Veliki brat ne spava: Špijunirani telefoni 50.000 novinara i političara

Tajne službe i policije su neprimetno, instaliranim softverom, nadzirale telefonske razgovore i digitalnu komunikaciju stotina novinara, advokata, političara, pa i predsednika država

Novinari i opozicionari širom sveta su špijunirani specijalnim programom. On omogućava inficiranje mobilnih telefona i prisluškivanje telefonskih razgovora te čitanje poruka, e-pošte pa čak i šifrovane komunikacije.

Tajne službe i policije su neprimetno, instaliranim softverom, nadzirale telefonske razgovore i digitalnu komunikaciju stotina novinara, aktivista ljudskih prava, advokata i političara, pa i predsednika država.

To je otkriveno u zajedničkom istraživanju novinara nemačkih javnih servisa WDR i NDR, lista Zidojče cajtung i nedeljnika Cajt, kao i organiziacije „Forbiden storis“ i „Amnesti internešnal“.

Špijunski softver po imenu „Pegaz“ (Pegasus) tajne službe i policije su kupovale od izraelske firme NSO grupa. To preduzeće osnovano je 2010. i spada u vodeće svetske proizvođače špijunskih programa koje koristi oko 60 klijenata iz 40 zemalja. Ono sada – prema sopstvenim navodima – vredi više od milijardu evra.

Forenzičari na delu

„Pegaz“ je u stanju ne samo da prati celokupnu komunikaciju jednog mobilnog telefona, već i da prenosi ono što prikazuje telefonska kamera.

Taj program je otkriven samo na Ajfonima firme Epl, dok digitalni forenzičari zasad ne mogu da kažu da li i u kojoj meri on funkcioniše i sa Guglovim operativnim sistemom Android.

Novinari su najpre pronašli osobe za koje se sumnjalo da su prisluškivane. Potom su ih poslali na digitalnu forenzičku analizu IT-laboratorijama „Amnesti internešnal sekjuriti lab“ iz Berlina i „Sitizen lab“ Univerziteta u Torontu.

Novinari na meti špijunaže

Stručnjaci su u najvećem broju tih telefona otkrili anomalije kakve su već poznavali iz ranijih analiza aprata inficiranih „Pegazom“.

Na taj način je proučeno 50.000 telefonskih brojeva i otkriveno je da je Pegaz“ bio instaliran u telefonima više od 180 novinara, te stotine pripadnika drugih profesija ili aktivista, kao i velikog broja državnika i diplomata.

Među špijuniranim novinarima su glavna urednica britanskog Fajnenšl tajmsa, reporteri francuskog Monda, jedna reporterka američkog Si-En-En-a, jedan dopisnik novinske agencije Frans pres, jedna indijska televizijska voditeljka, urednici u Mađarskoj i Azerbejdžanu.

Neprimetna instalacija

Javne kritike na račun firme NSO mogle su se čuti nakon pojave indicija da je on korišćen i za uhođenje ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija.

NSO tvrdi da su tehnologije koje razvija pomogle da se preduprede mnogi teroristički napadi, eksplozije bombi podmetnutih u automobile te samoubilački napadi, te da su zahvaljujući njoj razbijane bande trgovaca oružjem, pedofilijom ili drogom. Ona tvrdi da je njena misija – spasavanje života i da svoj softver prodaje samo verifikovanim državnim instancama.

NSO raspolaže naprednom tehnologijom koja omogućava čak instaliranje „Pegaza“ u mobilni telefon na više načina. Jednu vrstu intalacije praćena osoba ne može da primeti: reč o slanju tekstualne poruke koju telefon nije u stanju da prikaže na ekranu iako je primio.

Konkretni rezultati novinarskog istraživanja će biti objavljivani tokom narednih dana.

 

Autor Saša Bojić

 

Izvor Dojče vele, 19. jul 2021.

 

U Francuskoj otvorena istraga o špijuniranju novinara

Tužilaštvo u Parizu otvorilo je u utorak (20. jula) istragu o špijuniranju francuskih novinara pomoću specijalizovanog hakerskog softvera „pegaz“ na račun Maroka, što je ta zemlja demantovala.

Istraga je otvorena zbog nekoliko krivičnih dela, među kojima su narušavanje privatnosti, presretanje prepiske i nedozvoljen pristup računarskom sistemu kao i zločinačko udruživanje.

Žalbu je podnela medijska grupa Medijapar (Mediapart) jer su dva njena novinara bila na meti špijuniranja. Sličnu žalbu je podneo i list Kanar anšene.

Istraga se odnosi i na druga kršenja, kao što su unošenje i iznošenje podataka.

Nekoliko medija, među kojima listovi Mond, Gardijan i Vašington post, u nedelju su otkrili da je marokanska tajna služba špijunirala osnivača Medijapara Evdija Plenela i novinarku Lenaig Bredu.

Kanar anšene je naveo da je na meti špijuniranja bila bivša novinarka tog satiričnog lista Dominik Simono.

Prema istrazi konzorcijuma 17 svetskih medija, softver „pegaz“, koji je razvila izraelska kompanija NSO, omogućio je špijuniranje brojeva telefona 180 novinara, 600 političara, 85 aktivista za ljudska prava i 65 šefova kompanija iz različitih zemalja.

Špijunski softver „pegaz“ u pametnom telefonu, kako su objavili pojedini mediji, omogućava preuzimanje poruka, fotografija i kontakta, kao i slušanje telefonskih razgovora.

 

Naslovna fotografija: Devin Kaselnak on Unsplash 

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 19. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u