Kina slavi 100 godina Komunističke partije, Si upozorava strane sile

Predsednik Si je poručio da kineski narod nikada neće dozvoliti stranim silama da se ponašaju nasilnički, da ponižavaju i potčinjavaju Kinu

Kina obeležava stogodišnjicu vladajuće Komunističke partije. Njeni zvaničnici naglašavaju sve veći uticaj KP Kine u inostranstvu i uspehe u borbi protiv korupcije kod kuće. Zemlja je zabeležila ogromna poboljšanja životnog standarda u poslednje četiri decenije, praćena porastom međunarodnog ekonomskog i političkog uticaja. Predsednik Si Điping pozdravio je „novi svet“ koji je stvorio kineski narod i upozorio strane sile koje pokušavaju da unize Kinu da će im se to „obiti o glavu“.

Nakon preleta i akrobacije kineskog ratnog vazduhoplovstva, predsednik Si je tokom jednočasovnog govora na Trgu Tjenanmen obećao da će osnažiti kinesku armiju i sprovesti ujedinjenje sa Tajvanom.

Prema njegovim rečima, u Hongkongu će biti obezbeđena društvena stabilnost, uz zaštitu kineske bezbednosti i suvereniteta.

„Stalnim naporima cele Partije i čitave nacije realizovali smo prvi cilj za prvih 100 godina – izgradnja umereno prosperitetnog društva u svakom pogledu. To znači da smo rešili problem apsolutnog siromaštva u Kini i sada koračamo sigurnim koracima ka cilju druge stogodišnjice izgradnje Kine, a to je velika moderna socijalistička zemlja u svakom pogledu. Ovo je veliko i slavno dostignuće za kinesku naciju, za kineski narod i za Komunističku partiju Kine“, rekao je predsednik Si Đinping.

Predsednik i partija uživaju popularnost zbog efikasne borbe protiv pandemije i aktivne uloge koju Kina igra na globalnoj političkoj i ekonomskoj pozornici.

Ipak, zvanični Peking izložen je spoljnim kritikama zbog strogog odnosa prema Hongongu i kršenja prava pripadnika muslimanske etničke manjine Ujgur u provinciji Sinkjang, ali i zbog pogoršanja demografske situacije koja bi mogla da ugrozi dugoročan ekonomski rast.

Predsednik Si je poručio da kineski narod nikada neće dozvoliti stranim silama da se ponašaju nasilnički, ponižavaju i potčinjavaju Kinu.

„Ko god bi se usudio da pokuša nešto slično – krvavo bi razbio svoju glavu o Veliki čelični zid koji je izgradilo milijardu i četiristo miliona pripadnika našeg, kineskog naroda“, istakao je Si.

Kina je druga ekonomija na svetu, a milioni ljudi su izvučeni iz siromaštva. Podršku domaće javnosti Partija dobija održavanjem ekonomskog rasta i utvrđivanjem pozicije u neprijateljskoj međunarodnoj klimi.

Komunistička partija je 2019. godine imala 91,9 miliona članova što je 6,6 odsto kineske populacije. Ona vlada Kinom od 1949. godine.

Vučić: Razvoj Kine primer razvoja ka boljoj budućnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Komunističkoj partiji Kine 100. godišnjicu postojanja i istakao da su rezultati koje je ta zemlja postigla u tom veku zapanjujući i primer na kojem se može učiti, u cilju kreiranja bolje budućnosti.

Vučić je, u čestitki koju je objavio međunarodni program kineskog radija, podsetio da je već čestitao predsedniku Kine Si Đinpingu, i da smatra da su rezultati rada Komunističke partije veliki.

„Znam da u politici svi uvek potcenjuju rezultate. Ali kada vidite gde je bila Kina pre 100 godina, a gde je danas, možete videti kako je kineski narod, predvođen svojim liderima u tom periodu, postigao veliki napredak“, istakao je on.

Ocenio je da su ekonomska dostignuća Kine izvanredna a, kako je dodao, to je postigao predsednik Si, uz podršku kineskog naroda. Uveren je da je Kina realni faktor i jedan od najvažnijih političkih faktora u svetu.

Naglasio da će, kada je reč o robotici i veštačkoj inteligenciji, Kina sigurno predvoditi svet, te izrazio uverenje da Peking neće napuštati principe multilateralizma.

Kao lider SNS rekao je da je mnogo mogao da nauči od Kine, posebno kako je ostvarena veza saradnje građana i državnih institucija.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Ng Han Guan

 

Izvor RTS, 01. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u