Председник Кине Си Ђинпинг покрај застава Сједињених Држава и Кине (Фото: AP Photo/Evan Vucci)

„SAD će od Kine doživeti poraz kakav je Francuska pretrpela od Hitlera“

„Ako Vašington ne preduzme drastične mere za reformu komandnog lanca oružanih snaga, Sjedinjene Države će pretrpeti najgori vojni poraz od filipinske operacije 1941-1942.“

Američki list Nešnel interest objavio je prognozu da će Sjedinjene Države doživeti poraz od Kine kakav je Francuska pretrpela nakon invazije Vermahta 1940. Zato što se Pentagon zaglavio u sopstvenoj birokratiji, a još je i ispolitizovan i kratkovid naspram Kine koja jača svoju vojnu moć i ne plaši se Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Autor teksta, Džon Rosomando, uveren je da je ponašanje Vašingtona generalno danas slično ponašanju Treće francuske republike 1930-ih. Ukazao je da je u međuratnom periodu u Parizu vladala plutokratska elita, koja je radije podilazila sve moćnijoj Nemačkoj – umesto da joj se suprotstavi.

Rosomando naglašava da su se francuske vlasti protivile strategiji koja bi omogućila njenoj vojsci da pređe u ofanzivu i porazi Vermaht. I zaključuje: „Vojnici francuske Treće republike bili su u to vreme demoralisani kao što su Amerikanci danas“.

Razorni poraz Francuske u junu 1940. šokirao je čitav svet, što je dovelo do pada njenog kolonijalnog carstva u Africi i jugoistočnoj Aziji. Na papiru je njena vojska bila jedna od najjačih u Evropi, ali su nesposobnost komandanata, kao i rascep, polarizacija i politizacija unutar oružanih snaga Francuske, poništili sve napore da se odbije agresija Trećeg rajha. Američki generali i admirali i dalje se pridržavaju taktike i strategije 20. veka. Oni su slični francuskoj vojsci koja se borila 1940. koristeći zastarele pristupe Prvog svetskog rata – navodi Nešnel interest.

Rosomando posebno upozorava svoje u Vašingtonu:

„Sjedinjene Države postaju isti tigar od papira kakav je Francuska bila pre invazije nacističke Nemačke. Ako Vašington ne preduzme drastične mere za reformu komandnog lanca oružanih snaga, Sjedinjene Države će pretrpeti najgori vojni poraz od filipinske operacije 1941-1942.“

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Evan Vucci

 

Izvor Fakti, 10. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u