Priština usvojila rezoluciju o Srebrenici, Vučić očekuje „poplavu” istih

„Sa takvim rezolucijama će se nastaviti. Možemo da izbegnemo u nekim parlamentima zahvaljujući prijateljskim odnosima, a neki će nastaviti sa političkim iživljavanjima nad Srbima”

Poslanici Skupštine u Prištini počeli su danas sednicu na kojoj su, između ostalog, raspravljali o rezoluciji o Srebrenici i Vašingtonskom sporazumu.

Na početku rasprave o Srebrenici, poslanici Srpske liste napustili su skupštinsku salu. Pre toga premijer privremenih institucija Aljbin Kurti govorio je o Univerzitetu na severu Kosmeta i ocenio da on nije legitiman.

„Taj univerzitet nije osnovan iz budžeta Kosova i neće se finansirati dok se ne uskladi sa zakonima”, rekao je Kurti.

Na sednici su se poslanici izjasnili o usvajanju rezolucije kojom se osuđuje navodni genocid u Srebrenici.

Inače, prištinski portal Kosova.info objavio je navodni Nacrt rezolucije u kome se navodi da je „nakon nasilne okupacije Srebrenice koja je bila zaštićeno područje UN-a, od strane oružanih snaga bosanskih Srba, potpomognutih i podržanih od strane tadašnjeg režima Republike Srbije, 11. jula 1995. godine, na planirani način, ubijeno preko 8.000 Bošnjaka, silovan veliki broj žena, prisilno proterano preko 25.000 starijih osoba, žena i dece”.

U nacrtu dokumenta navodi se, pozivajući se na nekoliko međunarodnih dokumenata i rezolucija o ljudskim pravima, da se radi o genocidu, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 07. jul 2021. 

 

Vučić očekuje „poplavu rezolucija“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se može očekivati „poplava” rezolucija u gotovo svim parlamentima u okruženju, „da se pokaže da su Srbi počinili genocid”. Dodao je da je takva rezolucija sada u kosovskom parlamentu, ali da će ostati zabeleženo u istoriji da ih je pretekao parlament u Podgorici.

„Sa takvim rezolucijama će se nastaviti. Možemo da izbegnemo u nekim parlamentima zahvaljujući prijateljskim odnosima, a neki će nastaviti sa političkim iživljavanjima nad Srbima”, rekao je Vučić, prilikom obilaska specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti Sveti Sava u Beogradu, gde je otvorena nova sala za neurointervencije.

On je rekao da ima mnogo onih u Srbiji koji bi želeli da je Beograd pretekao Podgoricu, „srećom nisu još na vlasti”.

Govoreći o pregovorima sa Prištinom, on je rekao da je gotovo siguran da ih ne zanima ispunjavanje obaveze o formiranju Zajednice srpskih opština.

„Zahvalan sam Metjuu Palmeru i predstavnicima američke ambasade koji govore o neophodnosti primene sporazuma”, rekao je Vučić.

Licemerne optužbe za policijsku brutalnost

Vučić je izjavio, povodom godišnjice protesta u Beogradu za vreme korona zaključavanja, da su licemerni oni koji policiju optužuju za brutalnost i naveo da je najveća žrtva tih nereda bio upravo policajac.

Rekao je da su ti protesti organizovani samo zato što je on najavio mogućnost zaključavanja (lockdown) u vreme kada se korona nesmetano širila. On je rekao da je do sukoba došlo jer su pojedinci napali policiju, a ne zbog toga što je policija upotrebila „ne znam kakvu silu”.

„Pogledajte šta radi policija u Holandiji, Nemačkoj, Americi… A kod nas je najviše stradao policajac. Kod nas su demonstranti zauzeli skupštinu, a koliko bi bilo ubijenih da se to dogodilo u Britaniji? Mi smo ovde pohapsili neke od njih, neki su odgovarali prekršajno, neki krivično, a neki nisu ni odgovarali”, rekao je on.

Govoreći o problemu depopulacije, Vučić je rekao da najveći problem predstavlja mali broj rođene dece, a ne odlasci u inostranstvo. Prema njegovim rečima, razlog tome nije loša ekonomska situacija, jer je najmanji broj novorođene dece zabeležen u najbogatijim opštinama Beograda.

„Broj ljudi koji odlaze se zapravo smanjuje, iako je taj trend i dalje prisutan. Šta god neko govorio, na kraju su razlozi u odnosu na koje neko odlučuje gde će živeti bezbednost dece, posao, životni standard i mogućnost dobrog školovanja. Mi ćemo imati problem sa zanatlijama, jer oni i dalje u inostranstvu imaju mnogo veće plate. Najviše će nam nedostajati taj srednji sloj srednjoškolski obrazovanih ljudi”, rekao je Vučić.

Hvala Orbanu na hrabrosti

Vučić je izjavio da je zahvalan mađarskom premijeru Viktoru Orbanu što je imao hrabrosti da predstavi Srbiju u pozitivnom svetlu i izloži se kritikama, od kojih neke dolaze, na žalost, i iz Srbije, iz „tajkunskih medija”.

„Valjda je kriv što se zalaže da Srbija treba da bude u Evropskoj uniji, valjda sada treba i mi da se pridružimo napadima”, rekao je Vučić, govoreći o Orbanovom oglasu u medijima, u Hrvatskoj i Nemačkoj, o tome da Srbiju treba primiti u EU.

Vučić je naveo da će Orban vrlo brzo doći u Srbiju, „pa će moći da mu se zahvali i lično”. Vučić je rekao da je Orban dobar prijatelj Srbije i da dve zemlje imaju odlične odnose, kao i da nema problema ni između Mađara koji žive ovde i Srba.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Kosovo Online

 

Izvor Beta/N1, 07. jul 2021. 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u