Српске и руске заставе у Косовској Митровици испред споменика кнезу Лазару, 16. јануар 2019. године (Фото: Танјуг/Канцеларија за КиМ/)

Centar Vilson: Sprečiti Srbiju da širi uticaj Rusije i Kine u regionu

Među preporukama koje se navode nalazi se i inicijativa o ohrabrivanju pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo – Kipra, Grčke, Rumunije, Slovačke i Španije – da promene svoj stav

Centar Vilson, jedna od prestižnih vašingtonskih akademskih organizacija, u izveštaju posvećenom rešavanju kosovskog pitanja ocenjuje da SAD i članice Evropske unije treba da pomognu „u učvršćivanju kosovskog suvereniteta”, a da Srbiju treba onemogućiti da, kako se navodi, širi uticaj Rusije i Kine u regionu.

Autori dokumenta pod nazivom „Konsolidovanje suvereniteta Kosova: Zašto je to važno i šta treba učiniti”, ističu da se pružila, kako je navedeno, jedinstvena prilika za rešavanje jednog od glavnih izvora međudržavnih napetosti na Zapadnom Balkanu, s obzirom na to da je nova vlada u Prištini osvojila znatnu parlamentarnu većinu „na platformi napretka i borbe protiv korupcije”.

Kako se navodi, nova energična podrška SAD i EU potrebna je za ostvarenje cilja postojanja nezavisnih, multietničkih država i društava koja mirno koegzistiraju na Zapadnom Balkanu. U dokumentu se tvrdi da je kosovska vlada posvećena tim principima, dok zvanični Beograd nije, prenosi Tanjug.

Autori smatraju da SAD i EU moraju da se suoče sa, kako se tvrdi, „sve autoritarnijim vlastima Srbije i njenom destabilišućom spoljnom politikom”. Objašnjavaju da su zapadne zemlje Srbiji, usled njene veličine i efikasnosti bilateralne i multilateralne diplomatije, „omogućile privilegovan položaj među zemljama Zapadnog Balkana”, vođene zabrinutošću da bi se Beograd mogao naći pod većim uticajem Moskve.

Ocenjuje se da, međutim, SAD i EU treba da insistiraju na tome da Srbija „ispunjava iste standarde u borbi protiv korupcije, kleptokratije i ka ostvarenju demokratizacije, poštovanja manjinskih prava i regionalne koegzistencije, što se traži od ostalih zemalja Zapadnog Balkana”.

Stručnjaci Centra Vilson smatraju da Srbija „omogućava jačanje uticaja neslobodnih država na Zapadnom Balkanu”, kao i da je Rusija i Kina koriste „kao sredstvo za povećanje sopstvene moći i uticaja i podrivanja koristi koje području Zapadnog Balkana donosi Zapad”.

U tom kontekstu se ukazuje da je „obnavljanje posvećenosti za učvršćivanje suvereniteta Kosova jedno je od sredstava pomoću kojih partneri Kosova mogu da iskažu privrženost svom demokratskom partneru i iskažu principijelan stav prema srpskom neliberalnom i destabilizujućem delovanju i protivljenje jačanju vojne saradnje sa Rusijom i Kinom”.

U tekstu su date konkretne preporuke SAD, EU, Velikoj Britaniji i NATO-u:

– Centar poziva Zapad da se posveti obnovljenom dijalogu koji, kako se navodi, ravnopravno tretira Kosovo i Srbiju, „priznajući suverenitet i teritorijalni integritet svake od strana”, pri čemu bi SAD i EU trebalo da podrže te principe i nedvosmisleno se odreknu promene granica.

– U dokumentu se ocenjuje da treba tražiti od Beograda i Prištine da se ponašaju odgovorno i poštuju obaveze koje su preuzeli tokom dijaloga.

– Takođe je preporučeno da se udvostruči podrška prijemu tzv. Kosova u međunarodne organizacije „ključne za domaću i međunarodnu bezbednost”, kao što su Savet Evrope, OEBS, Svetska zdravstvena organizacija, Interpol i Unesko.

– Sugeriše se i da bi od Srbije trebalo tražiti da prekine kampanju blokade prijema tzv. Kosova u međunarodne organizacije i povlačenja priznanja njegove nezavisnosti.

– Među preporukama je i inicijativa o ohrabrivanju pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo – Kipra, Grčke, Rumunije, Slovačke i Španije, da promene svoj stav.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Kancelarija za KiM

 

Izvor Sputnjik, 05. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u