RT: Procurili dokumenti o spletki Londona na Kosovu

Britanska vlada izdvojila je pet miliona funti za program povećanja podrške Srba na KiM prištinskoj vladi, pokazala su dokumenta do kojih je došao jedan istraživački novinar

Britanska vlada izdvojila je pet miliona funti za program povećanja podrške Srba na Kosovu i Metohiji prištinskoj vladi, pokazala su dokumenta do kojih je došao istraživački novinar Kit Klarenberg.

Klarenberg se, u tekstu za RT pod naslovom „Procureli dokumenti otkrivaju spletku Londona da obezbedi potpuni razlaz Kosova i Srbije”, poziva na dokument „Jačanje pozitivnog mira na Kosovu i Srbiji”, tvrdeći da je u pitanju projekat namenjen za period od 2020. i 2022.

U dokumentu se kaže da je cilj postizanje „društvene promene na nacionalnom nivou”, odnosno smanjenje tenzija među lokalnim stanovništvom i eliminisanje svakog pojma razlike među njima.

Akcenat je na uključivanju mladih na Kosovu kao nosioca promena kroz razne aktivnosti i programe. Od posebnog interesa su, piše Klarenberg, mladi koji nisu u mogućnosti da emigriraju, pa se pretpostavlja da će zbog nezaposlenosti biti voljniji da se angažuju.

Angažovani bi bili, kako se dalje navodi, i nacionalni i regionalni mediji, kao i influenseri na društvenim mrežama da bi „promovisali alternativne narative” i mobilisali mlade da učestvuju u lokalnim projektima.

Klarenberg pominje i posebne uslove koje organizacije i njihovi zaposleni moraju da ispoštuju prilikom sprovođenja aktivnosti, uz potpisivanje ugovora o čuvanju poslovne tajne, kao i informacija koje mogu da pruže.

Na taj način bi se, kako konstatuje Klarenberg, održao lažan privid u javnosti da je u pitanju striktno lokalna stvar, dok bi samo izvršioci u samom vrhu bili upoznati sa „skrivenom rukom Londona”.

 

Naslovna fotografija: Kristina G. on Unsplash 

 

Izvor Sputnjik, 27. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u