D. Tanasković: Republiku Srpsku niko ne može ukinuti

On kaže da u Inckovoj nametnutoj odluci, ipak, ima i nešto dobro, jer je konsolidovano političko jedinstvo u Srpskoj, u kojem su pre toga počele da se „pokazuju pukotine”

Srpska ne može biti ukinuta, odnosno nestati na osnovu bilo kakvih i bilo čijih spoljašnjih odnosa, jer ona iznutra postoji, za razliku od BiH, koja iznutra ne postoji, istakao je diplomata Darko Tanasković na tribini „Inckov zakon – kraj Srpske ili raspad BiH”.

Bivši ambasador Srbije u Turskoj i Vatikanu smatra da je neosnovana dilema pitanje da li je Republika Srpska na putu nestanka zbog nametnutog zakona bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka. On objašnjava da je drugačiji slučaj sa BiH, koja iznutra ne postoji, baš kao ni Federacija BiH.

– To ne mora da znači da će BiH nestati. Ona bi mogla opstati ukoliko bi se, i spolja i iznutra, nastojanje da se sistematski osporava i relativizuje postojanje Republike Srpske zamijenilo realističnim i konstruktivnim traganjem predstavnika tri konstitutivna naroda za modelom održive zajedničke države Srba, Bošnjaka i Hrvata – ocenio je Tanasković.

On kaže da u Inckovoj nametnutoj odluci, ipak, ima i nešto dobro, jer je konsolidovano političko jedinstvo u Srpskoj, u kojem su prije toga počele da se „pokazuju pukotine”, prenose Novosti.

– To treba održati, jer je jasno da Bošnjaci u političkom smislu u Banjaluci ne mogu ništa da postignu, a predstavnici Srpske u Sarajevu i te kako mogu – objasnio je Tanasković.

On je ukazao i da je Incko vezao ruke svom nasledniku – nelegitimnom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, stavljajući ga u nezavidan položaj, jer je svima, pa i njemu jasno da ne može da celi jedan narod stavi na optuženičku klupu.

– Šmit ima još jedan veliki problem. Bošnjaci od njega očekuju mnogo, ali je to što oni traže nesprovodivo u praksi – zaključio je Tanasković.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor IN4S, 11. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u