Veličanje Tita uzburkalo političke duhove u Crnoj Gori

Slušajući ovih dana Bečića i Đukanovića, izgleda da je sva energija uložena na litijama imala za cilj povratak kulta Josipa Broza Tita, kaže Andrija Mandić

„Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Zdravko Krivokapić i predsednik Skupštine Aleksa Bečić ne dozvoljavaju da se na civilizovani način rastanemo sa ‘diktaturom Komunističke partije Josipa Broza koja je osuđena od strane čitavog demokratskog sveta'“, izjavio je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

„Gospodo, stanite! Počeli su s nama zbijati šale čak i ljudi iz bivših republika SFRJ, što su imali istog predsednika i maršala kao i Crnogorci. Dobro bi bilo da prestanete sa ponižavanjem Crne Gore jer je ona velika priča, a najlepše stranice vlastite istorije je napisala pre Tita“, smatra Mandić.

„Domaća i međunarodna javnost složni su oko toga da su litije za odbranu svetinja bile glavni oslonac za prošlogodišnju promenu vlasti. Slušajući ovih dana Bečića i Đukanovića, izgleda da je sva ta uložena energija imala za cilj povratak kulta Josipa Broza Tita. Ovaj užasni falsifikat je direktno suprotstavljen željama većine građana Crne Gore koji su zadivili Evropu čvrstom verom u Boga i lepšu budućnost“, napisao je Mandić na Tviteru.

Da se u Crnoj Gori svakodnevno vodi verbalni ideološki rat zasnovan na podelama na četnike i partizane svedoče i brojne izjave povodom 13. jula, Dana ustanka u Crnoj Gori.

Premijer Zdravko Krivokapić nije smogao snage da čestita građanima Crne Gore 13. jul, napisao je Tviteru Miodrag Radović, šef Kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

„Verovatno se kosi s njegovim ideološkim stanovištima i kada je reč o međunarodnom priznanju Crne Gore i kada je reč o ustanku protiv njegovih istomišljenika. Ne treba dodatnih dokaza kom vrednosnom sistemu pripada“, naveo je Radović.

„Da je jedan od najvećih datuma u istoriji, 13. jul je pokazao i juče. Crna Gora ga je proslavila kako dolikuje, na mestu gde je sve i počelo 1941. godine, uz govor predsednika Mila Đukanovića kakav i basta ovakvom trenutku, a premijer se sakrio u mišiju rupu kako mu i priliči“, naveo je bivši ministar odbrane i član DPS-a Predrag Bošković.

Na ove optužbe odgovorili su iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića.

„Optužbe predsednika desničarskog DPS-a i formalno predsednika svih građana Crne Gore, Mila Đukanovića, da u strukturama nove vlasti ima propagatora fašizma, zapravo govore koliko je otuđenje od realnosti i hipokrizija prisutna u delovanju šefa opozicije“, navodi se u saopštenju iz kabineta Krivokapića.

Od ratnohuškača iz devedesetih, koji se svojim borbenim, velikodržavnim narativom i fašističkim izjavama probijao na političku pozornicu, do „dostignuća“ u kome je naša država u međunarodnoj zajednici prepoznata kao zemlja hibridnog režima, sa zarobljenim institucijama, jesu autentične Đukanovićeve tekovine, od kojih se crnogorsko društvo imperativno mora osloboditi.

Da je predsednik države zaista posvećen antifašizmu, te demokratskim i progresivnim vrijednostima, ne bi nam sa svojom partijom ostavio podeljenu zemlju, razorenu ekonomiju, i nefunkcionalan sistem, u kome su cvetali korupcija, nepotizam, diskriminacija.

No, kako je to u tradiciji Crne Gore, kao i svi okupatori, tako je i Đukanović dobio adekvatan, demokratski odgovor kada je pokušao da u potpunosti porobi slobodarski duh naroda i uništi našu zemlju.

Svesni očekivanja građana, nova demokratska vlast pružiće puni doprinos u prevazilaženju podela i tako obezbediti da konačno imamo društvo jednakih šansi, u kome će svaki čovek nesmetano upražnjavati svoja građanska prava, navodi se u reagovanju predsjednika Vlade.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Portal Standard

 

Izvor Politika, 14. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u