Šojguov mega-projekat za Sibir: Izgradnja pet velikih gradova

Po njegovim rečima, oni treba da budu specijalizovani za konkretne delatnosti. On je podsetio da su ovakvi planovi postojali i u sovjetsko vreme

Ministar odbrane Sergej Šojgu pozvao je da se u Sibiru izgradi nekoliko velikih gradova koji bi mogli postati ekonomski centri.

„Potrebno je da izgradimo tri, a najbolje bi bilo pet velikih naučno-industrijskih centara, ekonomskih centara, jednostavno rečeno, gradova sa 300.000-500.000 stanovnika, najbolje – do milion ljudi”, rekao je Šojgu u četvrtak na sastanku sa sibirskim odeljenjem Ruske akademije nauka.

Po njegovim rečima, oni treba da budu specijalizovani za konkretne delatnosti. On je podsetio da su ovakvi planovi postojali i u sovjetsko vreme. Međutim, raspad SSSR-a je omeo da se ova ideja realizuje.

Zamenik predsednik sibirskog odeljenja RAN Nikolaj Pohiljenko smatra da ova ideja ima budućnosti.

„Ovakvi centri nisu novi. U mnogim državama veliki gradovi ili gradovi-sateliti se specijalizuju za neki ozbiljan proizvodni sektor. Tamo je lakše sve organizovati. Lakše je sve to organizovati, lakše obučiti kadar, lakše napraviti odgovarajuću infrastrukturu”, saopštio je Pohiljenko.

U sadašnjim uslovima postoji potreba prelaska sa sirovinske ekonomije na visokotehnološku, kako bi se sačuvao „pristojan” položaj na svetskom tržištu. Predlog Šojgua je u potpunosti realan, smatra akademik. On smatra da se ova ideja, ako se pokrenu poslovni krugovi, može realizovati za 5-7 godina.

 

Naslovna fotografija: Alexei Nikolsky/Russian Presidential Press and Information Office/TASS

 

Izvor Sputnjik, 09. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u