Janša na udaru EU, Timermans zbog njega odbio zajedničku fotografiju

Da li je Janez Janša „Orban u nastajanju”? Već prvog dana slovenačkog predsedavanja Evropskom savetu obistinilo se ono na šta je jedan briselski diplomata nedavno upozorio: „Moglo bi biti problema”

Da li je Janez Janša „Orban u nastajanju”? Već prvog dana slovenačkog predsedavanja Evropskom savetu obistinilo se ono na šta je jedan briselski diplomata nedavno upozorio: „Moglo bi biti problema”.

Janšin višak političke strasti da se ne baš biranim rečima („neću da mi o demokratiji popuju preplaćene birokrate”) preko Tvitera razračunava s pojedinim evroparlamentarcima i novinarima došao je do izražaja već na radnom sastanku s Evropskom komisijom na Brdu kod Kranja.

Lider Slovenačke demokratske stranke (SDS), bez najave i izvan konteksta, tokom sastanka je pokazao fotografiju na kojoj su zajedno nekoliko slovenačkih sudija i opozicionih socijaldemokratskih političara, među kojima je i Tanja Fajon. Kako piše bečki Standard, Janša je na taj način hteo da pokaže kako se levica infiltrira u pravosuđe, što je iznerviralo potpredsednika EK Fransa Timermansa, koji je potom odlučio da bojkotuje tradicionalno zajedničko fotografisanje.

„Nisam mogao da stojim na istom podijumu s premijerom Janšom nakon neprihvatljivog napada na dvoje sudija i socijaldemokratskih poslanika u Evropskom parlamentu”, rekao je holandski socijaldemokrata Timermans za nemački Zidojče cajtung.

Da bi ublažila neprijatnu atmosferu, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla kako politički dijalog iziskuje poštovanje za sve demokratske političke stranke, te dodala kako i sudije imaju pravo na sopstvenu prošlost.

Nema sumnje da će Janez Janša (63) biti u centru evropske pažnje tokom narednih šest meseci, dok njegova vlada predsedava Evropskom savetu. Ali koliko će političar, koji je prešao dug put od „disidenta” koji je aktivno razbijao SFRJ do „mini-Trampa”, pomoći u rukovođenju EU kad se zbog autokratskih poteza koje vuče kod kuće mesecima suočava s kritikama širom Evrope? Janšu, koji je već treći put premijer, optužuju za ograničavanje slobode medija, podrivanje rada tužilaca EU, slabljenje sudova i nezavisnih nadzornih tela, pa čak i za vođenje pravog „kulturnog rata” prema muzejima.

Predsednica EK nije propustila priliku da na Brdu kod Kranja upozori Sloveniju da što pre imenuje delegirane tužioce u Kancelariju evropskog tužilaštva (EPPO).

„Slovenija mora sarađivati s EPPO-om jer je to potpisala, a ugovori se moraju poštovati”, rekla je fon der Lajenova.

Janša je obećao da će proces imenovanja tužioca biti dovršen do jeseni. Tom prilikom je odbacio kritike glavne tužiteljice, Laure Kovesi, koja je izrazila zabrinutost da će neimenovanje tužitelja uticati na kontrolu trošenja evropskih sredstava za oporavak u Sloveniji.

Tokom radne posete Sloveniji Ursula fon der Lajen je izrazila i očekivanja da će Ljubljana brzo naći i rešenje za finansiranje slovenačke novinske agencije STA. Janšina vlada je suspendovala finansiranje STA, što je izazvalo oštre kritike EU.

Savet Evrope je već osudio „zapanjujuće pogoršanje slobode medija tokom protekle godine u Sloveniji”. A najnoviji izveštaj „Fridom hausa” o Sloveniji konstatuje da su Janša i njegova stranka „pokušali da se mešaju u rad nezavisnih institucija”.

Zbog problematičnog ponašanja kod kuće, ali i zbog toga što je društvene mreže koristio za širenje neutemeljenih teorija zavera o prevari na izborima na kojima je Tramp izgubio od Bajdena, Janša je zaradio nadimak „Maršal Tvito”, što je svojevrsna aluzija na Maršala Tita. Zbog toga što lider SDS-a sve češće prepisuje političke recepte svog suseda Viktora Orbana, na udaru kritike se našla i Evropska narodna partija (EPP). Najjačoj političkoj familiji u EU, u kojoj su nemački CDU i francuski republikanci, zamera se da je previše blaga prema Janšinim postupcima.

Narodnjaci poručuju da se Slovenija ipak ne može porediti s Mađarskom, jer je Janša, za razliku od Orbana, na čelu koalicione vlade i nema tu političku moć kao lider Fidesa.

Jedna od najžešćih zagovornika poštovanja vladavine prava u EPP, malteška evroposlanica Roberta Mecola, oprezna je kada govori o Sloveniji, napominjući kako je ipak reč o društvu koje nema osnovnih problema s demokratijom ili vladavinom zakona.

Jedan insajder iz EPP-a kaže da je Janša „uglavnom provokator” i da problemi sa slovenačkim premijerom nisu išli dalje od njegove retorike. Njegovi protivnici, kao što je, na primer, Sergej Lagodniski, nemački evroparlamentarac, kažu da je „Janšin SDS zapravo Fides u nastajanju” i predlažu evropskim narodnjacima da privremeno suspenduju Slovenačku demokratsku stranku u EPP.

Braneći se od napada da je krenuo stopama mađarskog premijera, Janša je nedavno u razgovoru za indijsku televiziju VION TV poručio da nije evroskeptik, jer je kao mlad novinar u komunističkom režimu dva puta hapšen i osuđivan: „Borim se za Evropu i evropske vrednosti već 30 godina.”

Ali, nisu ipak svi u Evropskoj narodnoj partiji tako opušteni prema Janši. Jedan zvaničnik EPP-a nazvao je slovenačkog premijera „ciničnim i ćudljivim” i za portal Politiko nagovestio da SDS možda neće još dugo biti član „evropskih narodnjaka”.

 

Autor Milenko Pešić

 

Naslovna fotografija: Johanna Geron, Pool via AP

 

Izvor Politika, 3. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u