Talibani pregazili Avganistan za nedelju dana, NATO sazvao hitan sastanak

Zbog naglog napredovanja talibana i alarmantne situacije oko evakuacije zvaničnika zapadnih zemalja danas je sazvan hitan sastanak NATO saveznika

Talibanski borci za samo nedelju dana uspeli su da osvoje 15 od 34 glavna grada avganistanskih provincija. Zbog naglog napredovanja talibana i alarmantne situacije oko evakuacije zvaničnika zapadnih zemalja danas je sazvan hitan sastanak NATO saveznika, javio je AFP.

Prema najnovijim informacijama, poslednji je pao je Tirin Kot, glavni grad provincije Uruzgan, a pre njega vlasti iz Kabula izgubile su kontrolu nad Kandaharom, kao i glavnim gradom provincije Herat Pol e Komri.

Upravo je provincija Herat bila slamka spasa od nasilnih talibana i strogog šerijatskog zakona jer je tu teritoriju branio čuveni komandant avganistanske milicije Mohamed Ismail Kan, poznatiji kao Lav od Herata koji se borio još protiv Sovjetskog saveza i bio je ključan član Severne alijanse, čije su trupe, uz podršku SAD, srušile talibane 2001.

Kan se je predvodio borce protiv talibana prethodnih nedelja, ali je na kraju morao da se preda “pod određenim uslovima”, zajedno sa provincijskim guvernerom i bezbednosnim zvaničnicima, javio je Rojters, a prenosi B92.

Akcije talibana započele su simultano onog momenta kada su američki vojnici, a sa njima i svi ostali koji su bili u Avganistanu, napustili teritoriju te zemlje ostavljajući sve one Avganistance koji su radili za zapadne misije na milost i nemilost okrutnim talibanima, koji ubijaju sve one koji se ogluše o njihove stroge zakone.

Sada postoji opasnost i od ulaska Al kaide, inače proglašene za terorističku organizaciju, na teritoriju Avganistana čije vladine bezbednosne snage gube teritorije iz sata u sat.

Prvi je to javno rekao britanski ministar spoljnih poslova koji je dodao da Britanija razmišlja da, ako se to desi i ako cela situacija sa Avganistanom postane preteća po Zapad, vrati svoje trupe u Avganistan.

Međutim, iz Moskve je saopšteno da oni ne nameravaju da povuku svoje trupe iz Avganistana, a smatraju i da iza pada Kandahara, drugog po veličini avganistanskog grada zapravo stoji Amerika.

Specijalni izaslanik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov rekao je da talibani nisu zauzeli Kandahar tokom borbi, već usled bekstva iste vojske koju su pripremali NATO i Sjedinjene Američke Države.

Rusi se inače nalaze na suprotnoj strani od talibana, nazivaju ih “pokret Taliban” i on je zabranjen u Rusiji.

Za razliku od američkog bezbednosnog zvaničnika, koji je želeo da ostane neimenovan i koji je rekao da je američki predsednik Džo Bajden kao i ostali kojih se to tiče, bio na vreme upozoren da će talibani samleti Avganistan za 90 dana, Rusi misle drugačije.

Kabulov smatra da zauzimanje prestonice Avganistana Kabula nije moguće, bar za sada. S druge strane, preneo je Sputnjik, on je ukazao i na to da je za destabilizaciju situacije u Avganistanu kriva i sama vlada jer odugovlači mirovne pregovore sa talibanima.

 

Izvor Politika, 13. avgust 2021.

 

Rusija: Amerika pripremala pad Kandahara iza kulisa

Talibani nisu zauzeli Kandahar u Avganistanu tokom borbi, već usled bekstva iste te vojske koju su pripremali NATO i Sjedinjene Američke Države, izjavio je specijalni izaslanik ruskog predsednika i direktor Drugog azijskog odeljenja u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Zamir Kabulov.

„Zauzimanje Kandahara pokazuje ono o čemu smo govorili, a to je da nije zauzet u borbenim dejstvima i hrabrom otporu aganistanskih trupa, već usled bekstva te iste avganistanske vojske koju su čilo i veselo pripremali Amerikanci i NATO“, rekao je predstavnik ruskog predsednika za Avganistan.

On smatra da zauzimanje Kandahara ne znači da je pokret „Taliban“ (organizacija zabranjena u Rusiji) spreman da zauzme avganistansku prestonicu. Kako kaže, talibani neće moći da zauzmu Kabul u doglednoj budućnosti.

Istovremeno, Kabulov je izjavio da je činjenica da Kabul odugovlači mirovne pregovore sa talibanima dovelo do pogoršanja situacije u Avganistanu.

S druge strane, diplomata je pozitivno ocenio njegove razgovore sa predstavnicima katarske političke kancelarije pokreta „Taliban“, koji su održani u četvrtak u Dohi.

„Ali jedna stvar je postići dogovor, a druga stvar – primeniti ga. I to ne zavisi samo od talibana, već i od aktuelne avganistanske vlade koja napokon treba da se uzme pameti i počne sa sadržajnim pregovorima. Oni su dogurali do ovoga gde smo sada“, istakao je on.

Prema rečima Kabulova, Avganistan se obratio Moskvi za isporuku udarnih helikoptera, zahtev se razmatra, ali se ne vode pregovori o tom pitanju.

Podsetimo, militanti radikalnog avganistanskog pokreta „Taliban“ saopštili su ranije da su zauzeli Kandahar, drugi po veličini grad u Avganistanu. U petak je agencija Frans pres, pozivajući se na izvore, prenela da su pripadnici tog pokreta zauzeli glavni grad avganistanske provincije Helmand, grad Laškar Ga.

Sukob između vladinih snaga i talibana

Poslednjih meseci u zemlji je eskalirao sukob između vladinih snaga i talibana. Pogoršanje situacije počelo je nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana, što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo priznanjem neuspeha misije.

Teroristi su već zauzeli značajne teritorije i započeli ofanzivu na velike gradove. Tvrde da su od kraja prošle nedelje zauzeli administrativne centre deset od 34 pokrajine, uključujući gradove Zarandž, Puli-Humri, Gazni, kao i Kunduz koji se nalazi 60 kilometara od najbližeg graničnog prelaza u Tadžikistan. Vlasti, sa svoje strane, navode da su povratile kontrolu nad nekim gradovima, ali sukobi se nastavljaju.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Gulabuddin Amiri

 

Izvor Sputnjik, 13. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u