Crna Gora prvi put nakon 16 godina nije poslala predstavnika na obeležavanje Oluje

Na proslavu „Oluje“ do sada je uglavnom slata vojna delegacija, a u Ministarstvu odbrane su kazali da ove godine to neće raditi

Crna Gora nakon deceniju i po neće slati svoje zvanične predstavnike na proslavu „Oluje“ u Knin, kojom se u Hrvatskoj slavi progon Srba 1995. godine.

Da delegacija neće biti slata potvrđeno je dnevnom listu Dan iz Vlade i iz ministarstava odbrane i vanjskih poslova.

Na proslavu „Oluje“ do sada je uglavnom slata vojna delegacija, a u Ministarstvu odbrane Danu su kazali da ove godine to neće raditi.

– Ministarstvo odbrane neće imati predstavnika na obilježavanju akcije „Oluja“. U pogledu svih dostavljenih pitanja, ne možemo odgovarati u ime drugih državnih institucija – kazali su u ministarstvu kojim rukovodi Olivera Injac.

U Vladi je takođe rečeno da neće slati delegaciju, ali su dnevni list Dan uputili da je to u nadležnosti Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Danu je nezvanično rečeno da ambasador neće ići na obilježavanje „Oluje“ i da je to prvi put nakon 16 godina da neće niko biti poslat.

Podsjetimo, sa teritorije Republike Srpske Krajine, koju je zauzela hrvatska vojska 1995. godine, prema različitim evidencijama protjerano je između 250.000 i 285.000 Srba, ubijeno između 2.000 i 2.670, uništeno 13.000 objekata, 352 trgovine, 25.000 kuća, 410 radnji, 78 crkava, 96 muzeja, 181 groblje, 920 spomenika, 52 doma zdravlja i svi industrijski pogoni.

Međunarodni sud pravde je februara 2015. odbacio međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, utvrdivši da su se tokom i nakon operacije „Oluja“ dogodili zločini koji bi mogli biti elementi genocida, ali da nije dokazana specifična genocidna namjera.

U Hrvatskoj se 5. avgust slavi kao „Dan pobjede i domovinske zahvalnosti“, dok je u Srbiji i Republici Srpskoj dan žalosti.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Televizija Nikšić

 

Izvor IN4S, 05. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u