Vulin: Zašto se utakmica prekida zbog Mladića, ali ne i zbog Nasera Orića?

„Kada navijači Novog Pazara viču 'Kosovo je pored Srbije', ili 'Alija, Alija mi smo tvoja armija', to nije razlog za prekid utakamice“

Organizator Super lige mora da odredi jasna pravila koja važe za sve i koja ne dozvoljavaju donošenje odluka pod pritiskom i zato ću pozvati na sastanak direktora takmičenja da se i ovo pitanje reši, najavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, povodom odluke delegata o prekidu meča Novi Pazar-Partizan.

„Kada navijači Novog Pazara viču ‘Vučiću, pederu’, to nije razlog za prekid meča, baš kao što skandiranje ‘Kosovo je pored Srbije’ ili ‘Alija, Alija mi smo tvoja armija’, takođe, nije razlog za prekid utakmice. Skandiranje navijača Partizana ‘Nož, žica, Srebrenica’ jeste, po mom dubokom uverenju, dovoljan razlog da se meč prekine, ali zašto skandiranje ‘Žuta kuća’ nije dovoljan razlog za prekid meča? Zašto je skandiranje Ratku Mladiću dovoljan razlog za prekid fudbalske utakmice, a klicanje Naseru Oriću nije?“, upitao je Vulin.

On je u saopštenju ocenio da organizatori Super lige moraju da odrede jasna pravila koja važe za sve i koja ne dozvoljavaju donošenje odluka pod pritiskom i najavio da će pozvati na sastanak direktora takmičenja da se i to pitanje reši.

„Pravila su ili ista za sve ili nisu pravila“, poručio je Vulin.

Meč između Novog Pazara i Partizana, koji je beogradski tim dobio sa 4:1, prekinut je u nedelju uveče na više od pola sata zbog toga što su navijači Partizana skandirali Ratku Mladiću.

Utakmica je nastavljena tek nakon što je policija ispraznila taj deo tribina.

 

Izvor Beta/N1, 09. avgust 2021.

 

Super liga: Prijave zbog skandiranja u Novom Pazaru

Super liga podneće prijave Fudbalskom savezu Srbije zbog incidenata na utakmici Novi Pazar-Partizan, izjavio je Aleksandar Pivić, direktor takmičenja Super lige Srbije, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je rekao da se čeka izveštaj službenih lica sa tog meča odigranog u nedelju 8. avgusta u Novom Pazaru koji je bio prekinut na više od 40 minuta da bi policija sa stadiona udaljila navijače Partizana.

„Po nekim saznanjima, i jedni i drugi navijači skandirali su neke stvari. Čekamo izveštaje pa ćemo podneti prijave, verovatno i protiv jednog i drugog kluba“, rekao je Pivić.

Nakon što Super liga prosledi prijave, Fudbalski savez odlučuje o disciplinskim merama, a one mogu da budu od zabrane igranja pred publikom do novčanih kazni.

Aleksandar Pivić kaže da su pravila Super lige ista za sve učesnike, da je meč Novi Pazar-Partizan proglašen utakmicom visokog rizika, i da ga je obezbeđivao propisan broj redara, pripadnika policije i žandarmerije.

„Na ono što se dešavalo na tribinama, na skandiranja niko ne može da utiče. Procena Žandarmerije i policije na licu mesta, koliko ja znam, ali još čekam izveštaje zvaničnih lica, bila je da je bezbednije da se sa stadiona udalji jedna navijačka grupa da se okršaji ne bi preneli na ulice Novog Pazara. Ispražnjena je tribina sa navijačima Partizana i oni su u pratnji policije grad napustili bezbedno. Da su ispražnjene obe tribine pitanje je šta bi bilo na ulicama“, rekao je Pivić za RSE.

Super liga Srbije elitno je fudbalsko takmičenje u državi u kom nastupa 16 klubova.

Razlog za prekid meča

Zbog skandiranja haškom osuđeniku Ratku Mladiću i uzvikivanja parole “Nož, žica, Srebrenica”, fudbalska utakmica između Novog Pazara i Partizana je u nedelju, 8. avgusta prekinuta na 40 minuta.

Glavni sudija Miloš Milanović je u finišu prvog poluvremena prekinuo utakmicu zbog navijača Partizana, ali su oni kasnije nastavili sa skandiranjem, da bi u 57. minuti usledio prekid duži od 40 minuta.

Susret je nastavljen kada je na intervenciju zvaničnih lica ispražnjena tribina sa navijačima crno-belih.

Fudbaleri Partizana pobedili su u Novom Pazaru istoimenog domaćina sa 4:1, u meču četvrtog kola Super lige Srbije.

Vulin: Pravila Super lige da budu ista za sve

Organizator fudbalske Super lige mora da odredi jasna pravila koja važe za sve i koja ne dozvoljavaju donošenje odluka pod pritiskom, izjavio je Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

On je 9. avgusta saopštio da će na sastanak pozvati direktora Super lige kako bi se to pitanje rešilo.

„Pravila su ili ista za sve ili nisu pravila“, saopštio je Aleksandar Vulin, komentarišući odluku delegata takmičenja Super lige da se fudbalski meč između Novog Pazara i Partizana prekine zbog skandiranja navijača Partizana „nož, žica, Srebrenica“ i isticanja zastave sa likom Ratka Mladića.

„Kada navijači Novog Pazara viču ‘Kosovo je pored Srbije’, ili ‘Alija, Alija mi smo tvoja armija’, to nije razlog za prekid utakamice. Skandiranje navijača Partizana ‘Nož žica, Srebrenica’ jeste, po mom dubokom uverenju, dovoljan razlog da se meč prekine, ali zašto skandiranje ‘Žuta kuća’ nije dovoljan razlog za prekid meča? Zašto je skandiranje Ratku Mladiću dovoljan razlog za prekid fudbalske utakmice, a klicanje Naseru Oriću nije?“, naveo je Vulin, ne precizirajući gde i kada se to uzvikivalo, a saopštio MUP Srbije.

Sudije Mehanizma za međunarodne krivične sudove, naslednika Haškog tribunala, potvrdile su 8. juna Ratku Mladiću (78) doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Najtraženiji haški begunac, koji se od pravde skrivao skoro 16 godina, uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. i šest dana kasnije izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Super liga Srbije

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 09. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u