Ambasada SAD u BiH: Podržavamo projekat „Otvoreni Balkan“

„Uspostavljanje snažnijih ekonomskih i političkih veza u regionu je dodatni podsticaj nastojanjima da se završe reforme koje su neophodne za članstvo u EU“, rečeno je iz ambasade

Američka ambasada u Sarajevu demantovala je tvrdnje dvojice članova Predsedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića uz poruku da SAD podržavaju inicijativu „mini-Šengen“, koja je nedavno promenila naziv u „Otvoreni Balkan“.

Kako je preneo sarajevski Dnevni avaz, Ambasada SAD je na taj način demantovala, kako se navodi, tvrdnje propagandne mašinerije SDA da je ova unija ekskluzivno srpski projekat.

„Uspostavljanje snažnijih ekonomskih i političkih veza u regionu je dodatni podsticaj nastojanjima da se završe reforme koje su neophodne za članstvo u EU“, rečeno je iz ambasade za ovaj sarajevski dnevnik.

Istaknuto je da su regionalne integracije i ekonomske reforme neophodne ukoliko BiH želi da privuče investicije i osigura održivi rast ekonomije.

Na ovaj način su, piše sarajevski list, i zvanično demantovane neistine članova Predsedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića i pratećih stranačkih medija da „Otvoreni Balkan“ navodno nema podršku SAD i EU, te da je reč o „podmuklom poduhvatu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da, putem ekonomske unije, stvori nekakav srpski svet ili novu Jugoslaviju“.

Predsedništvo BiH je još 17. septembra 2020. godine, na inicijativu srpskog člana Milorada Dodika, razmatralo pristupanje BiH „Otvorenom Balkanu“. Druga dva člana Predsedništva, Komšić i Džaferović, „diplomatski“ su odbili da BiH pristupi ovoj uniji, zahtevajući da prethodno Savet ministara izradi studiju o benefitima i potencijalnim štetama ove inicijative.

Stav američke ambasade jasno je demantovao tvrdnje i propagandne mašinerije SDA da je „Otvoreni Balkan“ ekskluzivno srpski projekat, čak i pod tajnim uticajem Rusije i Kine, koji bi BiH odvojio od EU integracija i Zapada, navodi izvor Avaza.

List piše da Komšić i Džaferović treba da javnosti polože račune i odgovore zbog čega, uz lažne navode i isprazne fraze, vode BiH u izolaciju. Samo odbijanje učešća u pregovorima i procesima u početnoj fazi formiranja „Otvorenog Balkana“, kao i u slučaju CEFTE, dovodi BiH u opasnost da, u slučaju kasnog priključenja ovoj inicijativi, prihvati uslove i pravila koji će za BiH kreirati drugi, navodi se u tekstu, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Sputnjik, 10. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u