F. Rodić: Pod Glavaševim krilom

„Kada sam čuo da se najnoviji dnevni list na srpskoj medijskoj sceni, 'Nova', štampa u Osijeku u štampariji Glasa Slavonije, u šali sam rekao da smo dobili 'Glavaševe novine u Srbiji'”

Sećam ga se po jednom zanimljivom detalju, kad je 1991. godine, u vreme kada je još počinjao rat u Hrvatskoj, Glavaš, na jedan spektakularan način, ušao u redakciju Glasa Slavonije, gde sam bio glavni urednik i, faktički, preuzeo redakciju na način kako se to može videti jedino u nekim filmovima koji govore o južnoameričkim diktaturama – ispričao je novinar Drago Hedl pre desetak godina za propagandni servis američkog Kongresa „Radio Slobodna Evropa”.

Sličnu priču, ali sa malo više detalja, Hedl je ponovio i sedam godina kasnije za „Balkan insajt” svedočeći u njihovom tekstu povodom 12. godišnjice suđenja Branimiru Glavašu za brutalne zločine nad srpskim civilima u Osijeku u okviru slučajeva nazvanih „Garaža” i „Selotejp”. Da bih, onima koji ne znaju, dočarao koliko su ti zločini zaista bili zverski, pomenuću samo slučaj Čedomira Vučkovića koji je primoravan da pije kiselinu iz akumulatora, od čega je umro u najgorim mukama.

Vratimo se sad medijskoj karijeri Branimira Glavaša. Te, 1991. godine odlučeno je da je državni Glas Slavonije (inače osnovan 1943. kao partizansko glasilo) i vođstvo „Mlade hrvatske demokracije” odabralo za predsednika Nadzornog odbora upravo Glavaša.

„Na prvi sastanak novog Nadzornog odbora došao je obučen u uniformu okružen naoružanim ljudima. Znao sam da će uskoro otpustiti i mene i direktora novina, što su i učinili na tom prvom sastanku”, ispričao je Hedl koji je i dalje „konstantno izložen pretnjama smrću zbog istraživanja i pisanja o ratnim zločinima u Osijeku koji se povezuju sa Glavašem”.

Kako je upao u Glas Slavonije, Glavaš je upao i u Osijek gde je bio alfa i omega obavljajući zvanično funkciju župana, kao i zastupnika u Hrvatskom saboru sve do 2005, kada se razišao s bivšim premijerom Ivom Sanaderom i kada je izbačen iz HDZ-a. Tada osniva sopstvenu partiju, Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje, koja od osnivanja dominira političkom scenom u tom delu Hrvatske (zajedno s ekstremističkom Hrvatskom strankom prava), a njegov naslednik na čelu stranke Vladimir Šišljagić sadašnji je župan Osječko-baranjske županije.

Veze Branimira Glavaša sa Glasom Slavonije (koji važi za „desno orijentisani” list, a svi znamo šta je zapravo u Hrvatskoj „desna orijentacija”), kao i njegov uticaj iz senke na sva dešavanja u tom gradu, nisu prestali s njegovim izbacivanjem iz HDZ-a i početkom pravosudnog procesa za zločine nad Srbima.

Pre desetak godina, 2011, hrvatski internet medij „T-portal” objavio je, povodom „napada” tog lista na zaštićenog svedoka u procesu protiv Glavaša Ivicu Zbožila, tekst pod naslovom „Glavaš ponovno uređuje Glas Slavonije”, u kojem ukazuju na blisku povezanost Glavaša s tadašnjom zamenicom glavnog urednika tog lista Sanjom Marketić, ali i krajnju neprofesionalnost i pristrasnost koju su novinari Glasa Slavonije pokazali pišući u odbranu ovog ratnog zločinca.

Koliko su Glavaš i Marketićeva uistinu bili bliski, javnost će saznati nešto kasnije, 2012. godine, kada je na suđenju jednom od optuženih za pokušaj podmićivanja sudija Vrhovnog suda Hrvatske u korist Glavaša pušten snimak njihovog razgovora.

„Napravili smo užasnu glupost i ja se samo nadam da ti nećeš zbog toga ispaštati – jecala je novinarka Sanja Marketić u noćnom razgovoru Branimiru Glavašu, koji je bio u begu u BiH. U to vreme već je mogla sumnjati na to da joj se razgovori prisluškuju. Glavaš je u 20-minutnom razgovoru izgovorio svega nekoliko reči, a Marketićeva ga je petnaestak puta zamolila da nikome ne govori o njihovom razgovoru”, pisao je Jutarnji list izveštavajući o tome. Marketićeva je u tom slučaju priznala krivicu i nagodila se s tužilaštvom.

Sada se verovatno pitate zbog čega pišem o svemu ovome. Vrlo je jednostavno – kada sam čuo da se najnoviji dnevni list na srpskoj medijskoj sceni, „Nova”, štampa u Osijeku u štampariji Glasa Slavonije, u šali sam rekao da smo dobili „Glavaševe novine u Srbiji”. Kada sam to izgovorio, mislio sam da stvari ne mogu otići dalje od šale i da reći „Glavaševe novine” za čedo „Junajted grupe” može biti samo veoma nategnuta metafora.

Posle vrlo površnog istraživanja po internetu, ispostavilo se, kao što vidite, da u ovoj šali ima više od pola istine. Nisam imao živaca da preturam po sadašnjoj vlasničkoj strukturi Glasa Slavonije, ipak nisam istraživački novinar i tu ulogu prepuštam kolegama iz „Krika” ili „Insajdera”. Ovo je samo priča o čudnim koincidencijama i činjenici da se „razbijanje medijskog mraka” u Srbiji na velika zvona nastavlja iz štamparije u Osijeku, definitivno bliske branitelju Glavašu, pošto je započeto televizijom iz Luksemburga definitivno bliskom jednom drugom ratnom zločincu, bivšem direktoru CIA Dejvidu Petreusu.

I znam da će me požrtvovani branilac novinarskih sloboda, „srbijanski Vili Brant” verovatno ponovo optužiti da proganjam kolege novinare i da će verovatno opet posle celodnevnog razmišljanja smisliti neki naslov u kojem me stavlja u vulgarni seksualni kontekst, ali neka. I meni je lakše da ukazujem na neke „probleme” u našoj profesiji kada znam da će Veran Matić zaštititi „žrtve”. Jedino me kopka da li će zbog ovog teksta osetiti potrebu da ode i u Osijek da klekne pred braniteljem. Veselin Simonović i glavni urednik Stojan Drčelić mi neće zameriti. Njima je ovo reklama.

 

Autor Filip Rodić

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/HDSSB

 

Izvor Večernje Novosti, 4. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u