Новоизабрани председник Ирана Ебрахим Раиси током конференције за медије, Техеран, 21. јун 2021. (Фото: Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via Reuters)

P. Akopov: Novi iranski predsednik planira velike projekte sa Rusijom i Kinom

Budućnost rusko-iranskih odnosa nije izuzetno važna samo za Moskvu i Teheran već – bez ikakvog preterivanja – za čitav svetski poredak

Sjedinjene Države zapretile su da će sankcijama sprečiti isporuku naoružanja Iranu iz Rusije i Kine.

„Okretanje Kini ili Rusiji neće im doneti (zemljama Bliskog istoka) bezbednost ni stabilnost, posebno u vreme kada (Moskva i Peking) pokušavaju da pomognu Iranu da poveća moć svog konvencionalnog oružja“, saopšteno je iz Pentagona.

Ove reči podsećaju na ono što se često zaboravlja kada se govori o okretanju Rusije na istoku: da se radi o Aziji u celini, uključujući i islamski svet. A tu Iran zaista postaje jedan od ključnih partnera jer je to zemlja sa kojom Rusija ima mnogovekovne odnose.

Budućnost rusko-iranskih odnosa nije izuzetno važna samo za Moskvu i Teheran već – bez ikakvog preterivanja – za čitav svetski poredak. Rusija pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa Iranom – izjavio je predsednik Državne Dume Vjačeslav Volodin uoči inauguracije iranskog predsednika Ibrahima Raisija.

Novi iranski predsednik je rekao Volodinu da smatra da su razmere odnosa dve zemlje dobre, ali – nedovoljne. Pritom je predložio njihovo podizanje na novi nivo potpisivanjem „sveobuhvatnog rusko-iranskog dokumenta sa maksimalnim širenjem i jačanjem saradnje dve zemlje“.

Volodin je obećao da će Raisijev predlog preneti Vladimiru Putinu i naglasio da nema sumnje da će odgovarajući sporazum biti zaključen u bliskoj budućnosti. Pošto je Iran nedavno postigao takav sporazum sa Kinom, pomaljaju se obrisi svojevrsnog trojnog saveza: Moskva-Teheran-Peking.

Širenje saradnje može, na primer, obuhvatiti transportne koridore – kako onaj u okviru kineskog projekta „Jedan pojas, jedan put“, tako i trans-kaspijski koridor sever-jug koji će povezati Persijski zaliv (i Indijski okean) sa Evropom preko Kaspijskog mora. Zajedničkog mora Irana i Rusije.

Taj koridor ne bi bio samo ozbiljan konkurent turskim moreuzima, već i geopolitički poduhvat koji će okončati četrdeset godina pokušaja izolacije od strane Anglosaksonaca.

Iran živi pod raznim sankcijama – i to prilično teškim – bezmalo za sve vreme svog postojanja. Zapad demonizuje tu državu predstavljajući je ili kao sponzora terorizma, ili kao pretnju Izraelu, ili kao nuklearnu pretnju celom čovečanstvu, a najčešće – kao sve to zajedno.

Iran je više puta direktno objavljivao da ne planira proizvodnju atomske bombe, ali to nije važno za one koji žele da ga slome. Protivnicima Irana ne smeta njegovo fantomsko nuklearno oružje, već realna ambicija Teherana da bude jedan od vođa islamskog sveta.

Da, šiitski Iran želi biti uzor i ideološka inspiracija za sve muslimane, ali na Zapadu ne žele model nezavisne islamske civilizacije koja ne dopušta manipulaciju (ni tajnu ni otvorenu), a još otvoreno osuđuje planove globalista i odupire se spoljnom pritisku.

Iran je jedna od retkih zaista suverenih zemalja na svetu i upravo će takve zemlje stvoriti novu arhitekturu globalne bezbednosti. Ali, to je dug proces u kojem Iran, kao i druge suverene sile, moraju da se odupru svim pokušajima pritiska. I, to treba da rade zajedno. Zato je Raisi rekao Volodinu:

„Zadovoljni smo ekonomskim napretkom Rusije i njenim napretkom ka samodovoljnosti. Odlučni smo da vodimo politiku ekonomskog otpora kako bismo povećali otpornost na ekonomske šokove izazvane oštrim američkim i evropskim sankcijama.“

Zato se očekuje da Iran ne samo produbi interakciju sa Evroazijskom ekonomskom unijom, već i da na sve moguće načine razvija odnose sa Rusijom. To je strateški izbor iranskog rukovodstva, a takve odluke u Teheranu ne donosi predsednik, već vrhovni vođa – ajatolah Hamnei.

Između Hamneija i Raisija o tom pitanju ne postoje neslaganja. A s obzirom na to da je 60-godišnji Ibrahim Raisi najverovatniji naslednik 82-godišnjeg Hamneija, Moskva može biti sigurna da će kurs Teherana ostati nepromenjen. Zato i Iran može biti siguran u posvećenost Rusije jačanju veza sa svojim južnim susedom, jer je to u nacionalnom interesu obe države-civilizacije.

 

Autor Petar Akopov, RIA Novosti

 

Naslovna fotografija: Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via Reuters

 

Izvor Fakti, 13. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u