Šmit: BiH neće postati centralizovana niti će biti pretnja entitetima

„Ona ne može i ne sme biti pretnja nijednom entitetu ili kantonu, već zajednički i ujedinjujući element. Ja ću nadograditi entitete kako bi država funkcionisala“

Novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit rekao je da ta zemlja neće postati centralizovana država, ali da se njena funkcionalnost mora poboljšati.

Šmit je na prvoj konferenciji za novinare od stupanja na dužnost rekao da država mora postati ujedinjujući element, prenosi portal Kliks.

„Ona ne može i ne sme biti pretnja nijednom entitetu ili kantonu, već zajednički i ujedinjujući element. Ja ću nadograditi entitete kako bi država funkcionisala“, poručio je Šmit.

Prema rečima Šmita, u BiH se mora ojačati zajedništvo, fokusirati se na zajedničke tačke, a ne na razlike.

Istakao je da ima osećaj da se previše vremena troši na prošlost, ukazujući da ne nepohodno da se poštuje istorija, naročito žrtve, bez obzira na nacionalnost.

„Treba da zaključimo šta ćemo učiniti u budućnosti da sprečimo takve situacije. To je naš zadatak“, dodao je Šmit.

Šmit je naglasio da svaki ratni zločin mora biti sankcionisan, bez obzira na to ko ih je počinio.

„Govorimo o pojedinačnoj krivici i nikada se ne može govoriti o kolektivnoj krivici naroda. Ja kao Nemac znam dobro o čemu govorim. Nema razloga da se veličaju pravosudno osuđeni ratni zločinci. Ponekada ne morate gledati činjenice, već reakcije na činjenice“, zaključio je Šmit.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Michael Sohn

 

Izvor Klix.ba/RTS, 04. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u