U selu Gojbulja na Kosmetu grupa Albanaca pretukla srpskog dečaka

Do napada je došlo dok se Nikola sam vraćao sa fudbala kući, kada su ga huligani napali, oborili na zemlju, pretukli ga i pokidali mu krstić koji je nosio oko vrata

Trinaestogodišnji Nikola Perić, koga su nepoznati napadači pretukli u selu Gojbulja nadomak Vučitrna, primljen je u Kliničko bolnički centar u Severnoj Mitrovici, a nakon saniranja zadobijenih povreda zadržan je radi dalje opservacije.

Sa vidnim povredama iznad oka, podlivima i posekotinama na rukama i nogama, Nikola je za Kosovo onlajn rekao da je napadnut od grupe dečaka, starijih od sebe, bez ikakvog razloga.

– Igrao sam fudbal sa svojom braćom i drugarima, a onda su mi prišli neki dečaci i napali me bez ikakvog razloga. Počeli su da me udaraju, a kada sam ja krenuo da bežim, sustigli su me i oborili na zemlju. Onda su me udarali i šutirali po glavi, telu, pokidali su mi i zlatni lanac na kojem je bio krstić i gazili su ga po zemlji. Nisam mogao da vidim ko me je tačno napao”, vidno uznemiren i uplašen, govorio je Nikola.

Da je poslednji napad i prebijanje trinaestogodišnjeg Nikole Perića samo logični sled događaja onog što se dešava u poslednje vreme u Gojbulji smatra i njegov stric Aleksandar Perić.

„Život Srba u Gojbulji je veoma težak i mogu slobodno da kažem da se ovako nešto i očekivalo od Albanaca koji svakodnevno provociraju. Oskrnavili su nam crkvu, oštetili groblje, gotovo svakodnevno napadaju dolaze u selo da provociraju, a najčešće je na meti škola gde su i Nikolu napali, kada je sa svojim drugovima igrao fudbal, kaže Perić.

Srpska lista osuđuje napad

Srpska lista najoštrije je osudila napad na srpskog dečaka Nikolu Perića u Gojbulji nadomak Vučitrna i zahteva od odgovornih da napokon bar u jednom slučaju pronađu i kazne odgovorne za napad na Srbe.

„Nastavlja se plansko maltretiranje, prebijanje i ugnjetavanje Srba na Kosovu i Metohiji u prisustvu KFOR, UNMIK, EULEKSA i sijaset drugih organizacija i institucija koje su još jednom pokazale nesposobnost da Srbima obezbede mir i sigurnost na tlu Evrope u 21. veku”, navela je Srska lista u saopštenju.

Oni ističu da je žrtva 13-ogodišnji dečak Nikola Perić, kome su albanski mladići uz batine, pocepali odeću i otkinuli krstić koji je nosio oko vrata a da se, kako kažu, niko od međunarodnih predstavnika nije oko toga preterano uzbudio.

U selu Gojbulja, kraj Vučitrna još jedna porodica večeras čeka lekarske izveštaje zbog prebijanja nedužnog deteta, dok međunarodni predstavnici ignorišu patnje srpskog naroda.

„Svakoga dana po neko od naših sunarodnika strada zbog svog imena, prezimena i vere, da li je to mir i budućnost koju nam nude kosovske institucije i međunarodna zajednica koja zdušno govori o vladavini prava i evropskim vrednostima”, ističe SL u saopštenju, prenosi Tanjug.

Petković o napadu

„O ovom nedopustivom incidentu obavestiću sve međunarodne činioce, od kojih ću zahtevati da se bezbednosna situacija u Gojbulji, kao etnički mešovitoj sredini, shvati na najozbiljniji mogući način i da se podigne na još viši nivo”, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Do napada je došlo dok se Nikola sam vraćao sa fudbala kući, kada su ga huligani napali, oborili na zemlju, pretukli ga i pokidali mu krstić koji je nosio oko vrata, navodi Petković u saopštenju.

Dečak je sa modricama i podlivima prevezen u Kliničko bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, gde je u toku dijagnostika povreda i imaće najbolju moguću negu, rekao je Petković i dodao da je tu poruku preneo i njegovom ocu s kojim je razgovarao o ovom incidentu i ponudio mu svu pomoć i podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Dečakov otac je slučaj prijavio i Kosovskoj policiji.

„Šta još treba da se desi da međunarodna zajednica najozbiljnije shvati kakvom su riziku, torturi, maltretiranju i šikaniranju svakodnevno izloženi Srbi na prostoru Kosova i Metohije? Da li još neko dete treba da bude meta obesti Albanaca, da bi međunarodne misije reagovale, ili će nastaviti da se prave da se ništa ne dešava, što je manir Prištine za koju srpske žrtve ne postoje”, upitao je Petković.

On je ukazao i da je do napada došlo u danu kada je na Kosovu i Metohiji boravio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je očuvanje bezbednosti i mira zacrtao kao glavni prioritet misije KFOR.

„Mi očekujemo da ta misija svoju dužnost i ispuni”, poručio je Petković u saopštenju.

Drecun: Napadi na decu su najopasniji vid nasilja

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun ocenio je danas da sinoćni napad na 13-godišnjeg dečaka N. P. u selu Gojbulja, nadomak Vučitrna, predstavlja najopasniji vid nasilja jer se time njihovim roditeljima poručuje da nisu dobodošli i da treba da spašavaju svoje porodice.

On je istakao da je u pitanju sistematska kontinuirana kampanja nasilja koje se sprovodi na Kosovu i Metohiji nad srpskim narodom.

Drecun je naveo da je za poslednje dve godine registrovano skoro 190 etnički motivisanih napada na srpski narod na KiM, na njihovu imovinu, na Srpsku pravoslavnu crkvu i njene objekte, pri čemu je povređeno 39 Srba.

„To nam pokazuje da odnos privremenih prištinskih institucija prema srpskom narodu nije uopšte pozitivan, da ponašanje tih institucija otvara prostor za izazivanje međuetničkih incidenata i etnički motivisanih nasilja i ohrabruje ekstremne Albance da napadaju srpski narod jer znaju da će ostati nekažnjeni, a obeshrabruju Srbe da ostanu na KiM, da nastave da žive tamo i obeshrabruje povratak onih koji su proterani”, rekao je Drecun za RTS prenosi Tanjug.

Dodao je da se Beograd zato zalaže za to da se tokom dijaloga intiziviraju razgovori i donošenje nekih mera koje bi povećale bezbednost srpskog naroda.

„Međutim, sada imamo Aljbina Kurtija koji onemogućava postizanje bilo kakvog napretka u dijalogu i to rezultira napadima na Srbe”, ističe Drecun.

Komentarišući slučaj Dragice Gašić koja se nakon 22 godine vratila u Đakovicu i koja je svakodnevno izložena provokacijama i napadima, navodi da privremene prištinske institucije ne pokazuju interesovanje da je zaštite i omoguće uslove da opstane.

„Imate Albance koji su potpuno nespremni da prihvate suživot sa nekim ko je druge nacionalnosti, da prihvate suživot sa Srbima, makar sa jednom Srpkinjom koja se nalazi tamo. Oni žele potpuno da unište bilo kakav trag srpskog postojanja na KiM tako što žele da jedinu osobu koja je Srpkinja proteraju iz Đakovice”, navodi Drecun.

Ističe da, mnogo više zabrinjava ono što se dešava tokom dijaloga između Beograda i Prištine jer, kako kaže, Priština i evropski posrednici poput Lajčaka i drugih ne pokazuju spremnost da se napravi konkretan napredak u omogućavanju uslova za povratak Srba.

„Oni sa sa nekim uopštenim formulacijama samo izražavaju spremnost da se stvore ti uslovi, ali konkretnih uslova koji bi omogućili obimniji povatak Srba nema”, zaključio je Drecun.

 

Izvor Politika, 02. jul 2021.

 

Dečak o napadu na njega

Trinaestogodišnjeg Nikolu Perića sinoć je u selu Gojbulja, nadomak Vučitrna na KiM, pretukla grupa Albanaca.

On je primljen je u Kliničko bolnički centar u Severnoj Mitrovici, a nakon saniranja zadobijenih povreda, zadržan je radi dalje opservacije. Reporteri Novosti posetili su dečaka:

– Išao sam sa braćom, napali su nas Albanci, mene su bacili na zemlju i bili su me, udarali su me po glavi, svuda su me udarali, krstić su mi skidali, gazili…

Radomir Perić, Nikolin otac, koji pored njega ima još dvoje dece, kaže da se boji za njihovu bezbednost.

Predstavnik sela Gojbulja Bratislav Kostić takođe je uznemiren zbog ovog strašnog incidenta:

– Taman stvorimo neki utisak da možemo slobodno da se krećemo i onda se pojavi ovako neki slučaj. Uglavnom se ne nađu vinovnici ovakvih napada.

O napadu na malog Nikolu rekao nam je:

– Roditelji su bili uznemireni, plašili su se velikog odliva krvi, čvorugu je imao. Dobro je, ali zbog povrede glave ostaće u bolnici još neko vreme na posmatranju.

 

Izvor Večernje novosti, 02. jul 2021.

 

Dr Dragiša Milović o zdravstvenom stanju dečaka

Dečak Nikola Perić, koga su nepoznati napadači, za koje se veruje da su Albanci, pretukli sinoć u selu Gojbulja nadomak Vučitrna, primljen je u Kliničko bolnički centar u Severnoj Mitrovici, a nakon saniranja zadobijenih povreda, zadržan je radi dalje opservacije.

Lekar koji se brine o zdravlju malog Nikole, zamenik direktora kliničkog centra, dr Dragiša Milović, o stanju dečaka rekao je za Novosti:

– Dečak je stabilan, nalazi se u dobrom zdravstvenom stanju. Ono što nas brine to je stanje njegove psihe, jer takva trauma, na dete u tim godinama, u vreme adolescencije sigurno će ostaviti nekog traga i zato moramo svi dati svoj dorinos da se to ublaži – od porodice, nas lekara i čitave okoline, da bi dete moglo da nastavi svoj život i da se vrati svojim aktivnostima.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Kosovo Online

 

Izvor Večernje novosti, 02. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u