O. Kesić: SAD i EU ne stoje iza Inckovog kršenja Dejtonskog sporazuma

„Optimista sam, jer vidim reakcije iz Vašingtona i Brisela da ne postoji odlučnost da u ovakvom prekršaju Dejtonskog sporazuma stoje uz Incka”

Predstavnik Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić izrazio je optimizam da će se RS izboriti protiv odluke odlazećeg Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici.

Kesić je rekao da, između ostalog, ni Brisel ni Vašington ne stoje iza Inckovog kršenja Dejtonskog sporazuma.

„Optimista sam, jer vidim reakcije iz Vašingtona i Brisela da ne postoji odlučnost da u ovakvom prekršaju Dejtonskog sporazuma stoje uz Incka”, rekao je Kesić

On je dodao da ga ta činjenica ohrabruje i da se zbog toga nada da će uslijediti pritisak Vašingtona i Brisela da se ne ide u radikalizaciju i eskalaciju, već da se odluka poništi kako bi normalno odlučivali o svakom drugom pitanju.

„Inckova odluka je neprihvatljiva, ne treba tražiti bilo kakav kompromis za takvu odluku visokog predstavnika. To pravno nasilje treba baciti sa strane, pregaziti i krenuti u saradnju”, rekao je Kesić.

On je ocijenio da su odluke visokog predstavnika produženje nasilja prema RS, preko Dejtonskog sporazuma, ali po kojem on nema takve nadležnosti i nema nikakve mogućnosti da donosi zakone.

Prema Kesićevim riječima, Incko je napravio nelegalni prekršaj Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava.

„RS ima pravo da brani nadležnosti i autoritet institucija i građane RS, jer je ovo direktan udar na građane – Incko uredbom stavlja RS i većinu građana u poziciju kriminala jer svi dijele isto mišljenje što se tiče zločina u Srebrenici – da je bio zločin a ne genocid i to ga stavlja u kategoriju krivičnog dela i grupu kriminalaca”, smatra Kesić.

To je, kako kaže, način da se kriminalizuju RS i njeni građani i srpski narod i svi odgovori iz Banjaluke koji slijede su reakcija na pravno nasilje Incka.

„Nadam se da će svi potezi koji se vuku u jedinstvenoj situaciji u RS, u kojoj postoji sloga između opozicije i stranaka na vlasti, donijeti brzo zaključak i rješenje da se sa strane stavi štetna odluka koja ugrožava budućnost BiH“, rekao je Kesić.

On je izrazio nadu da će se vratiti na kolosijek na kojem se dogovaraju legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda, jer je to jedini put.

Kesić naglašava da je svaki potez RS opravdan ako pokušaju da ga implementiraju, uključujući i mogućnost da se van snage stave zakoni zajedničke države.

„Ne možemo dozvoliti da se dovodi u pitanje RS, jer je to direktan udar na RS“, rekao je Kesić i izrazio nadu da se to razume i u Beogradu i naglasio da podrška Beograda treba da bude još jača.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Jutarnji program TV Hepi

 

Izvor sveosrpskoj.com, 27. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u