Ž. Jovanović: Razočaravajući potezi Atine prema Prištini

„Sve to nanosi štetu Srbiji, a teško može biti korisno za bilo koga osim za separatističke tendencije na Balkanu i širom Evrope. Verujem da se potezi Atine mogu vratiti kao bumerang“

Razočaran sam najnovijim koracima Atine u odnosima sa Prištinom jer predstavljaju odstupanje od ranije nedvosmislene podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i nisu u skladu sa dugom tradicijom prijateljstva i uzajamnog poštovanja između Srbije i Grčke – rekao je Živadin Jovanović, bivši ministar za inostrane poslove Jugoslavije i sadašnji predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

Najnoviji neprincipijelni potezi Atine u odnosu na Kosovo i Metohiju su razočaravajući, a naročito nategnuta i neuverljiva obrazloženja. Sve to nanosi štetu Srbiji, a teško može biti korisno za bilo koga osim za separatističke tendencije na Balkanu i širom Evrope. Verujem da se potezi Atine mogu vratiti kao bumerang od kojeg će štetu imati Balkan, uključujući i Grčku – dodao je Jovanović. On je rekao da je iluzorno da bilo ko Srbiju tretira kao monetu za potkusurivanje u odnosima sa SAD, NATO-om ili Turskom.

Jovanović je izrazio duboko uverenje da će Srbija sa još većom energijom i postojanošću nastaviti svoju principijelnu politiku zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta i mirnog rešavanja pitanja Kosova i Metohije na osnovu Povelje UN, Završnog dokumenta OEBS-a i u okvirima Rezolucije SB UN 1244, i da će na taj način dalje proširivati i jačati podršku prijateljskih zemalja Evrope i sveta.

 

Autor Živadin Jovanović

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Pokret za odbranu KiM, 19. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u