Šojgu: Raspašćemo se kao Jugoslavija, ako ne budemo jaki

„Čini se da taj raspad prolazi neprimetno. Nažalost, bio sam svedok mnogih takvih stvari, počevši od Srbije ili bivše Jugoslavije“

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu smatra da je raspad društva glavna unutrašnja pretnja za svaku državu.

„Postoji strašniji deo, koji je u poslednje vreme, poslednjih decenija postao glavna opasnost za svaku zemlju. To su unutrašnje pretnje. Sve to je povezano sa činjenicom da se društvo postepeno raspada”, rekao je Šojgu na panelu foruma mladih „Teritorija smisla”.

Šojgu je, kao primer, naveo Jugoslaviju, Libiju, Irak, Siriju i Egipat.

„Čini se da taj raspad prolazi neprimetno. Nažalost, bio sam svedok mnogih takvih stvari, počevši od Srbije ili bivše Jugoslavije. Sa mnogim liderima koji su kasnije završili u Haškom tribunalu, neću da krijem, imao sam sreću da zajedno radim, da komuniciram. To su i Milošević, Karadžić i general Mladić. Nekoga više i nema, ali oni su tada u poslednjem trenutku shvatili da se zemlja raspada iznutra. Sve to bio rad sa određenim ciljem, kada je od jedne zemlje Jugoslavije nastalo šest država”, rekao je ruski ministar Šojgu, prenosi Sputnjik.

On je dodao da je posle toga bilo mnogo različitih primera: „bio je Gadafi i Libija, bio je Husein i Irak, bio je Tunis u kojem se ovi događaji sada nastavljaju, bila je Sirija, bio je Egipat. Neko je izdržao, neko nije uspeo da se odupre”, naglasio je on.

Šojgu je istovremeno naglasio da je jasno kako se nositi sa spoljnim pretnjama.

„Vojne pretnje – to je kada nam prete i mi shvatamo ko preti, čime preti. Znamo čime su naoružani, znamo kako tome da se odupremo, kako da se izborimo sa tim i na odgovarajući način gradimo vojnu odbranu”, objasnio je ministar.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor Politika, 12. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u