Талибански милитанти са сељанима у авганистанској провинцији Лагман прослављају договор између побуњеника и Сједињених Држава, 02. март 2020. (Фото: Noorullah Shirzada/Agence France-Presse/Getty Images)

Talibani osvajaju predgrađa Kabula, nadvija se dim nad američkom ambasadom

I dok talibani napreduju u osvajanju prestonice Avganistana, na snimcima sa društvenih mreža se mogu videti snimci američkih helikoptera koji hitno evakuišu diplomate iz ambasade

Pripadnici pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) započeli su ofanzivu na Kabul, nakon što su opkolili glavni grad Avganistana, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje.

Militanti su preuzeli kontrolu nad Univerzitetom Kabul, koji se nalazi na zapadu avganistanske prestonice, saopštio je lokalni izvor za Sputnjik. Prema njegovim rečima, teroristi su čak podigli svoje zastave na jednom od gradskih područja nedaleko od univerziteta.

Televizija „Al Arabija” javila je da su talibani saopštili da će svima koji to žele obezbediti mogućnost da napuste Kabul.

Kako se navodi u zvaničnoj izjavi talibana koju je prenela televizija „1TV njuz”, pripadnici pokreta žele da izbegnu nasilje u Kabulu.

Militantima je naređeno da čekaju uputstva na granici grada i ne pokušavaju da uđu u njega. Sa vladom se vode pregovori za obezbeđivanje mirne predaje vlasti. Talibani se neće svetiti ni vojnicima, ni državnim službenicima, ali im je naređeno da ne napuštaju zemlju.

Sa svoje strane, administracija avganistanskog predsednika saopštila je na Tviteru da je „situacija u gradu pod kontrolom i nema napada na grad”.

Agencija AP ranije je javila da talibani kontrolišu sve granične prelaze u zemlji.

Poslednjih meseci u zemlji je eskalirao sukob između vladinih snaga i talibana. Pogoršanje situacije počelo je nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana, što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo priznanjem neuspeha misije.

Talibani su prethodnih dana napravili značajne pomake, osvojivši dva velika grada, Herat i Kandahar, i kontrolišu 23 od 34 avganistanske pokrajine, ostavivši vladu sa provincijama na centru i istoku, kao i u Kabulu.

 

Izvor Sputnjik, 15. avgust 2021.

 

Dramatični prizori iz Kabula

Snage talibana danas su ušle u rubne delove Kabula, dok zaposleni u vladinim ustanovama panično beže iz prestonice. Talibani u saopštenju tvrde da ne planiraju da silom zauzmu Kabul.

Trojica avganistanskih zvaničnika rekla su za AP da su talibani ušli u predgrađa Kalakan, Karabag i Pahman.

– Ničiji život, imovina i dostojanstvno neće biti ugroženi, a životi stanovnika Kabula neće biti izloženi riziku – saopštili su talibani.

Nešto ranije danas, talibani su osvojili poslednji veliki grad koji je bio pod kontrolom vlade, Džalalabad. Istovremeno, talibanske snage osvojile su i poslednji granični prelaz u zemlji, Torkham.

I dok talibani napreduju u osvajanju prestonice Avganistana, na snimcima sa društvenih mreža se mogu videti snimci američkih helikoptera koji hitno evakuišu diplomate iz ambasade.

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija na kojoj se vidi dim koji izlazi iz američke ambasade. Prema nezvaničnim informacijama, navedeno je u objavi, radnici ambasade SAD spaljuju dokumenta pre evakuacije.

 

Naslovna fotografija: Noorullah Shirzada/Agence France-Presse/Getty Images

 

Izvor Večernje novosti, 15. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u