F. Rodić: Junajted grupa, premijer liga i Šesta flota

Šta nam o Junajted grupi govori njihova najava tužbe protiv Telekoma Srbije zbog otkupa prava na prenos britanske Premijer lige?

Kada je 1992. godine u Velikoj Britaniji osnovana Premijer liga, američki medijski magnat australijskog porekla Rupert Merdok je uleteo i „klizećim startom” prava na emitovanje utakmica ovog takmičenja preoteo od „Aj-Ti-Vija”, favorita tadašnjeg rukovodstva Premijer lige, nadmašivši njihovu ponudu od 262 miliona funti za čak 42 miliona funti (prvi šestogodišnji ugovor njegov „Bi-Skaj-Bi” platio je 304 miliona funti).

Da je nezavisna televizija N1 tada o ovom Merdokovom potezu tražila mišljenje ekonomskog novinara i glavnog i odgovornog urednika NIN-a Milana Ćulibrka, verovatno bi im rekao da „ne vidi računicu po kojoj to može da bude isplativo”, baš kao što je rekao nedavno u okviru kampanje koju SBB i Junajted grupa vode protiv Telekoma Srbija zbog njihovog „klizećeg starta” na ovogodišnjem licitiranju za prava prenosa Premijer lige.

U vreme ovog prvog licitiranja 1992. godine, Merdokovo najnovije medijsko dete, satelitska mreža „Bi-Skaj-Bi” nalazila se u ozbiljnim problemima – 1990. pravila je gubitak od 14 miliona funti nedeljno, a do kraja 1991. dug je narastao na dve milijarde i nedeljno se povećavao za 1,5 miliona funti. Da skratimo priču, „Bi-Skaj-Bi”, poznatiji samo kao „Skaj”, od neisplativog gubitaša do danas je postao najveći plaćeni televizijski emiter u Velikoj Britaniji.

Preuzimanje prenosa Premijer lige sigurno nije jedini faktor za ovaj uspeh, ali je sigurno najvažniji. To što kolega Ćulibrk nije u stanju da „vidi računicu po kojoj to može da bude isplativo” i jeste razlog što on nije medijski magnat poput Merdoka, nego glavni i odgovorni urednik nekada uglednog i uspešnog nedeljnika čija su se reputacija i tiraž survali tokom njegove „vladavine”.

Ukratko, rezultat njegovog upravljanja jednim medijem je suprotan onom Merdokovom. Njegova moć predviđanja ekonomskih kretanja najbolje je demonstrirana u maju 2019, kada je zapretio podnošenjem ostavke ako prosečna plata u Srbiji do kraja te godine dostigne 500 evra. Kada se to ostvarilo, formalno je ponudio ostavku, ali je ona „odbijena”, što znači da je on od tada do danas u stvari talac kolegijuma NIN-a.

Nije kolega Ćulibrk jedini stručnjak kojeg je Junajted grupa upregla u svom naporu da dokažu koliko je Telekomovo preuzimanje prava na emitovanje Premijer lige katastrofalno loš poslovni potez. Tu je čitava plejada eksperata čija imena nećemo sada pominjati. Nema sumnje da ova kompanija raspolaže gotovo bezgraničnim sredstvima za uticaj i pritisak. Ako su uspeli da pritiskom preko Evropske unije i drugih zapadnih centara moći primoraju Srbiju da 2. avgusta 2014. promeni svoje zakone o elektronskim medijima i javnom informisanju i prilagodi ih njihovom interesu, omogućivši im da istovremeno budu i proizvođač i distributer programa, zašto ne bi mogli da sebi pribave i gomilu stručnjaka?

Uostalom, uspeli su i da slome otpor nametanju svog jednoumlja u Udruženju novinara Srbije i one koji su im se suprotstavljali zamene mnogo blagonaklonijim rukovodstvom, što je evidentno ako se samo baci pogled na portal UNS-a. Zašto, onda, ne bi pod svoj šinjel mogli da stave i nekakvu „Inicijativu za slobodne medije na Balkanu”, koju je osnovao bivši američki diplomata Džejms Pardju i koja je povezana s Fondom za otvoreno društvo Džordža Soroša.

Tako je „Inicijativa”, koja se ubi brinući se za naše slobode dok lobira za američke i slične interese, 13. avgusta uputila poziv Premijer ligi da „igra pošteno” i raskine ugovor s Telekomom. Koliko je istinito da je Junajted grupa protiv ovog postupka „graknula”, jer se radi o katastrofalno lošem potezu njihovog najvećeg konkurenta u regionu koji će Telekom dovesti do bankrota, toliko je istinito da je altruistička „Inicijativa” uložila ovaj protest zarad interesa građana Srbije i drugih balkanskih zemalja uključenih u ekskluzivna prava Telekoma za emitovanje utakmica.

Svaki normalni poslovni čovek bi svog najvećeg konkurenta pustio da srlja u grešku i pustio da propadne, ali ne i Junajted grupa. Njima je iznad svega stalo do „fer-pleja” i interesa građana Srbije, pa makar njima posao i propao. U zaštiti našeg i interesa svog konkurenata spremni su da idu toliko daleko da podnesu tužbe pred međunarodnim sudovima.

Da je ovaj potez „Inicijative” očišćen od svakog političkog uticaja i da se radi samo o dobronamernom pozivu na „fer-plej” potvrđuje i spot koji su oni snimili ovim povodom. Da, snimili su čak i neku vrstu reklamno-propagandnog spota nazvanog „Hleba i igara”, u kojem srpske vlasti optužuju da poput rimskih tirana pokušavaju da drže pod kontrolom svoje sužnje. Ali kakva je razlika za ugroženi plebs u tome da li se „igre” prenose na jednoj, ili drugoj mreži? Ako su principijelno protiv takvog koncepta, kao što je to, na primer Ljubodrag Duci Simonović, onda im smeta sama činjenica da se te „igre” nude narodu, a ne ko ih nudi narodu.

I „Aj-Ti-Vi” je, pošto je izgubio bitku s Merdokovom firmom, bio gnevan i revoltiran, pa je podneo tužbu, koju je Vrhovni sud Velike Britanije odbacio kao neosnovanu. Da li bi i Telekom mogao da računa na sudsku objektivnost? Strahovanja da ne bi su opravdana s obzirom na to da iza Junajted grupe očito stoji metaforička Šesta flota.

 

Autor Filip Rodić

 

Izvor Večernje novosti, 15. avgust 2021.

 

Junajted grupa i Nokia će uvoditi 5G mrežu u Jugoistočnoj Evropi

Junajted grupa objavila je danas da je potpisana saradnja sa kompanijom Nokia u cilju unapređenja postojeće mobilne mreže i superiornog korisničkog iskustva.

„Saradnja Junajted grupe i kompanije Nokia doprineće uvođenju nove generacije digitalnih usluga širom Jugoistočne Evrope, uključujući nove 5G usluge kako za rezidencijalne, tako i za poslovne korisnike, veće brzine i sigurnosti”, saopšteno je iz Junajted grupe.

Dodaje se da će za mobilne operatore koji posluju u okviru Junajted grupe – kompanija Vivakom u Bugarskoj i Telemah u Hrvatskoj i Sloveniji – saradnja dve kompanije omogućiti masovnu povezanost na internet mrežu za još veći broj uređaja uz pouzdanu konekciju i podršku aplikacijama i uslugama koje su ključne za digitalnu transformaciju moderne industrije.

U okviru Junajted grupe, vodećeg telekomunikacionog i medijskog operatora u Jugoistočnoj Evropi, u Srbiji posluju kompanija SBB i njeni servisi EON i Total TV i dostupne su usluge televizije i portala Sport Klub, Nova S i N1.

SBB kompanija podnela je, dodaje se u saopštenju, još u februaru ove godine zvaničan zahtev Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge Srbije (RATEL), ali i nadležnom Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, da pokrenu postupak javnog nadmetanja za 5G mrežu, jer bi i novi i postojeći mobilni operatori bili motivisani da ulažu u tržište, od čega bi korist imali građani, privreda i ekonomija Srbije.

„Unapređenja mobilne mreže Junajted grupe deo su petogodišnjeg plana investicija od preko 900 miliona evra koje vodeći telekomunikacioni i medijski operator ulaže u modernizaciju svojih mobilnih i fiksnih mreža, kako bi se obezbedila vrhunska povezanost i napredni proizvodi i usluge za milione novih i postojećih korisnika”, ističe se u saopštenju.

Junajted grupa radiće, kako je navedeno, na razvoju usluga kao što su mobilne veze gigabitnih brzina, unapređeni sistemi za prenos podataka uz minimalno kašnjenje i pristup fiksnoj bežičnoj mreži, što će biti ključni pokretači u narednim godinama i za digitalizaciju i za konkurentnost na tržištima na kojima posluje.

Željko Batistić, potpredsednik Junajted grupe za tehnologiju rekao je: „Porast povezanih uređaja i sve veće potrebe koje mobilni korisnici danas imaju, zahteva moćnu bežičnu mrežu koja može da prenese velike količine podataka brzo, sigurno i sa zanemarljivim kašnjenjem. Naša ulaganja – i u mobilne i u fiksne mreže – garantuju da će korisnici Junajted grupe uvek imati pristup najboljem što naša industrija može da ponudi”.

Saradnju između kompanije Nokia i Junajted grupe počela je u martu ove godine, nakon što je holandska kompanija za podršku u uvođenju optičke mreže nove generacije u Jugoistočnoj Evropi, koja će biti najnaprednija u regionu odabrala kompaniju Nokia.

Miko Lavanti, potpredsednik i direktor kompanije Nokia za Centralnu Evropu i Aziju istakao je: „Nokia je zadovoljna što nastavlja da podržava snažnu poziciju Junajted grupe na tržištu Jugoistočne Evrope. Vodeći portfolio naših usluga na tržištu nastavlja da demonstrira svoju širinu, pouzdanost i inovativnost koristeći mogućnosti Klaud sistema, uz centralizovanu ili distribuiranu implementaciju. Radujemo se što ćemo Junajted grupi i njenim korisnicima pružiti vrhunske performanse”.

Osnovne implementacije će se u početku uvoditi za 3G, 4G i 5G mreže Junajted grupe na Klaud-u, od trećeg kvartala ove godine, navodi se u saopštenju.

 

Naslovna fotografija: atvbl.com

 

Izvor N1, 11. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u