Ambasada SAD u Prištini: Raseljeni imaju pravo da se vrate kućama

Ambasada je pozvala ministre i gradonačelnike da ostave politiku po strani i sarađuju kako bi osigurali da svi na KiM uživaju mir i bezbednost, bez uznemiravanja i zastrašivanja

Američka ambasada u Prištini saopštila je da žrtve zaslužuju pravdu i da raseljena lica imaju pravo da se vrate svojim kućama.

Ambasada je na Tviteru pozvala ministre i gradonačelnike da ostave politiku po strani i sarađuju kako bi osigurali da svi na Kosovu i Metohiji uživaju mir i bezbednost, bez uznemiravanja i zastrašivanja.

Pre nekoliko dana, opština Đakovica podnela je tužbu, kojom traži da se poništi ugovor o izdavanju stana sa Dragicom Gašić uz zahtev da se o tome donese privremena mera.

Dragici Gašić, koja je prvi srpski povratnik u Đakovicu, zabranjen je ulazak u najbližu prodavnicu čiji je vlasnik Albanac. a Vuksanu Gojkoviću, koji joj doprema namirnice, bile su izbušene dve gume na automobilu.

Dragica je prva osoba srpske nacionapnosti koja namerava da se vrati u Đakovicu, a podršku su joj pružili nemački ambasador i NVO iz Prištine, a Misija OEBS osudila je napade na nju.

 

Izvor RTS, 13. jul 2021.

 

Dragici Gašić i dalje zabranjuju da ulazi u prodavnice

Jedina srpska povratnica u Đakovici Dragica Gašić i dalje ima zabranu da u obližnjim prodavnicama vlasnika Albanaca kupuje namirnice, a hranu joj obezbeđuju Srbi iz drugih povratničkih sredina, Goraždevca i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Dragica Gašić je u Vidanju razgovarala sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.

„Od toga dana kada su mi zabranili da kupujem hranu, policija je i jutrom i noću i svakog dana, čuvaju me. Za policiju nemam problema i nemam kritike. Da nije njih možda bi me isterali. Ne bih smela da budem u stanu“, rekla je Gašićeva za RTS.

Zbog svakodnevnog prisustva policije nekoliko dana unazad na vrata Dragice Gašić ne dolaze lokalni Albanci, ne uznemiravaju je.

Gašićeva kaže da ne odustaje od opstanka u svom stanu, za koji ima dokumentaciju od 1997. godine kada joj je dodeljen na korišćenje.

Međutim i pored prisustva policije, Dragica se ne usuđuje da izađe iz svog stana i prošeta se ulicama Đakovice. U pravoslavnoj crkvi u centru grada od povratka bila je dva puta.

„Imam tremu i strah me je da izađem“, navodi Dragica.

Petković uručio finansijsku pomoć Dragici Gašić

Direktor Kancelarije KiM Petar Petković uručio je finansijsku pomoć Dragici Gašić kako bi završila opremanje stana.

Za tužbu opštine Đakovica protiv nje zbog stana, kaže da je još jedna vrsta pritiska, ali da ona ne razmišlja o odlasku. Prenosi da su je lokalni Albanci upozorili da u Đakovici mora da priča albanski.

Petković je rekao da je slučaj Dragice Gašić preneo i na poslednjem sastanku u Briselu i da ako se želi normalizacija odnosa onda moraju da se poštuju osnovna ljudska prava.

„To da se Dragici Gašić zabranjuje da živi u Đakovici, da kupuje u lokalnom marketu, da joj kamenuju stan, da joj prete, je nešto što je apsolutno nedopustivo. Ako neko misli da može na taj način može da se obavi povratak našeg naroda na KiM, grdno se vara. Jer upravo poruke koje se šalju baš kao u slučaju Dragice Gašić jesu poruke zastrašivanja interno raseljenim da se ne bi vratili na svoja vekovna ognjišta“, rekao je Petković.

Dragica Gašić dodaje da ima želju da se svi Đakovčani vrate i da ima sa kim da porazgavara, kod koga da ode ili da nekoga ugosti.

 

Autor Andrija Igić

 

Izvor RTS, 13. jul 2021.

 

Petković: Dva nova incidenta pokazatelj namera Prištine

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Kosovu, naveo je da je slučaj Dragice Gašić, ali i Ranka Bacića, koji je u ponedeljak stradao samo zato što je Srbin, pokazuje da ne postoji politička volja u Prištini da se Srbi vrate i da žive na svojim imanjima koja su većim delom uzurpirana.

Petković je apelovao na međunarodnu zajednicu i na one koji su dužni da osiguraju bezbednost za naš narod na KiM da se bolje pozabave svojim poslom.

„Neka pojačaju patrole u srpskim sredinama i tamo gde sve Srbi žive i da na taj način probamo da sprečimo incidente koji su usmereni prema Srbima“, naveo je Petković.

 

On je rekao da samo od početka ove godine imamo više od 73 incidenta, što govori da u prvih šest meseci imamo isti broj incidenata koliko ih je bilo tokom cele prošle godine.

„To govori da su ti incidenti rezultat agresivne retorike koja dolazi iz Prištine i ukoliko ne krenemo da poštujemo jedni druge i ne stanemo sa tim teškim rečima, mi ćemo i dalje imati incidente i napade“, ukazao je Petković.

Umesto toga, kako je rekao, treba da se okrenemo dijalogu.

„U Briselu sam pre par dana celom albanskom timu rekao da mi moramo da razgovaramo jedni sa drugima. U tom trenutku Besljimi mi je rekao: ‘Ja tebe ne želim da slušam’. Ja sam odgovorio: ‘Ja tebe želim da slušam, jer mi moramo da razgovaramo’. Nama je usud da ovde živimo jedni sa drugima. I moramo da se poštujemo. Ne moramo da se volimo. Ali, ako živimo jedni pored drugih moramo da se uvažavamo“, rekao je Petković.

On je dodao, da ako želimo da gradimo normalizaciju odnosa, da to moramo da činimo na način tako što ćemo da poštujemo jedni druge, a „ne tako što ćemo da proterujemo Dragicu Gašić, prebijamo Ranka.., i da svim tim incidentima zastrašujemo narod koji živi u srpskim sredinama“.

„To nije način kakao se gradi pomirenje na KiM, a upravo pomirenje je neophodno da bismo mogli da krenemo dalje, u pravcu normalizacije odnosa“, zaključio je Petković.

 

Izvor Sputnjik, 13. jul 2021.

 

Novi napad na Srbe sa KiM

Nepoznati napadači pretukli su juče u Klini Ranka Bacića, starog 67 godina, koji je sa povredama lica i ruku hitno prebačen u bolnicu u Peći, saznaje Kosovo onlajn.

Bacić se trenutno nalazi u pećkoj bolnici i obezbeđuje ga policija.

Njega je u bolnici pokušao da poseti predsednik Privremenog organa Opštine Klina Božidar Šarković, ali mu policija to nije dozvolila, prenosi RTK.

Ranko Bacić je iz Dolca, opština Klina, a interno je raseljen u Veliku Planu. On je došao u Klinu kako bi izvadio dokumenta, koja su mu neophodna kako bi ostvario pravo na povratak.

Podsećanja radi, pre nepune dve nedelje, u selu Gojbulja napadnut je i pretučen srpski 13-ogodišnji dečak Nikola Perić, a juče je zbog niza incidenata u Gračanici, predsednik opštine Srđan Popović zatražio je od komandanta Kfora veće anagažovanje u zaštiti srpskog stanovništva i javne imovine na teritoriji ove lokalne samouprave.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Kosovo Online

 

Izvor Kosovo onlajn, 13. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u