Krivokapić i patrijarh Porfirije različito o Temeljnom ugovoru

U Patrijaršiji navode da je reč o tekstu ugovora u koji je Vlada CG unela veliki broj izmena u odnosu na tekst koji su obe strane zajednički utvrdile, usaglasile i dogovorile da potpišu

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom tehnički-pravno je završen i predat Patrijaršiji i Vlada Crne Gore je spremna da ga potpiše, izjavio je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

„Očekujemo odgovor. Mi smo uradili sve što je do nas i sada je to sve do Patrijaršije i njegove svetosti patrijarha, da prihvati taj ugovor i ako treba negde da se koriguje i da se taj Temeljni ugovor što pre potpiše. Ja ne želim da prejuduciram vreme, a vreme je najbolje kada se dve strane dogovore. Naša strana je apsolutno spremna”, rekao je Krivokapić gostujući u emisiji Aktuelno Televizije Pljevlja.

Ja znam da su u ovu priču uključeni i mnogi politički akteri, ali ne želim o tome da razmišljam, jer ovo nije pitanje politike, ovo je pitanje odnosa države i crkve koji mora biti uređen i da napokon jednom za vazda stavimo tačku na taj deo da se crkva meša u državu ili da se država meša u pitanje crkve. Temeljnim ugovorom i zakonom sve je jasno definisano i to je novi početak dobrih odnosa između Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhije budimljansko-nikšićke, Eparhije mileševske i Eparhije zahumsko-hercegovačke”, rekao je Krivokapić.

Premijer je rekao i da je „teško je očekivati da se ove godine organizuje popis u Crnoj Gori” jer je potrebno napraviti dovoljno dobru pripremu sa brojnim testiranjima „da bi to bilo izvršeno”, prenose Vijesti.

„I Srbija je odložila popis za sledeću godinu. Popis se ne vrši ni zimi ni leti nego s proleća i jeseni. Mislim da prigovor Eurostata koji je upućen Monstatu dovoljno govori da i tu trebaju da se dese određene promene jer statistika ponekad zna da vas povede u pogrešnom smeru. Mi želimo da imamo pouzdane, proverene i tačne podatke. Da pokušamo ovog puta da simuliramo jedan dvostruki način rada – klasični koji se vrši i sa novim tehnologijama koji bi na licu mesta upisivali i probali da u nekom budućem vremenskom periodu, ako ne uredimo registre, možemo to brže uraditi”, rekao je Krivokapić.

On se nada da će politika i političari imati razumevanje i da će popis biti izvršen na zadovoljstvo svih građana, a ne na zadovoljstvo jedne ili druge politike.

„Popis je jedna tehnička kategorija. U većini sveta popis se vrši na osnovu dobro uređenih registara. Naš veliki problem je što nemamo uređene registre, što imamo podudarnost podataka u određenim registrima i zato je neminovno još ovaj popis sprovesti na klasičan način. Međutim, nas najviše interesuju podaci ko je koje vere, ko je koje nacije, a u suštini popis predstavlja jednu potrebnu bazu iz koje projektujete osnovne karakteristike budućeg razvoja”, rekao je Krivokapić.

Dodao je i da smo se dovoljno prebrojavali i da treba osmisliti popis koji će biti kvalitetan i dati prave podatke.

 

Izvor Sputnjik, 10. avgust 2021.

 

Abazović: U Temeljnom ugovoru je sve ispravljeno

Popis u Crnoj Gori ne može biti organizovan do kraja godine, jer za to nema tehničkih uslova, ocenio je potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović.

On je, nakon konferencije za novinare Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, kazao da treba prvo da se stvore određeni uslovi da bi se izveo popis, prenosi RTCG.

Komentarišući poruku Demokratskog fronta, da ako ne bude popisa neće biti ni Vlade, on je kazao da nije prvi put da iz tog političkog saveza šalju takve poruke.

„Ako bi svi državni organi uspeli sve da pripreme, nemam ništa protiv, ali zaista mislim da ta mogućnost sada, četiri meseca pred kraj godine, ne postoji”, rekao je Abazović.

Upitan da li je video Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, on je odgovorio potvrdno. Prema njegovim rečima, „sve ono što nije bilo dobro u tom dokumentu je ispravljeno”.

„Interesi Crne Gore su apsolutno zaštićeni. Čekamo da vidimo finalni, da li je to, ako jeste, onda mislim da neće biti nikakvih problema”, kazao je Abazović.

On je rekao da će javnost upoznati sa sadržinom ugovora onog momenta kada to bude zvaničan dokument, i da bi sve ostalo bila spekulacija. Na pitanje da li će ugovor biti objavljen pre nego što bude potpisan, on je odgovorio da bi to bilo sasvim logično.

„Kad bude finalizovan tekst, on treba da ugleda svetlost dana”, dodao je Abazović.

Govoreći o najavljenim protestima zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija 4. septembra na Cetinju, Abazović je kazao da u Crnoj Gori postoje određeni centri moći koji žele da iskoriste svaku situaciju da dodatno polarizuju društvo.

„Država mora garantovati bezbednost svih građana i verske slobode. Crna Gora je dobila novog mitropolita, i proces ustoličenja mora da se desi”, rekao je Abazović.

On je poručio da će država preduzeti sve da taj događaj protekne mirno, i pozvao građane da doprinesu tome.

 

Izvor Sputnjik, 11. avgust 2021.

 

Patrijaršija: Vlada unela dosta izmena u Temeljni ugovor

Patrijarh Porfirije odgovorio je premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću na njegov predlog da potpišu Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore, potvrđeno je Tanjugu u Patrijaršiji.

Reč je o tekstu ugovora, rečeno je, u koji je Vlada Crne Gore unela veliki broj izmena u odnosu na tekst koji su obe strane zajednički utvrdile, usaglasile i dogovorile da potpišu 27. maja u Patrijaršiji u Beogradu.

Patrijarh Porfirije, navode u Patrijaršiji, je obavestio Krivokapića da je predložene izmene uputio određenoj stručnoj komisiji koja će ih razmotriti po okončanju sezone godišnjih odmora, a stručno mišljenje će dati Sinod, koji u skladu sa Ustavom SPC ima poslednju reč po ovom pitanju.

Crnogorski premijer, Zdravko Krivokapić izjavio je sinoć da je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom tehnički-pravno završen i predat Patrijaršiji, a Vlada Crne Gore spremna je da ga potpiše i da on očekuje odgovor.

„Mi smo uradili sve što je do nas i sada je to sve do Patrijaršije i njegove svetosti patrijarha da prihvati taj ugovor i ako treba negde da se koriguje i da se taj temeljni ugovor što pre potpiše. Ja ne želim da prejuduciram vreme, a vreme je najbolje kada se dve strane dogovore”, rekao je Krivokapić u Pljevljima.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Nova S

 

Izvor Politika, 11. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u