Fajnenšel tajms: Srbija šalje ambasadora u Siriju prvi put od početka rata

List navodi da će se kiparska delegacija premestiti u novu ambasadu u Damasku, a za Srbiju se piše da će poslati ambasadora prvi put od početka građanskog rata u Siriji

Samo nekoliko nedelja nakon što je sirijski predsednik Bašar el Asad reizabran, pojedine evropske zemlje žele ponovo da uspostave odnose sa tom zemljom. Među tim zemljama je i Srbija, piše Fajnenšel tajms.

FT navodi da će se kiparska delegacija premestiti u novu ambasadu u Damasku, a za Srbiju se piše da će poslati ambasadora prvi put od početka građanskog rata u Siriji.

FT ocenjuje da su to „mali koraci”, ne previše značajni, jer države Evropske unije nisu spremne na takav korak. Međutim, potezi manjih država će, ocenjuju, izazvati Uniju da popusti kako se situacija u Siriji s vremenom bude normalizovala.

Više od 500.000 ljudi poginulo je u gotovo deceniju dugom građanskom ratu. Evropska unija je povukla svoje ambasadore iz te zemlje zbog kršenja ljudskih prava i ratnih zločina.

Zemlje žele bliže veze sa Sirijom, uglavnom, iz pragmatičnih razloga. Atina ih želi zbog migranata, koji u Grčku iz Sirije dolaze preko Turske, u kojoj se trenutno nalazi 3,6 miliona sirijskih izbeglica.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Ali Hashisho

 

Izvor Tanjug/B92, 13. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u