Istekao rok za preseljenje ambasade u Jerusalim; Vučić: Promenile su se okolnosti

S obzirom da danas ističe rok za preseljenje ambasade u Jeruslalim, predviđen Vašingtonskim sporazumom, Vučić kaže da je Izrael u međuvremenu priznao Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na pitanje da li će biti preseljena ambasada Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim, da je Izrael u međuvremenu priznao nezavisnost Kosova i da ćemo postupiti u skladu sa interesima Srbije, koji su promenjeni od trenutka priznanja Kosova od strane Izraela.

„Mi smo imali dogovore, a ja sam imao i razgovor sa izraleskim premijerom i jasno sam mu rekao da nisam potpisao zajednički dokument sa Albancima i Amerikancima već samo sa Amerikancima, a to se ticalo i odnosa Izraela prema nama“, rekao je Vučić.

S obzirom da danas ističe rok za preseljenje ambasade u Jeruslalim, predviđen Vašingtonskim sporazumom, Vučić kaže da je Izrael u međuvremenu priznao Kosovo, kao i da mi razgovaramo o tome i sa Amerikancima.

„I nemojte da se sekirate za poziciju Srbije. Mi ćemo u skladu i sa međunarodnim javnim pravom, ali i sa interesima Srbije, a ti interesi su promenjeni od trenutka kada je Izreal prinao nezavisnost Kosova, donositi odluke u budućnosti, poštujući prijateljstvo sa Izraelom, ali i poštujući i sebe. Ne možete da nam kažete – mi smo priznali nezavisnost na delu vaše teritorije, a vi hajde izvolite zato što vas pritiskaju oni koji su i nas pritiskali, pa uradite to isto…“, kazao je Vučić.

Predsednik ističe da tu logiku ne prihvata, pošto je predsednik suverene i nezavisne Srbije i da je njegov posao da štiti interese Srbije i srpskog naroda.

 

Naslovna fotografija: Brendan Smialowski/AFP

 

Izvor Sputnjik, 01. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u