Univerzitet u Beogradu ispao iz prvih 500 na Šangajskoj listi, Novi Sad ponovo uvršten

„Naši istraživači postižu maksimalne rezultate u uslovima koje imaju. Druge zemlje ulažu više i to im se vraća napredovanjem na listi”, smatra Rektorka Univerziteta u Beogradu (UB) Ivanka Popović

Univerzitet u Beogradu na danas objavljenoj Šangajskoj listi univerziteta za 2021. godinu, rangiran je između 501. i 600. mesta, dok je Univerzitet u Novom Sadu zauzeo poziciju od 901. do 1000. mesta.

Univerzitet u Beogradu zabeležio je pad u odnosu na prošlu godinu kada je zauzeo poziciju između 401. i 500. mesta.

Najbolju poziciju najstariji univerzitet u Srbiji imao je 2016. i 2017. godine kada se našao između 201. i 300. mesta. Od 2018. godine počeo je da pada na neformalnoj, ali prestižnoj listi svetskih univerziteta.

Pored Univerziteta u Beogradu, na listi 1.000 najboljih univerziteta sveta našao se i Univerzitet u Novom Sadu, koji je zauzeo poziciju od 901. do 1000. mesta.

Univerzitet u Novom Sadu je prošle godine ispao sa Šangajske liste, ali je ove godine ponovo uspeo da se vrati.

Od univerziteta u okruženju, na listi su još su Univerzitet u Ljubljani (od 501. do 600. mesta) i Univerzitet u Zagrebu (od 601. do 700. mesta).

Na prvom mestu je Univerzitet Harvard, slede Stanford, Kembridž, MIT, Berkli, Prinston, Oksford Kolumbija, Kalifornijski tehnološki institut i Univerzitet u Čikagu.

Na ovoj listi Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, među 500 rangiranih.

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta. Akademsko rangiranje svetskih univerziteta sprovodi šangajski Univerzitet Đao Tong od 2003. godine.

 

Izvor Tanjug/RTS, 15. avgust 2021.

 

Ivanka Popović: Očekivani pad UB na Šangajskoj listi, druge zemlje ulažu više

Rektorka Univerziteta u Beogradu (UB) Ivanka Popović ocenila je da je očekivan rezultat najnovijeg rangiranja na Šangajskoj listi za 2021, po kojem je UB pao stepenicu niže i sada se nalazi između 501. i 600. mesta.

„Naši istraživači postižu maksimalne rezultate u uslovima koje imaju. Druge zemlje ulažu više i to im se vraća napredovanjem na listi. Nemamo dovoljno radova u najuticajnijim i najjačim časopisima. Takvi rezultati su mogući samo ako se sistematski ulaže u savremenu opremu i u ljude, i ako se jača međunarodna saradnja. Zato je vrlo značajno učešće UB u evropskoj univerzitetskoj alijansi ‘Circle U’. Pojedini naši fakulteti mnogo rade na tome”, istakla je Popović za list Danas.

Ona je napomenula da je, imajući u vidu sve što je navela, položaj UB na Šangajskoj listi i dalje izvanredan uspeh.

Za novog rektora BU izabran je, sredinom godine, dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Đokić koji će na tu dužnost stupiti u oktobru.

Univerzitet u Beogradu ispao je sa liste 500 najboljih univerziteta u ovogodišnjem rangiranju na Šangajskoj listi i prvi put od kada se pojavio na toj listi (2012. godine) nalazi se u grupi od 501. do 600 mesta.

 

Naslovna fotografija: Profimedia

 

Izvor BETA/Danas/N1, 15. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u