B. Žujović: Zašto je Peking prvi u svetu ozvaničio svoju kriptovalutu

Kineska kriptovaluta osmišljena je da poveća konkurenciju „Alipeju” i „Vičetu”, nacionalnim liderima u digitalnom plaćanju i digitalnoj trgovini, ali ne i da ih potpuno zameni

Mediji su prošle nedelje brzinom svetlosti svetom proneli vest da je Kina ozvaničila pokretanje sopstvene kriptovalute, E-juana, iza koje stoji vlada, odnosno centralna banka te zemlje. Promet E-juanom počeo je 17. jula, odnosno 18. jula po kineskom vremenu. Novinari Forbsa požurili su i demonstrirajući jednostavnost sistema razmenili po povlašćenim uslovima 1.921 juan za 21.375 E-juana.

„Juanpej” grupa, koja jedina, pod nadzorom kineske Narodne banke, pušta u promet digitalni juan, saopštila je na svojoj zvaničnoj internet-stranici da je Kina poslednjih decenija svetski lider u proizvodnji i da je vreme da ponovo prednjači u tehnologiji.

Prema navodima ove grupacije, razvoj kineske kriptovalute započeo je još 2014. godine. Od tada do danas su talentovani pojedinci tesno radili s kineskom vladom, da bi 18. jula po kineskom vremenu započela distribucija nove kriptovalute.

Korak ka eliminaciji gotovine

Finansijski eksperti, poput Jena Sjaoa, kažu da je posredi efikasan način da centralna banka digitalizuje novčanice i kovanice u opticaju. Kinesko tržište je već sada veoma napredno u bezgotovinskom plaćanju, a digitalni juan je jedan od načina da se taj proces ubrza. Nova kriptovaluta biće zakonito sredstvo plaćanja u Kini i na nju se neće plaćati kamata.

„Upotreba gotovine se smanjuje. Na kraju će gotovina biti zamenjena nečim u digitalnom formatu. To je jedan od glavnih pokretača ovoga”, rekao je za Sjao za Si-En-Bi-Si.

Fan Jifej, viceguverner kineske centralne banke, lane je izjavio da postoji hitna potreba za digitalizacijom gotovine i kovanog novca, jer su njihova „proizvodnja” i „skladištenje” trenutno skupi. U svom članku objavljenom u finansijskom magazinu Jicaj global, Fan je saopštio da gotovinu i kovanice nije lako koristiti, lako ih je falsifikovati i da bi zbog svoje, kako je naveo, anonimnosti mogli da se upotrebljavaju u nezakonite svrhe.

Za razliku od bitkoina i ostalih decentralizovanih kriptovaluta, zasnovanih na „blokčejnu”, E-juan je pokrenut pod kontrolom centralne banke. To znači da će se distribucija sprovoditi dvostepenim sistemom. Narodna banka Kine će distribuirati E-juan komercijalnim bankama, a banke će, potom, biti odgovorne za distribuciju nove valute do potrošača. To obuhvata uslugu razmene juana i drugih valuta za E-juane.

Kineska kriptovaluta osmišljena je da poveća konkurenciju „Alipeju” i „Vičetu”, nacionalnim liderima u digitalnom plaćanju i digitalnoj trgovini, ali ne i da ih potpuno zameni, navode eksperti.

Prema navodima lista Čajna dejli, Kina je lane ubrzala projekat uvođenja nacionalne kriptovalute. Uvođenje nove kriptovalute isprobano je, po kineskom običaju, postepeno, u pojedinim regionima. U ovom slučaju to su bili Šendžen, Sudžou, Siongan – nova oblast, Čengdu, Šangaj, Hajnan, Čangsha, Sijan, Ćingdao i Dalijan, kao i lokacije na kojima će biti održavane zimske olimpijske igre 2022. godine. Putnici su mogli da plaćaju usluge podzemne železnice posredstvom digitalnog juana u Pekingu, Šangaju, Šendženu, Čengduu, Čangši, Ćingdau i Sudžou.

Broj probnih korisnika E-juana od 11. decembra do 18. juna premašio je 450 hiljada. Oni su potrošili više od sto miliona juana. Broj korisnika nove kriptovalute do ove nedelje premašio je deset miliona, a prema rečima Fana Jifeja, njen glavni test biće predstojeća zimska olimpijada. Prema istom izvoru, upotreba E-juana trenutno je usredsređena na potrošačku stranu koju karakteriše mala količina s visokofrekventnom upotrebom.

Iako prema izveštaju kuće „Trivijum Čajna bao” Kina podstiče internacionalizaciju juana, a neki eksperti vide E-juan kao način za pospešivanje i ubrzanje tog procesa, njegova međunarodna upotreba trenutno nije prioritet već je u fokusu domaće tržište. Ali, prema navodima Si-En-Bi-Sija, Narodna banka Kine je unapred započela rad na digitalnoj valuti koja će se upotrebljavati u prekograničnim transakcijama. Prema navodima ove poznate televizijske kuće, kineska centralna banka je sa centralnim bankama Tajlanda, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Hongkonga pokrenula projekat istraživanja mogućnosti prekograničnog plaćanja digitalnom valutom.

Prema proceni Dojče banke, uspešna promocija E-juana može da ubrza tempo globalne digitalizacije valuta. Ukoliko digitalni juan bude široko korišćen u Kini, druge centralne banke će ga takođe smatrati uspešnim slučajem izvodljivosti digitalne valute i uložiće više resursa u razvoj sopstvene digitalne valute, navodi Dojče banka.

Prvi izveštaj o napretku

Prema navodima lista Čajna dejli, Kina je u prošli petak objavila prvi izveštaj o napretku postignutom u istraživanju i razvoju vlastite digitalne valute, ukazujući na to da će pilot-programi biti prošireni i usaglašeni na osnovu dosadašnjih iskustava. Prema istom izvoru, kineska centralna banka je saopštila da ne postoji unapred određeni raspored za konačno pokretanje kriptovalute, već će više scenarija biti uključeno u program testiranja.

Aplikacije koje će biti povezivane s upotrebom E-juana omogućiće plaćanje u supermarketima bez radnika, a razvijeni su i mobilni uređaji, poput rukavica, znački i olimpijskih uniformi, s ugrađenim sistemima za plaćanje. U izveštaju pod naslovom „Napredak istraživanja i razvoja E-juana u Kini“ navedeno je da centralna banka neće u punom obimu pokretati E-juan, ali da će se pilot-programi i ostale povezane informacije stalno ažurirati. „Biće utvrđene teme za dalje istraživačke projekte. Potencijalni uticaj E-juana na monetarnu politiku, finansijski sistem i finansijsku stabilnost verovatno će dobiti pažnju”, rekao je tom prilikom Fan Jifej.

U izveštaju je dalje navedeno da će centralna banka stalno unapređivati sistem E-juana i nastaviti da istražuje nove modele njegove primene, kao i optimizovati dizajn čitavog sistema. „U međuvremenu, Narodna banka Kine spremna je da aktivno učestvuje u međunarodnoj razmeni mišljenja o digitalnoj valuti i razgovara o postavljanju standarda na otvoren i uključiv način, kako bismo zajednički unapredili razvoj međunarodnog monetarnog sistema.”

Pored toga, Narodna banka Kine će u kontinuitetu promovisati prekograničnu upotrebu E-juana. Takođe će odgovoriti na inicijative G20 i drugih međunarodnih organizacija za istraživanje pilot-programa prekograničnog plaćanja. Osim toga, kineska centralna banka će, kako je navedeno, sarađivati s monetarnim vlastima u drugim zemljama na uspostavljanju aranžmana za razmenu i mehanizama regulatorne saradnje na digitalnim valutama.

Stranci koji nemaju bankovni račun u Kini mogu da koriste osnovne finansijske usluge posredstvom E-juan digitalnog novčanika. Stranci koji privremeno putuju u Kinu takođe mogu da otvore digitalni novčanik za E-juan. U ovom izveštaju navedeno je da se Narodna banka Kine nalazi u središtu operativnog sistema E-juana, da izdaje dozvole ovlašćenim operaterima, poput komercijalnih banaka i da upravlja E-juanom. „Ovlašćeni operateri i druge komercijalne ustanove razmenjivaće i distribuirati E-juan javnosti”, navodi se u izveštaju Narodne banke Kine.

 

Autor Branko Žujović

 

Naslovna fotografija: Reuters/Florence Lo/Illustration

 

Izvor Pečat, 23. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u