Društvene mreže uklanjaće sadržaje u kojima se negira „genocid” u Srebrenici

Kompanije Tviter i Gugl poručile su, u odgovoru za američki RSE, da imaju nameru da sa svojih društvenih platformi uklanjaju sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici

Kompanije Tviter i Gugl poručile su, u odgovoru za Radio Slobodna Evropa, da imaju nameru da sa svojih društvenih platformi uklanjaju sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici. Prethodno je Institut za istraživanje genocida Kanada uputio zahtev tehnološkim gigantima Tviter i Jutjub da zabrane negiranje genocida na svojim platformama.

Kompanije Tviter i Jutjub u vezi sa zahtevom Instituta za istraživanje genocida za RSE kažu da imaju jasno ustanovljenu politiku koja „sankcioniše svaki govor mržnje”.

U odgovoru Gugla, pod čijim okriljem je video-platforma Jutjub, kažu da će uklanjati sve sadržaje koji krše već ustanovljena pravila kompanije o širenju govora mržnje.

„Imamo jasnu i uspostavljenu politiku u vezi sa govorom mržnje a koja zabranjuje sadržaje koji minimiziraju ili negiraju dobro dokumentovane, nasilne događaje, uključujući i genocid u Srebrenici. Ako se utvrdi da sadržaj krši ove smernice, mi ćemo ga ukloniti”, navodi se u odgovoru portparola Jutjuba za RSE.

Direktor kanadskog Instituta Emir Ramić za Slobodnu Evropu kaže da IGK vodi evidenciju o sadržajima na društvenim mrežama i da najviše objava u kojima se vređaju srebreničke žrtve dolazi iz Srbije ali da ih ima i iz Rusije, Francuske i drugih država.

„Mi smo u Kanadi imali peticiju kanadskog parlamenta kojom smo tražili krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici u Kanadi. Peticiju je potpisalo više hiljada Kanađana, a sponzor peticije je bio član kanadskog parlamenta Brajan Mase”, objašnjava Ramić.

 

Naslovna fotografija: Chris McGrath/Getty Images

 

Izvor Sputnjik, 11. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u