Грађани Бањалуке за тробојком Републике Српске током обележавања Дана Републике Српске, 09. јануар 2017. (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Političko jedinstvo u RS kao odgovor Incku: Bojkot BiH institucija i najava zakona o genocidu

Jedna od izmena zakona koju su dogovorili lideri Srpske u Banjaluci će biti da ko god nazove Republiku Srpsku ili srpski narod genocidnim ide u zatvor

Od sutra predstavnici Republike Srpske ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH, poručeno je na konferenciji za novinare nakon održanog sastanka predsednika svih parlamentarnih stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj povodom najnovije odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka u vezi sa izmenama Krivičnog zakona u BiH.

Sednicu je sazvao predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji je istakao da je na sastanku rasprava bila veoma konstruktivna i da je doneseno nekoliko zajedničkih zaključaka.

On je rekao rekao je da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH – u Savetu ministara, Predsedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Milorad Dodik, lider SNSD, rekao je da se odluka Incka odbacuje kao ništavna i da srpski predstavnici u institucijama BIH neće učestvovati u odlučivanju.

Jedan od zaključaka sastanka je da u proceduru budu upućene izmene dva zakona.

Branislav Borenović, lider PDP, rekao je da to znači da neće biti donošene odluke u tim institucijama do daljeg, odnosno dok se ne reši pitanje nametnutog zakona.

Mirko Šarović, predsednik SDS, rekao je da su svi saglasni da se više nikada neće prihvatiti bilo koja odluka visokog predstavnika.

Podsetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Valentin Incko doneo je odluku kojom, pozivajući se na Bonska ovlašćenja, nameće izmene Krivičnog zakona BiH kojima se predviđa kažnjavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

 

Izvor IN4S, 26. jul 2021.

 

Svako ko Srbe i RS nazove genocidnim krivično će odgovarati

Jedna od izmena zakona koju su dogovorili lideri Srpske danas u Banjaluci će biti da ko god nazove Republiku Srpsku ili srpski narod genocidnim ide u zatvor.

Predsednica RS-a Željka Cvijanović najavila je danas dva zakonska rešenja koja će biti upućena u parlamentarnu proceduru ove sedmice te naglasila da su izuzetno važni i da su rezultat današnjeg dogovora lidera parlamentarnih stranaka.

Iako predstavnici stranaka danas nisu želeli da govore o čemu je reč, Cvijanović je navela da će ta zakonska rešenja u parlamentarnu proceduru uputiti poslanički klubovi svih političkih paritija Republike Srpske i izrazila uverenje da će se to desiti u narednih nekolio dana.

Kako prenosi Klix.ba, reč je o dva zakonska rešenja koja bi trebalo da se nađu u petak na posebnoj sednici NSRS-a, a tretiraju nazivanje RS-a genocidnom tvorevinom ili srpski narod genocidnim.

To bi značilo da će svako ko RS nazove genocidnom tvorevinom ili srpski narod genocidnim krivično odgovarati. Na ovaj način politički predstavnici iz RS-a žele da „odgovore“ na Inckovu odluku o izmenama Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Drugi zakon koji je u pripremi tiče se odbacivanja svih odluka koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik danas je kazao da je danas dogovoreno da sednica Narodne skupštine RS-a u petak bude zatvorena za javnost.

Podsetimo, nakon sastanka predsednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj povodom odluke Valentina Incka da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida doneseno je pet zaključaka među kojima je i onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija BiH.

Današnji sastanak sazvao je predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović (DEMOS), a prisustvovali su mu i predsednica RS-a Željka Cvijanović, lider SNSD-a Milorad Dodik, predsednik SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, SP-a Petar Đokić, US-a Nenad Stevandić, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Klix.ba/B92, 26. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u