Ambasada Irana u Beogradu: Odbacujemo navode o krivici, iza svega stoji Izrael

Navode da su izraelski i američki režim optužili Iran za napad na „Merser strit” bez iznošenja čvrstih, dokumentovanih i prihvatljivih razloga

Ambasada Irana u Beogradu oglasila se saopštenjem u vezi sa eksplozijom broda „Merser strit”.

„Iran, kao zemlja sa najdužom obalom u Persijskom zalivu i Omanskom moru, oduvek je podržavao slobodnu plovidbu u ovom regionu, a slobodan prolaz brodova nam je veoma važan. Istovremeno, osuđujemo sve terorističke akte i napade na trgovačke brodove”, navodi se.

Navode da su izraelski i američki režim optužili Iran za napad na „Merser strit” bez iznošenja čvrstih, dokumentovanih i prihvatljivih razloga.

„Ovi navodi nemaju potporu u verodostojnim informacijama i nezavisnim i validnim istragama, pa odlučno odbacujemo te navode i upozoravamo na sve avanturističke radnje, upotrebu sile ili pretnju upotrebom sile od strane Sjedinjenih Država i Izraela. Odgovorićemo na svaki napad na interese Irana i građana Islamske Republike Iran bilo gde”, napominju.

Dodaje se da je Iran odlučio da odbaci bilo kakvo učešće u ovom incidentu i smatra da su navodi o umešanosti Irana pristrasni, neosnovani i neistiniti.

„U današnjem svetu veoma je lako da neka osoba ili država izvrši sabotažu i optuži drugu državu. Izrael je uložio velike napore da sabotira ovaj put, posebno otkako je Bajdenova administracija zauzela novi pristup u vezi Irana i Zajedničkog sveobuhvatnog plana delovanja (JCPOA)”, napominje se.

Dešavanja ocenjuju kao svojevrsnu zaveru Izraela da utiče na trenutni proces pregovora između Irana i P4 + 1 u Beču.

„Stoga je jedan od njihovih ciljeva sabotiranje puta nuklearnih pregovora i međunarodne saradnje i interakcija, posebno nakon što nova Vlada Irana stupi na dužnost. Izraelci su više puta naglašavali i rekli da će blokirati novi nuklearni sporazum. Zavera se takođe dogodila u situaciji u kojoj će nova Vlada u Iranu početi sa radom narednih dana”, upozorava se.

Navode i da su više puta saopštavali da će prisustvo izraelskog režima u bilo kom delu sveta izazvati nesigurnost i nestabilnost u tom regionu. Od normalizacije odnosa Izraela sa UAE i Bahreinom porasla je napetost i nestabilnost u Persijskom zalivu i Omanskom moru.

„Islamska Republika Iran oduvek je branila mir i sigurnost u regionu i sigurnu, slobodnu i bezopasnu plovidbu. Nažalost, prisustvo stranih zemalja sa ogromnim količinama naoružanja, opreme i osoblja ne samo da nije stvorilo sigurnost, već je postalo i glavni uzrok nesigurnosti u Persijskom zalivu i Omanskom moru”, navodi se.

„Pitamo se zašto ove zemlje, koje su optužile Iran, ćute kada se izvode teroristički napadi na iranske trgovačke brodove u Persijskom zalivu, Crvenom moru i otvorenim vodama (više od 11 puta) i zašto niko ne osuđuje te napade na iranske brodove? Zašto se ne zauzima nikakav stav u odnosu na izvođenje terorističkih akcija, poput ubistva mučenika Fakhrizadeha ili napada na objekat Natanz od strane Izraela? Iran je u međuvremenu pokazao krajnju uzdržanost u odgovorima na napade na iranske ciljeve i interese, a Sjedinjene Države i Zapad su to ćutke podržali”, navode.

Dodaju da bi trebalo ispitati ko ima koristi od incidenta, kada se istovremeno vode nuklearni pregovori i početak rada nove Vlade u Iranu.

„Stoga, nema smisla da Iran preduzme ove mere uoči početka rada svoje nove Vlade. Ovaj incident se dogodio u međunarodnim vodama i Islamska Republika Iran takođe traga za njegovim planerima”, napominju.

Podsetimo, izraelski premijer u nedelju je direktno okrivio Iran za napad bespilotnim letelicama na naftni tanker kod obale Omana. U napadu su poginule dve osobe, zapretivši prikrivenom odmazdom, dok je Teheran porekao da je umešan u napad.

 

Naslovna fotografija: sina drakhshani on Unsplash 

 

Izvor B92, 06. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u