Vučić: Drugi sastanak sa Kurtijem još gori nego prvi, zabrinut sam

„Mene strahovito brine druga rečenica koju su odbili da prihvate, a to je da će se suzdržavati od akcija koje mogu da destabilizuju situaciju na terenu“

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u Briselu da tokom dijaloga sa Aljbinom Kurtijem nije moglo ništa da se dogovori, dodajući da je sada još više zabrinut za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se medijima nakon završetka dijaloga u Briselu koji je bio buran i trajao kraće od planiranog, rekao da je tokom prethodnog razgovora u Briselu mislio da je nemoguće imati lošiji sastanak, a danas se, kaže, uverio da je moguće.

„Dobili smo predloge EU koji su usaglašavani sa našim glavnim pregovaračima i Srbija se u potpunosti saglasila sa onim što je EU predložila, tri tačke – da intenziviramo napore da indentifikujemo ostatke nestalih osoba, da se uzdržimo od akcija koje bi mogle da potencijalno destabilizuju situaciju na terenu i treće, da se redovno sastaju jednom mesečno i glavni pregovarači i da pripremaju sastanke kad je to potrebno. Nismo mogli da se dogovorimo oko ove tri tačke“, rekao je predsednik.

Ponovio je da je Srbija potpuno prihvatila sve tri tačke, dodajući da Albanci nisu želeli da ih prihvate.

„Posebno je interesantno da nisu hteli da prihvate drugu tačku, da se uzdrže od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju, sve vreme su uslovljavali nekim novim političkim kriterijumima“, naveo je Vučić.

Suština Kurtijevog izlaganja je, kaže Vučić, bilo da je Srbija kriva za najmanje tri genocida na KiM – prvi 1878. kad je Srbija stekla nezavisnost tokom Berlinskog kongresa, drugi tokom balkanskih ili Drugog svetskog rata i treći 1999.

„Onda je objašnjavao kako prezimena albanska vuku toponime iz mesta u Srbiji. Jedino što su tražili je da Srbija odgovara za svoju prošlost, pozvali da se u dijalog uključe i dokumenta Nataše Kandić, sve vreme se pozivali na nju i o čemu je ona govorila i neke izjave koje ja navodno potvrdio Nenad Čanak“, dodao je predsednik.

Ponovo je, dodaje, pokrenuo pitanje isključivanja Veljka Odalovića iz Komisije za nestala lica.

„Rekli smo da želimo da učinimo sve što je potrebno da gde oni pokažu, mi ćemo da iskopamo i da vidimo ima li ostataka nečijih tela, da napravimo DNK analize i da porodice dobiju zadovoljenje, bez obzira da li si tu Albanci ili Srbi, nisu to želeli da prihvate“, rekao je Vučić.

Napomenuo je da ne želi da prihvati da je krivica za današnji sastanak podjednaka jer je Srbija prihvatila sve što je EU ponudila, bez amandmana.

„A neki su došli pre svega da razore dijalog, a mene strahovito brine druga rečenica koju su odbili da prihvate, a to je da će se suzdržavati od akcija koje mogu da destabilizuju situaciju na terenu“, naveo je Vučić.

Naveo je da ni oko čega nije bilo moguće dogovoriti se, „zahvaljujući jasnoj odluci unapred pripremljenoj od albanske strane“.

„Uvek smo spremni za dijalog i sada sam mnogo zabrinutiji za bezbednost Srba na KiM, ovde je lista svih incidenata protiv bezbednosti ljudi srpske nacionalnosti na KiM, i to je već sada u julu više nego cele 2020, to jasno govori o užasno promenjenoj atmosferi u Prištini, oni žele tu atmosferu. Mi smo sve ove podatke dostavili i Borelu i Lajčaku, kao i fotografije malog Nikole Perića koji je prebijen, Ranka Bacića prebijenog kod Kline i objasnili slučaj Dragice Gašić“, rekao je Vučić povodom spiska incidenata dostavljenog EU zvaničnicima.

To nije urađeno, kaže, da bi se na nečiju glavu stavila krivica, već da bi se ukazalo na narastajući trend nasilja nad Srbima.

„Mi ćemo biti na raspolaganju, spremni da razgovaramo o svemu, ali neki ne žele, sve se svodi na jedno isto – neko će naterati Srbiju da prizna Kosovo i to je sve“, naveo je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je rekao da bi pregovarači trebalo da imaju novi sastanak krajem avgusta, o tehničkim pitanjima.

„To što će da se vide opet ne znači ništa, bolje da se nismo ni videli posle onakvog sastanka“, rekao je Vučić.

 

Izvor RTS, 19. jul 2021.

 

Vučić pokazao spisak napada na Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom sastanka sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija i evropskim zvaničnicima pokazao spisak i fotografije svih incidenata i napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, na njihovu imovinu i imovinu SPC u ovoj godini.

Aleksandar Vučić je tokom sastanka u Briselu upozorio na težak položaj Srba na Kosovu i Metohiji i zatražio njihovu zaštitu, a zatim predstavio spisak verski i etnički motivisanih napada – 80 slučajeva od početka godine.

Između ostalog, ukazao je i na zabranu ulaska zvaničnicima Srbije, među kojima je jučerašnja zabrana delegaciji Beograda predvođenoj predsednikom vladine Komisije za nestala lica Veljkom Odalovićem, ali i građanima i medijima iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju.

Spisak počinje incidentom na Božić ove godine, kada je obijena kuća porodice Vučković u Babinom mostu, a završava fizičkim napadom na Ranka Bacića (67) ) iz sela Dolac kod Kline, kada mu je grupa Albanaca nanela teške telesne povrede.

Vučić je podsetio i na upad inspekcije u Dom zdravlja u Štrpcu zbog vakcina, koje je Beograd poslao građanima na Kosmetu, kako bi mogli da se vakcinišu već krajem januara.

Incidenti su se nastavili u februaru, a početkom tog meseca je upucan Srbin Boban Ristić u Lapljem Selu, da bi dan i dva kasnije bio ispisan grafit OVK na kući Krstovića u Goraždevcu, polomljena zastava i jarbol kod spomenika srpskim žrtvama u istom gradu kod Peći i ukradeni arheološki ostaci u Isposnici Sv. Petra Koriškog kod Prizrena.

Na dugačkom spisku nalazi se i slučaj obijene kuće porodice Jovanović u Mogili, porodice Vučković u selu Berkovu, napad nožem na srpskog mladića M. M. u Kosovskoj Mitrovici.

U martu su se incidenti nastavili obijanjem kuće Srbina u Gračanici, ranjavanjem dvojice Goranaca u Globočici i obijanjem pravoslavne Crkve Svetog Petra u Klokotu i krađom novca, na Zadušnice, te obijanjem Crkve Svete Trojice u selu Parteš, skrnavljenjem groblja Binač…

Takođe, 12. marta pripadnici Rosu izvršili su pretres prostorija opštine Klokot, pretres porodične kuće predsednika opštine Klokot, koji je uhapšen.

Ni april nije prošao bez incidenata i etnički motivisanih napada, a na meti su se našli zdravstvena ambulanta u selu Gojbulja, Osnovna škola u Obiliću, ali i Srbi i njihova privatna imovina, uz pokušaj upada u KBC na severu Kosovske Mitrovice.

Početkom maja kamenovana je kuća porodice Jaćović u Kosovskoj Vitini, koja je tog meseca dva puta bila na meti napada, a napadnut je i Miroslav Lukić iz Velike Foče, dok je na Đurđevdan grupa izgrednika pokušala da skine srpsku zastavu sa zvonare Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Klokotu, kamenovana je Crkva Svetog Jovana Krstitelja u centru Peći, a nakon nje i Crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini…

Jun je počeo grafitom „Velika Albanija“ na kući raseljenog Srbina u opštini Orahovac, a nekoliko dana nakon toga usledio je upad Kosovske policije na crkveni posed Hrama Hrista Spasa u Prištini, nakon liturgije na Spasovdan koja je u ovoj crkvi održana nakon 23 godine.

Zatim su ispisani grafiti na hramu Hrista Spasa u Prištini na engleskom „Isus mrzi Srbe“, a usledili su i protesti Albanaca ispred hrama zbog postojanja takvog objekta navodno na zemlji Univerziteta i navodne provokacije zbog liturgije.

U junu je zabeleženo više puta skrnavljenje grobalja, ali i obijanja i skrnavljenja crkava.

Mesec je završen napadima na Dragicu Gašić, prvu srpsku povratnicu u Đakovicu – kamenovanjem njenog stana, lepljenjem slika mrtvih ljudi, uz proteste NVO sa zahtevima za njeno iseljenje.

Takođe, jun je obeležilo i pretresanje i hapšenje Srba na Gazimestanu, koji su došli da obeleže Vidovdan.

Dan kasnije ukradena je trobojka SPC i polomljen jarbol na porti manastira Gračanica, a fotografije oskrnavljene crkvene zastave osvanule su na društvenim mrežama na kojima se vidi kako Albanac maskiran u crno i sa zastavom „Velike Albanije“ gazi trobojku, da bi samo nekoliko sati kasnije osvanuo snimak gde isti maskirani Albanac pali zastavu.

Jul se nastavlja pritiskom na Dragicu Gašić, kao i na druge Srbe, novim grafitima i bilbordima „Albanija OVK“ na putu Gračanica – Laplje Selo.

Incidenti su kulminirali fizičkim napadom grupe Albanaca na 13-godišnjeg dečaka, N. P. koji je dobio modrice i podlive, a pokidali su mu i krstić koji je nosio oko vrata.

Uz spisak napada, predsednik Vučić je pokazao i fotografije napadnutih Srba.

 

Izvor Tanjug/RTS, 19. jul 2021.

 

Kurti optužio Srbiju za tri genocida

U Briselu je održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou, a sam početak bio je buran. Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti optužio je Srbiju za tri genocida, na šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić oštro odgovorio.

Kurti je optužio Srbiju da je počinila tri genocida – prvi je, kako je rekao, bio 1878. godine, a poslednji 1999. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oštro je odgovorio na te optužbe.

Sastanak Vučića i Kurtija, pod posredstvom EU, trebalo je da traje oko dva sata, ali je završen ranije, oko 16.20.

U toku je obraćanje predsednika Srbije medijima u Briselu.

Kako saznajemo, Vučić je na sastanku predstavio spisak od 80 etnički i verski motivisanih napada na Srbe od početka godine. Takođe i fotografije i detaljan opis svega što se desilo od početka godine.

Predsednik je trebalo da traži i da se zaštiti Dragica Gašić, srpska povratnica u Đakovicu, koja je od povratka u to mesto izložena konstantnim napadima.

Tema sastanka bile su i formiranje ZSO, kao i nestala lica.

U Briselu napominju da se će se ova runda razgovora Vučića i Kurtija fokusirati na „napredak učinjen do sada“ i „dogovor o sledećim koracima u dijalogu“.

Prethodno se predsednik Vučić odvojeno sastao sa Borelom i sa Lajčkom.

Uoči početka sastanka, Borel je novinarima rekao da očekuje da će današnji sastanak, u okviru nove runde dijaloga između Beograda i Prištine, biti produktivan.

Rekao je da je dobro da je ponovo održan sastanak pre letnje pauze, jer je očuvanje redovnih kontakata između Beograda i Prištine od ključnog značaja za međusobnu normalizaciju odnosa.

„Nastavićemo danas pregovore o ostvarenim pomacima i narednim koracima, a očekujem od obe strane da pristupe sastanku na konstruktivan i pragmatičan način“, izjavio je Borel.

Kako je naglasio, dve strane moraju konačno da zatvore poglavlje bolne prošlosti i da sprovedu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa, kao i da zajedno rade na evropskoj budućnosti za njihove građane, koja je, napominje, važnija od prošlosti.

„Moramo da gledamo napred, a to je evropska perspektiva“, poručio je Borel.

Za ambicije Beograda i Prištine je, kako naglašava, važno da napreduju na planu evropske agende, ali i zbog stabilnosti i ekonomskog napretka celog regiona Zapadnog Balkana.

„Nadam se da će sastanak biti produktivan i da ćemo moći preduzeti neke korake napred u ovom dijalogu na kraju sastanka“, rekao je Borel, dodajući da bi sastanak trebalo da traje nekoliko sati, zavisno od raspoloženja učesnika.

Naveo je i da je ovo drugi sastanak između Beograda i Prištine od izbora Aljbina Kurtija za kosovskog premijera, kao i da prvi sastanak nije bio naročito produktivan.

Predsednik Srbije istakao je ranije danas na putu za Brisel da su razgovori sa albanskim predstavnicima važni, jer se time čuvaju mir i stabilnost.

„Nikada nije posebno prijatno ni putovanje, ni boravak u Briselu kada vodite razgovore sa albanskim predstavnicima. Međutim, za Srbiju je to važno jer time pomažemo našem narodu na KiM, čuvamo mir i stabilnost koji su od presudnog značaja za ekonomski napredak cele Srbije“, napisao je Aleksandar Vučić na Instagramu.

 

Naslovna fotografija: Brendan Smialowski/AFP

 

Izvor Tanjug/RTS, 19. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u