Američki vojnici se češće ubijaju nego što ginu u ratovima

Broj pripadnika oružanih snaga koji su sebi oduzeli život četiri puta je veći od broja poginulih u sukobima koje su SAD vodile poslednjih 20 godina

Surovo vreme, izolacija, stres i alkohol sve više uzimaju „krvavi danak” u američkim vojnim bazama na Aljasci. Od početka ove godine najmanje šest vojnika na krajnjem severozapadu SAD oduzelo je sebi život. Zabrinut zbog porasta broja samoubistava u oružanim snagama, šef Pentagona Lojd Ostin je tokom posete trupama na Aljasci obećao poboljšanje kvaliteta života u kasarnama i pomoć vojnicima u očuvanju mentalnog zdravlja.

„Gubitak i samo jednog života zbog samoubistva je previše. Moramo da radimo na uklanjanju stigme koja se odnosi na mentalno zdravlje. Mentalno zdravlje je zdravlje. Tačka. Zato rešavanju ovog problema moramo pristupiti istom energijom kao kad lečimo fizičke bolesti”, izjavio je američki ministar odbrane, a prenosi „Ju-Es-Ej tudej”.

U prošloj godini je ukupno 385 aktivnih vojnika podiglo ruku na sebe, što je nagli porast broja samoubistava u odnosu na 2019, kada ih je bilo 350, i 2018. godinu, kad je broj onih koji su se ubili iznosio 326.

Polarne noći koje traju po dva meseca i temperature koje se zimi spuštaju na minus 60 utiču negativno na psihu 11.500 vojnika raspoređenih uglavnom u dve baze na Aljasci. Međutim, problem samoubistava u američkoj vojsci je ozbiljniji i nije izazvan samo negostoljubivom klimom.

Crna statistika je zastrašujuća. Broj samoubistava vojnika je četiri puta veći od broja poginulih u ratovima koje su poslednjih 20 godina vodile SAD. Procenjuje se da je u vojnim operacijama posle terorističkog napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine život u borbama izgubilo 7.057 vojnika. A broj samoubistava među aktivnim vojnim osobljem i veteranima dostigao je 30.177.

Prema izveštaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Aljaska ima drugu najveću stopu samoubistava u SAD, što ne mimoilazi ni momke u uniformi. Trupe stacionirane na Aljasci, kao i lokalno stanovništvo, žive i rade u surovim vremenskim uslovima. Kad se tome doda „koktel”: visoki životni troškovi, socijalna i geografska udaljenost, prekomerna upotreba alkohola i poremećaji sna – ne čudi tako tragičan ishod.

Vojska je poslednjih godina uložila više od 200 miliona dolara u poboljšanje uslova života pripadnika oružanih snaga.

Komandant američke vojske na Aljasci general-major Piter Andrisjak kaže da je vojska već započela uvođenje promena kako bi se olakšali uslovi u bazama. Teretane će biti otvorene 24 sata, tokom zimskih meseci vojnicima će biti omogućen lakši prevoz kući, u trpezarijama će biti uveden bežični internet, a dobiće i dnevni dodatak od 10 odsto za hranu. Ograničeno je i vreme kada se u kantini mogu piti alkoholna pića. U Ministarstvu odbrane ipak nezvanično potvrđuju da među faktore stresa koji utiču na pogoršanje mentalnog zdravlja vojnika treba ubrojati i nepredvidivost vojnog života i sve agresivnije zahteve vojnih komandanata, izazvane porastom kineskog vojnog uticaja.

Tomas Sait, koji je za Univerzitet Braun obavio analizu „Projekat troškovi rata”, za Nacionalni javni radio (NPR) kaže da društvo treba da se zabrine zbog rasta stope samoubistava među pripadnicima oružanih snaga.

Među faktorima koji mogu biti okidač za samoubistvo vojnika, osim trauma iz ratnih borbi i preispitivanja savesti, Sait navodi i izmenjeni karakter ratova vođenih posle terorističkog napada u Njujorku 2001. godine. Uočio je da je velika rasprostranjenost improvizovanih eksplozivnih naprava u Avganistanu stvarala neprestanu atmosferu straha kod vojnika da će biti ranjeni i time trajno onesposobljeni za ceo život.

„Smanjena javna podrška ratnim intervencijama kod kuće, prava epidemija seksualnih napada u vojnim redovima, ’muška’ vojna kultura i lakši pristup oružju mogu takođe uticati na porast broja samoubistava”, objašnjava Tomas Sait.

Penzionisani general-potpukovnik Džozef Anderson potvrđuje da su asimetrični ratovi vođeni posle terorističkog napada 11. septembra doveli do velikog pomeranja jedinica, što je vojni posao učinilo stresnijim za pripadnike oružanih snaga. Anderson ističe da su ciklusi povratka s fronta kući, a zatim ponovnog odlaska u jedinicu za vojnike poslednjih godina bili bez presedana.

Iako Tomas Sait upozorava da je posle 2001. godine broj samoubistava među vojnim licima veći nego među civilima, što se nije dogodilo ni u vreme Vijetnamskog rata, iz Pentagona za NPR iznose drugačije viđenje situacije.

Portparolka Ministarstva odbrane Liza Lorens kaže da je stopa vojnih samoubistava uporediva s odraslom populacijom u SAD, kada se uzmu u obzir starost i pol.

„Tokom vremena povećao se broj ovakvih smrtnih slučajeva u američkoj populaciji. Pripadnici vojne službe nisu imuni na trendove koji se dešavaju u društvu”, zaključuje Lorensova.

 

Autor Milenko Pešić

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Andrew Harnik

 

Izvor Politika, 02. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u