Milomir Stepić: Američka moć opada, počinje bitka velikih sila za Balkan

U 76. epizodi emisije Dijalog govorio je Milomir Stepić, naučni savetnik u Institutu za političke studije i geopolitičar. Emisija je snimljena 22. jula u našim prostorijama u Beogradu

Zbog čega bi na postjugoslovenskom prostoru bilo optimalno formirati četiri države od postojećih šest? Od čega bi zavisilo stvaranje Srpske Federacije i koje bi sve teritorijalne jedinice sačinjavale jednu takvu državu? Kakva bi bila njena geopolitička uloga u tom rekonfigurisanom prostoru Balkana? Hoćemo li dočekati povlačenje SAD sa Balkana i koja bi sila u tom slučaju popunila novonastali vojno-politički vakuum? Kako će izgledati razvoj „kosovskog problema” u narednom periodu – kratkoročno i dugoročno? Hoće li inercija antiruske politike u atlantističkim krugovima ostati prejaka ili će ipak doći do nekakve korekcije politike Zapada prema Moskvi? Ima li Kina geopolitičke interese na prostoru Balkanu i da li su komplementarni sa ruskim i srpskim interesima? Koji su dometi kineske moći? Hoće li Grci ceh američke podrške i zaštite morati da plate na kosovskom pitanju? Šta je geopolitički cilj „Inicijative tri mora” u kojoj učestvuje veliki broj država centralne i istočne Evrope? Zašto su rusko-nemački odnosi ključni za evropski i balkanski poredak?

O ovim i drugim temama u 76. epizodi emisije Dijalog govorio je Milomir Stepić, naučni savetnik u Institutu za političke studije i geopolitičar. Emisija je snimljena 22. jula u našim prostorijama u Beogradu.

Pratite nas na sledećim platformama:

Vajber https://invite.viber.com/?g2=AQBSE1dY…

Fejsbuk grupa https://www.facebook.com/groups/novis…

Fejsbuk stranica https://www.facebook.com/novistandard

Tviter https://twitter.com/NoviStandard

Telegram https://t.me/joinchat/wtqBqg_wZ-liNWM0 (Ukoliko je link istekao obratite nam se na [email protected]

Vkontakte https://vk.com/novi_standard

Instagram https://www.instagram.com/novi_standard/

Video
Pratite nas na YouTube-u