Video sažetak tribine o stradanju Srba u Sarajevu i Srebrenici

Na tribini su učešće, između ostalih, uzeli i Milorad Dodik, Rafael Izraeli, Darko Tanasković, Gideon Grajf...

U četvrtak, 8. jula, u beogradskom Pres centru UNS-a održana je tribina pod nazivom „Dekonstrukcija mitova o sarajevskom suživotu i genocidu u Srebrenici”. Tribina je realizovana zahvaljujući saradnji informativno-političkih portala „Sve o Srpskoj”, „Fakti” i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Za domaću i inostranu javnost, iscrpne argumente izložili su srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Nezavisne međunarodne komisije za Sarajevo Rafael Izraeli i član te komisije Darko Tanasković, zatim predsednik Nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu Gideon Grajf, potpredsednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, advokati Branko Lukić i Goran Petronijević, balističar Mile Poparić i kolumnista portala SOS – politički analitičar Aleksandar Pavić i profesor u penziji Nenad Kecmanović.

Uvodnu reč je imao šef Predstavništva RS Mlađen Cicović, koji je u ime organizatora i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji pozdravio sve prisutne, a zatim istakao da je cilj ove tribine da se rasvetli „ono što je zamračeno u sudbonosnim događajima s kraja prošlog veka”. Moderator tribine bio je urednik portala „Sve o Srpskoj” i „Fakti” Đuro Bilbija.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik se uključio putem video prenosa i zahvalio učesnicima tribine na učešću u borbi da se na objektivan način prikažu događaji tokom građanskog rata.

On je podsetio javnost da su vlasti Republike Srpske u prošlosti usvojile izveštaj sastavljen od strane međunarodne zajednice – pre svega OHR – „što im je poslužilo za dodatnu satanizaciju Republike Srpske i Srba i da ih okrive za navodni genocid u samoj Srebrenici”. Parlament Srpske je pre tri godine taj izveštaj stavio van snage i proglasio netačnim.

Nakon toga je odlučeno da se formiraju dve nezavisne komisije, međunarodno sastavljene od važnih autoriteta iz sveta u oblastima kojima se bave, koje bi na objektivan i stručan način – i moralno verifikovan – predočile događaje u Srebrenici i Sarajevu. Dodik ističe da su komisije „nesumnjivo utvrdile da se u Srebrenici desio zločin – ali on je učinjen i prema Srbima i prema Bošnjacima – i da reč ‘genocid’ ne može da stoji ispred događaja vezanih za 1995. godinu”.

Video sažetak u produkciji RTRS-a možete pogledati OVDE.

 

Naslovna fotografija: presscentar.uns.org.rs

 

Izvor Novi Standard, 12. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u