Mediji: Kolinda favorit za novu šeficu NATO-a

Politiko podseća da je Grabar-Kitarović bila prva hrvatska predsednica u periodu od 2015. do 2020. godine, a njena prednost je, kažu, što je već radila u sedištu NATO

Potraga za naslednikom Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO fokusirana je na žene lidere iz Istočne Evrope, piše portal Politiko, a kao jednu od mogućih kandidata vidi bivšu hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Stoltenbergu mandat generalnog sekretara ističe u septembru naredne godine, a očekuje se da će njegov naslednik ili naslednica biti predstavljen na samitu lidera NATO u Madridu, krajem proleća ili početkom leta sledeće godine.

U zemljama članicama je u toku potraga za kandidatom koji će naslediti Stoltenberga, a neki zvaničnici, diplomate i analitičari kažu da je nakon 72 godine postojanja Alijanse krajnje vreme da njeno čelo dođe žena. Drugi, pak, smatraju da bi, s obzirom na kontinuirano suočavanje sa Rusijom, odabir novog generalnog sekretara ove vojne alijanse iz istočnoevropskih zemalja bio „važan signal Moskvi“, prenosi Tanjug.

Tako su se na vrhu liste potencijalnih kandidata osim Grabar-Kitarović iz Hrvatske našle i Dalia Gribauskaite iz Litvanije, kao i sadašnja predsednica Estonije Kersti Kaljulaid.

Politiko podseća da je Grabar-Kitarović bila prva hrvatska predsednica u periodu od 2015. do 2020. godine, a njena prednost je, kažu, što je već radila u sedištu NATO, kao pomoćnica generalnog sekretara za javnu diplomatiju od 2011. do 2014. i u tom poslu je, kako se navodi, bila veoma dobra.

Podsećaju i da je ona doživela neuspeh na reizboru za predsednicu Hrvatske 2019, a tome se pripisuje to što se prestrojila krajnje udesno i pod pritiskom populista ukaljala svoju reputaciju izgubivši ih od bivšeg premijera levog centra, Zorana Milanovića.

Politiko, međutim, konstatuje da se Grabar-Kitarović može pohvaliti jednim od najupečatljivijih rezimea među potencijalnim budućim šefovima NATO. Podsećaju da je bila ministarka spoljnih poslova, imala je, kažu, važnu ulogu prilikom apliciranja Hrvatske u EU i NATO, bila je i ambasador Hrvatske u SAD od 2008. do 2011. godine, doprinela snaženju odnosa Vašingtonom, koji će imati presudnu reč u odluci NATO.

A što se Grabar-Kitarović tiče, Politiko piše da su se pojavila i neka pitanja kao što su potencijalno blizak odnos između Grabar Kitarović i ruskog predsednika Vladimira Putina tokom svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji 2018.

 

Naslovna fotografija: NIDS/NATO Multimedia Library

 

Izvor Sputnjik, 19. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u