Патријарх Порфирије са верницима у манастиру Раковица, 03. мај 2021. (Фото: spc.rs)

Mladi u Srbiji veruju patrijarhu, vojsci i Crkvi, većina protiv demokratije

Mladi, kako je pokazalo istraživanje, generalno ne veruju u institucije, a najviše poverenja imaju u Crkvu i vojsku. Od ličnosti, najviše poverenja imaju u patrijarha Porfirija

Više od polovine mladih do 30 godina ocenilo je da je korona loše ili jako loše uticala na njih, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), predstavljeno povodom Svetskog dana mladih.

Istraživanje je sprovedeno u maju i u tom trenutku bilo je vakcinisano svega 14,2 odsto ispitanika. Trećina je planirala da se vakciniše, ali to još nije uradila, dok je 53,7 odsto bilo protiv vakcinacije.

Zanimljivo je i da je 63 odsto protiv obavezne vakcinacije, a tek jedno od petoro podržava tu meru. Mladi od početka epidemije, prema rečima Miljane Pejić iz KOMS, bolje ocenjuju svoje fizičko, nego psihičko stanje.

Polovina je rekla da bi izašla na izbore ukoliko bi bili raspisani sledeće nedelje, dok 24 odsto ne bi. Od tog broja, 47,8 odsto njih ne bi izašlo jer, kako kažu, nemaju za koga da glasaju. Samo 3,2 odsto mladih je politički aktivno, a tek nešto više (3,6 odsto) veruje političarima. Oni, kako je pokazalo istraživanje, generalno ne veruju u institucije, a najviše poverenja imaju u Crkvu, vojsku i kancelariju za mlade. Od ličnosti, najviše poverenja imaju u patrijarha Porfirija, a iza njega u predsednika Vučića.

Manje od polovine, tačnije 44 odsto, misli da je demokratija najbolji oblik vladavine, dok 49 odsto smatra da je Srbiji potreban jak vođa. Zanimljivo je da su u demokratiju manje nepoverljivi oni između 15 i 19 godina. Što se tiče rodne ravnopravnosti, mahom mlade žene smatraju da su u diskriminisanom položaju. Zanimljivo je da su istopolni brakovi ove godine u odnosu na prošlu bolje ocenjeni među mladima, a njih podržava duplo više devojaka nego mladića (48 odsto naspram 25). Generalno, Zakon o istopolnim zajednicama podržava 38 odsto mladih, dok je 36 protiv.

Kada je reč o spoljnoj politici, najveći broj mladih (45 odsto) smatra da bi Srbija trebalo da balansira između Istoka i Zapada, 17 odsto je za oslanjanje na Rusiju i Kinu, a 13 odsto na EU i SAD. Kada bi trebalo da biraju Istok ili Zapad, nešto više njih ipak bi se odlučilo za Istok.

Četvrtina je izjavila da se sprema da ode iz zemlje, četvrtina želi da ode, ali još nije otpočela taj proces, dok 39 odsto nije za odlazak, ali ne otpisuju sasvim tu mogućnost. Samo 11 odsto ne bi napustilo zemlju, mahom iz emocionalnih razloga.

Što se tiče odnosa prema KiM, mladi smatraju da bi država trebalo da radi na povlačenju priznavanja Kosova, ali i na odnosima između Srba i Albanaca.

Jedno od pitanja odnosilo se na obavezno služenje vojnog roka: 46 odsto izjasnilo se za obaveznu vojsku, a 43 odsto protiv.

U Srbiji je nezaposleno 57.394 mladih, što čini 21,04 odsto od ukupnog broja ljudi bez posla. Među njima je više mladih žena. Svaki peti posao čeka duže od dve godine.

Mladi, inače, misle da im je za pristojan život potrebno 80.000 i više mesečno. Ipak, u realnosti, njih 58,4 odsto ne zarađuje, njih 9,7 odsto zarađuje minimalac, a 12,8 odsto do 50.000 dinara.

Preferiraju „Instagram“

U 98 odsto slučajeva mlađi od 30 informišu se preko telefona, 60 odsto ne čita novine, a na TV-u gledaju filmski i dokumentarni program. Od aplikacija, ubedljivo najviše koriste „Instagram“, nešto manje „Fejsbuk“, dok je „Tik-Tok“ u usponu. Za razmenu poruka koriste „Instagram“, „Vajber“ i „Votsap“, dok je u porastu „Telegram“.

 

Autor V. Crnjanski Spasojević

 

Naslovna fotografija: spc.rs

 

Izvor Večernje novosti, 12. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u