Припадник Гарде Војске Србије током салутирања застави Србије из 2004. године приликом почасне паљбе поводом Дана примирја у Првом светском рату, Београд, 10. новембар 2020. (Фото: Министарство одбране Републике Србије)

Sprema se velika nacionalna akcija na Dan srpskog jedinstva

Ministar Selaković je rekao da bi 15. septembra na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave svi Srbi, uključujući i one u regionu i dijaspori, na svojim kućama trebali da istaknu srpsku zastavu

Ministarstvo spoljnih poslova priprema akciju kojom bi 15. septembra na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave svi Srbi, uključujući i one u regionu i dijaspori, na svojim kućama istakli našu zastavu, rekao je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

On je to rekao na Samitu srpske omladine i studenata Balkana „Sinergija kao ključ uspeha”, dodajući da bi trebalo više da radimo na izgradnji kulta srpske zastave.

Samit su, inače, organizovali Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda i Studentska konferencija univerziteta Srbije uz podršku Ministarstva spoljnih poslova.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je podržala takav stav ministra i istakla da bi trebalo da vodimo više računa i o ostalim srpskim nacionalnim simbolima.

Selaković je istakao da mu je drago što je anketa među mladima u regionu pokazala da većina misli da su srpski jezik i ćirilica ono što povezuje Srbe i to, kazao je, jeste identitetska esencija i najvažnije tkivo srpskog identiteta ali da ima još dosta zajedničkih stvari.

To je prema njegovim rečima i naša crveno-plavo-bela zastava na čijoj promociji moramo da radimo više, jer je ona zajednička i Srbima u Srbiji i Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

„Zajedničke nacionalne vrednosti se promovišu proslavljanjem značajnih datuma iz naše prošlosti, a Vlada Srbije je na predlog predsednika Aleksandra Vučića, što je učinila i Vlada Republike Srpske, lane ustanovila 15. septembar kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“, naveo je Selaković.

Istakao je da Ministarstvo spoljnih poslova sa Upravom za dijasporu i Srbe u regionu ima program finansiranja za povezivanje Srba u regionu sa maticom.

„Jedan od rezultata tog programa je i ovaj projekat koji finansiramo, a od sledeće godine uključićemo ga u redovno budžetsko finansiranje našeg ministarstva. Takođe smo sa organizacijom srpskih studenata u inostranstvu potpisali protokol o saradnji i od ove godine naši ljudi koji studiraju u inostranstvu mogu da volontiraju u našim ambasadama i generalnim konzulatima i da se osete korisnim za svoju zemlju”, rekao je ministar.

Naveo je da se Uprava za dijasporu i Srbe u regionu uz ozbiljnu podršku Ministarstva spoljnih poslova ove godine fokusirala na projekte osnivanja škola srpskog jezika i kulture u dijaspori i najveći deo sredstava je izdvojen za to.

Apelovao je na mlade iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine da dolaze u Srbiju što češće i istakao da Srbija želi da pomogne mladima iz RS ili Crne Gore da ostanu tamo. Dodao je da ukoliko neko ne može tamo da ostane jer nema uslova i reši da ode, onda bi trebalo da dođe u Srbiju jer, kako je primetio, ako ode na Zapad pitanje je da li će njegova deca biti Srbi.

Gojković je podržala stav ministra Selakovića da bi veći značaj trebalo da pridajemo našoj zastavi, kao i drugim nacionalnim simbolima. Prema njenim rečima, ranije vreme je bilo pod naletom tuđih kultura i sve što je tuđe nekako nam je bilo bliskije.

„Donosili smo suvenire iz raznih krajeva sveta, a trebalo bi da se više okrenemo svojim simbolima i da nam ne bude bez veze da pijemo kafu iz šolje sa bojama naše zastave”, poručila je Gojković.

Predložila je i da za sledeći skup mladi iz svih krajeva gde ima Srba naprave nešto od trobojke koja nas spaja. Primetila je i da globalizam za nacionalnu kulturu ne donosi neke prednosti za razliku od mnogih drugih oblasti, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Sputnjik, 10. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u