Српски члан Предсејдништва БиХ Милорад Додик врши смотру трупа и љуби заставу РС током обележавања Дана Републике Српске, Бањалука, 09. јануар 2018. (Фото: Министарство одбране РС)

Dodik: Policija RS će sprečavati pokušaje hapšenja zbog Inckovog zakona, spreman sam na ostavku

„Policija Srpske je već dobila nalog da naše ljude štiti i brani – šta god to značilo. Ako neko pokuša da hapsi, privodi, policija Republike Srpske će to sprečavati”

Svaki građanin Republike Srpske će biti zaštićen, MUP će sprečiti hapšenja, poručio je juče srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pošto je stupio na snagu Krivični zakon BiH, koji je odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko dopunio dodavanjem odredbe o „zabrani i kažnjavanju negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca”. Već juče je stigla vest da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida, na osnovu prijava nekoliko građana.

„Pozivam sve ljude u Republici Srpskoj, prilikom svakog saznanja o eventualnom delovanju SIPA ili obaveštajne službe, da obaveste policiju”, rekao je Dodik, prenosi Tanjug.

Naveo je da će u funkciji biti poseban broj telefona u Republici Srpskoj, putem kojeg će građani Srpske informisati policiju ukoliko im je potrebna zaštita.

„Policija Srpske je već dobila nalog da naše ljude štiti i brani – šta god to značilo. Ako neko pokuša da hapsi, privodi, policija Republike Srpske će to sprečavati”, izričit je Dodik.

Početak primene tog zakona, čijem nametanju se, kao nezapamćenom pravnom nasilju, žestoko protivi Republika Srpska, sarajevski mediji objavili su kao udarnu vest, s naglašenom porukom da „negatori genocida od danas neće imati mira”.

Stupanje na snagu dopuna Krivičnog zakona već prvog dana je blokiralo rad Suda BiH. U tom sudu juče nije, kako je izvestila Balkanska istraživačka mreža (BIRN), održano suđenje u predmetu „Mane Đurić i ostali”, zbog izjave njihovih advokata da „ne znaju granicu do koje mogu ići u zastupanju svojih branjenika”, koji se terete za zločine u Vlasenici.

Miloš Perić, advokat prvooptuženog Maneta Đurića, rekao je da je iz medija saznao da je dopunjeni zakon stupio na snagu i da mu je s toga „onemogućeno da trenutno zastupa branjenika”. Slične razloge iznele su u sudnici i njegove kolege Veljko Čivša, Dragan Gotovac i Nenad Grubeša, koji brane ostale optužene.

„Sad ja postavljam pitanje dokle mogu ići, a da ne dođem do samoinkriminacije”, rekao je Čivša i dodao da sve dotle „dok ne dobiju garanciju šta smeju da rade u postupku, ne mogu ni braniti optužene”.

Advokat Grubeša izjavio je da Službeni glasnik Republike Srpske „nije i neće objaviti izmene zakona” i da „advokati nisu upoznati s njegovim sadržajem i odredbama”.

Sudsko veće uvažilo je argumente advokata i odložilo suđenje, koje će, kako BIRN navodi, biti nastavljeno nakon godišnjih odmora, 8. septembra. Iz Tužilaštva BiH su, pak, saopštili da su već, na osnovu prijava nekoliko građana, formirali predmete zbog negiranja genocida.

„Nakon što je visoki predstavnik u petak objavio odluku, u narednim danima već smo počeli da primamo prijave građana, tako da su neki predmeti već formirani”, kaže portparol ovog tužilaštva Boris Grubešić.

Zakonom je, podsetimo, predviđena zatvorska kazna u rasponu od tri meseca do pet godina, a u tužilaštvu kažu da će „pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina”.

Na Inckov potez, koji je dobar deo javnosti u BiH doživeo kao najdirektniji udar na mogućnost kakvog-takvog političkog dogovaranja u zemlji i koji je zasigurno umanjio šansu za konačno pomirenje, iz Republike Srpske je kao odgovor usledio bojkot institucija BiH, predsedništva, Saveta ministara i parlamenta, od strane srpskih predstavnika.

Zbog nedolaska srpskih predstavnika, u Sarajevu su u utorak otkazani redovno zasedanje Predstavničkog doma Parlamenta BiH i sednice dve parlamentarne komisije. Tog istog dana predsedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović, koji nekim svojim izjavama pokušava da umanji i omalovaži iskazano srpsko jedinstvo i odlučnost političkih predstavnika srpskog naroda, unapred je otkazao i zasedanje tog doma zakazano za danas.

Lider SDP-a Nermin Nekšić poziva odlazećeg Incka da reši situaciju i da „neposlušne” predstavnike Srba kazni „neisplaćivanjem plata i doprinosa”, kako se njegov naslednik Kristijan Šmit ne bi „već prvog radnog dana suočio s potpunom blokadom institucija i nepotrebno produbljenom političkom krizom”.

U međuvremenu, u Banjaluci se priprema održavanje sutrašnje posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će, shodno dogovoru sa sastanka stranačkih lidera, „biti razmatrane izmene Krivičnog zakona Republike Srpske i donošenje zakona o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika”. Predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović poručuje da je „Republika Srpska jedinstvena, jasna i do kraja odlučna da se odupre pravnom nasilju visokog predstavnika”.

Potpredsednik parlamenta Milan Petković objasnio je da je izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predviđeno novo krivično delo – povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda, pri čemu će biti predviđene posebne kazne i posebno kažnjavanje za svakoga ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, ili pokuša da naruši njenu zastavu, grb ili himnu.

Posebno će biti kvalifikovano delo za onoga ko Republiku Srpsku označi kao agresorsku ili genocidnu tvorevinu ili njene narode genocidnim ili agresorskim.

„Želeli smo da uvedemo jedno posebno krivično delo, gde su predviđene kazne zatvora do tri godine za osnovno delo, a kvalifikovano delo od šest meseci do pet godina”, precizirao je Petković.

On je, prenosi Tanjug, kazao da će novim zakonom biti predviđeno da organi Republike Srpske neće sarađivati ako Tužilaštvo BiH, Sud BiH, SIPA ili bilo koja druga agencija na nivou BiH budu želeli da sprovode odluku visokog predstavnika u Srpskoj. Kako je objasnio, o tim zakonima raspravljaće se po hitnom postupku.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je da Incko nametanjem spornog zakona „uvodi verbalni delikt, što je nonsens u 21. veku”. On svojom odlukom, kaže Karan, „pokušava da menja istoriju tragičnih sukoba na ovim prostorima s namerom da se jedan slobodarski, antifašistički narod proglasi genocidnim”.

Stanić: SNSD već prekršio dogovor

Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić izjavio je juče da su funkcioneri vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) već prekršili dogovor svih parlamentarnih političkih stranaka u Republici Srpskoj (RS) da srpski predstavnici ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH.

„Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Darko Ćulum i zamenik ministra bezbednosti BiH Neđeljko Jović prisustvovali su događaju u organizaciji Ministarstva bezbednosti BiH u Zvorniku, čime su funkcioneri SNSD-a prekršili dogovor o neučestovanju u radu institucija BiH”, kazao je Stanić, prenosi Tanjug.

U Zvorniku je prekjuče održan sastanak delegacije Ministarstva bezbednosti BiH i direktora policijskih i bezbednosnih agencija BiH s ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom.

 

Autor Dušanka Stanišić

 

Izvor Politika, 29. jul 2021.

 

Dodik: Spreman sam da podnesem ostavku

Spreman sam da kao član Predsedništva BiH podnesem ostavku, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Ali traži da se ne bira novi član Predsedništva iz redova srpskog naroda.

Dodik je, na konferenciji za novinare u Banjaluci, rekao da je to i ranije bio njegov predlog, a biće i sutra.

„Sutra će biti održana sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se manifestovati nacionalno jedinstvo”, poručio je Dodik, dodajući da je taj dan veoma važan za Srpsku.

Ponovio je stav da nametnuta odluka visokog predstavnika Valentina Incka nije u skladu sa Ustavom i pravom.

„Sada imamo hajku Bošnjaka i muslimana koji sprovode hajku nad Srbima što podseća na ružan period kada je kadija i tužio i sudio”, naveo je Dodik.

Dodik je dodao da veruje da nijedan Srbin u Sudu i Tužilaštvu BiH neće prihvatiti da učestvuje u strašnom progonu i da će se distancirati od toga, preneo je RTRS.

„To će pokazati svu trulež BiH nad kojom međunarodna zajednica vrši nasilje”, kazao je Dodik.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane RS

 

Izvor B92, 29. jul 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u