EU Serbia Flags

Srbija nije podržala novi paket sankcija za Belorusiju, sve zemlje regiona jesu

Srbija je jedina od zemalja kandidata za članstvo u EU koja se nije saglasila sa poslednjim paketom sankcija EU za pojedince i preduzeća u Belorusiji, saopštio je danas Evropski savet

Savet EU je 21. juna uveo kaznene mere protiv 78 beloruskih državljana i sedam entiteta zbog teškog kršenja ljudskih prava i represije nad civilnim društvom, opozicijom i novinarima i zbog prinudnog sletanja putničkog aviona.

Među pojedincima kojima su uvedene sankcije u okviru četvrtog paketa je veliki broj sudija i tužilaca „odgovornih za brojne politički motivisane presude novinarima, aktivistima i demonstrantima”, kako se objašnjava u odluci Saveta.

Na meti sankcija našlo se i nekoliko novinara prorežimskih medija, rektori više univerziteta zbog izbacivanja studenata koji su učestvovali u protestima i brojni biznismeni zbog bliskih veza sa režimom Aleksandra Lukašenka.

Lukašenkov sin Dmitrij i supruga njegovog najstarijeg sina Lilija, takođe su na spisku za sankcije zbog „koristi i podrške režima Lukašenka”.

Srbija je ipak podržala drugu odluku Saveta, takođe od 21. juna, kojom je još jedan entitet dodat na listu osoba i entiteta kojima su uvedene sankcije. To je državno preduzeće za kontrolu aviosaobraćaja.

U odluci Saveta se navodi da je to preduzeće odgovorno za preusmeravanje aviona kompanije Rajaner na aerodrom u Minsku 23. maja u cilju hapšenja opozicionog novinara Romana Protaseviča, te je stoga odgovorno za represiju nad civilnim društvom i demokratskom opozicijom.

„Zemlje kandidati Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Albanija i zemlje članice Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA), Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, pridružuju se ovoj Odluci Saveta. Oni će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Saveta. EU prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je”, navodi se u saopštenju.

Srbija je ranije podržala odluku Saveta EU, donetu 4. juna, o pooštravanju postojećih kaznenih mera uvođenjem zabrane letenja svim beloruskim avio prevoznicima kroz vazdušni prostor EU i zabrane pristupa aerodromima EU.

 

Naslovna fotografija: EU Council/Christos Dogas

 

Izvor Beta/Danas, 06. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u