Server: U kontekstu R. Srpske, negiranje „genocida” je podsticanje na zločin

„Problem ovde je da li negiranje genocida, nakon što ga je međunarodni sud okarakterisao kao takvog, znači podsticanje na zločin. U kontekstu Republike Srpske, mislim da znači”

Za donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko najvjerovatnije je imao podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, a može se očekivati da će Moskva uraditi sve da nakon ovoga izazove još više nestabilnosti na Balkanu, smatra Danijel Server, profesor na Džon Hopkins Univerzitetu u Vašingtonu i jedan od pregovarača Dejtonskog sporazuma.

„Mislim da je visoki predstavnik imao podršku Vašingtona i Brisela, ili barem nije bilo protivljenja. Ipak, nisam siguran da će oni glasno govoriti u njegovu odbranu. Kao čisto legalno pitanje, podsticanje na genocid je krivično djelo prepoznato u međunarodnom pravu, kao i u većini zemalja. Problem ovdje je da li negiranje genocida, nakon što ga je međunarodni sud okarakterisao kao takvog, znači podsticanje na zločin. U kontekstu Republike Srpske, mislim da znači”, kaže Server za Al Džaziru.

Zapadne članice Savjeta za implementaciju mira (PIC) donijele su odluku o imenovanju njemačkog kandidata Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH koji stupa na dužnost 1. avgusta, ali bez saglasnosti Rusije.

„Može se očekivati veto Rusije”

Iako je Rusija stalna članica Savjeta bezbjednosti UN-a sa pravom veta, visokom predstavniku ne treba zvanična potvrda ovog tijela da stupi na dužnost. Tako su tokom rasprave o tome, SAD rekle da je njegov izbor „završena stvar”. Nakon toga Savjet bezbjednosti je odbio i nacrt rezolucije Rusije i Kine o ukidanju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) nakon 31. jula 2022, što su ove zemlje tražile iako uslovi za to još nisu, niti će biti uskoro ispunjeni.

„Rusija i Kina su dugo htjele da ukinu OHR. One će nastaviti to da traže. Nadam se da će EU, Velika Britanija i SAD ostati čvrste pristalice ove institucije, jer je ona još ključna za sprovođenje Dejtonskog sporazuma”, objašnjava Server.

Takođe, postoji mogućnost da Moskva blokira produženje mandata EUFOR-a u BiH koji ističe u novembru. Za njegovo produženje potrebna je rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a u kojem Rusija može iskoristiti veto da blokira ovu odluku. U okviru EUFOR-ove Althea mirovne misije u BiH trenutno se nalazi 600 vojnika iz 19 država.

Server dodaje da se ovo može očekivati, ali da vjeruje da će Zapad pronaći način da to premosti.

„Može se očekivati da će Moskva raditi sve što može da izazove konfuziju i nestabilnost na Balkanu, uključujući i to da blokira produženje mandata EUFOR-a. Pretpostavljam da će Evropljani i Amerikanci pronaći način da to zaobiđu.”

RS „brani masovna ubistva”

Prije Inckove odluke, parlament Crne Gore usvojio je Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Izglasana je i smjena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida.

„U međuvremenu je i potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću između ostalog i za učestvovanje u genocidu u Srebrenici. Sve ovo je istovremeno dovelo do intenziviranja veličanja ratnih zločina i zločinaca, a u nekim gradovima u bosansko-hercegovačkom entitetu u Republici Srpskoj i Srbiji osvanuli su murali Ratka Mladića.”

„Milorad Dodik i druge političke stranke u RS stvaraju političku snagu tako što brane masovna ubistva, uz podršku Moskve i Pekinga. To nije lijepa slika”, dodaje Server.

Što se tiče dolaska novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ističe da se nada da će on uraditi više od svog prethodnika. Takođe, njegov mandat povezuje i sa odlaskom njemačke kancelarke budući da se u septembru u ovoj zemlji održavaju izbori a Merkel je najavila svoje odstupanje sa funkcije.

„Nadam se da će Šmit biti aktivniji od Incka, koji je bio oslabljen zbog nedostatka zapadne snage. Međutim, pretpostavljam da će dosta toga ovisiti od toga ko će zamijeniti Angelu Merkel i kakav stav će ta osoba imati prema Balkanu”, zaključuje Server.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor IN4S, 02. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u