Eksplozija rasizma u Engleskoj nakon finala EP, oglasio se i Boris Džonson

Društvene mreže preplavile su rasističke poruke na račun tamnoputih Engleza koji su promašili penal u finalu EP, pa su i reakcije sa Ostrva bile oštre

Fudbaleri Engleske Markus Rašford, Džejdon Sančo i Bukajo Saka, koji su promašili penale u finalu Evropskog prvenstva, našli su se na udaru rasista na društvenim mrežama. U zaštitu stala FA Engleske, kao i premijer Boris Džonson.

Italija je posle boljeg izvođenja penala savladala Englesku i osvojila titulu šampiona Evrope, a Rašford, Sančo i Saka bili su neprecizni sa bele tačke.

Društvene mreže preplavile su rasističke poruke na račun tamnoputih Engleza, pa su i reakcije sa Ostrva bile oštre.

„Ljudi koji pišu ovakve stvari nisu dobrodošli u fudbal. Potpuno podržavamo naše igrače i tražimo najstrože kazne za one koji su odgovorni za vređanje. Nastavljamo zajedno borbu protiv diskriminacije. Tražimo da vlasnici društvenih mreža izbace sa svojih platformi one koji sebi dozvoljavaju grozne stvari”, navodi se u saopštenju Fudbalske asocijacije Engleske.

Reagovao je i premijer Velike Britanije Boris Džonson.

„Ovaj engleski tim zaslužuje da bude proglašen herojima, a ne da ih neko vređa na rasnoj osnovi. One koji vređaju treba da bude sramota”, napisao je Džonson na Tviteru.

U policiji kažu da su već načinili korake u pronalaženju počinilaca i najavljuju opsežnu istragu.

 

Naslovna fotografija: Carl Recine/Reuters

 

Izvor RTS, 12. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u