E. Podubni: Rusiji ne odgovara dolazak talibana na vlast

Talibani ni pre dve decenije nisu želeli da napadaju našu Aziju, Rusiju, ali su podržavali teroriste koje su ratovali u Čečeniji, obučavali ih u svojim kampovima, lečili, predavali im oružje, davali azil...

Poznati ruski ratni reporter Evgenije Podubni smatra da su SAD danas i zvanično doživele poraz u avganistanskom ratu. Međutim, ovaj poraz će se loše odraziti na bezbednost ruskih granica, pa i celog sveta. Prenosimo u celini njegov komentar.

Dan 15. avgust 2021. godine će ući u istoriju kao dan poraza SAD u avganistanskom ratu. Ne samo da su Amerikanci poraženi, već su uspeli da svojim porazom ojačaju i pokret „Taliban“ (organizacija zabranjena u Rusiji) i druge radikalne islamske grupe u celom svetu.

Dim iz američke ambasade (spaljuju tajnu dokumentaciju) i helikopteri koji hitno evakuišu američke diplomate, operativce CIA, visoke oficire, sada će u narednim decenijama biti ilustracija neuspeha američke spoljne politike. U svojim udžbenicima istorije neće staviti ovu sliku, već će smisliti kako lošu stvar da pretvore u herojsko delo. Međutim, to je njihova glupost, dok mi u ovoj realnosti moramo da živimo.

Talibanima je potrebno međunarodno priznanje i teško da će oni koristiti stare metode – javna masovna pogubljenja, odsečene glave uz translacije na Jutjubu, napade na diplomatska predstavništva.

Znači li to da u Avganistanu neće porasti nivo nasilja? Naravno da ne. Tokom svoje ofanzive talibani su kroz izjave članova svog političkog krila obećali otrovne odnose sa protivnicima pokreta i islama, bila su i streljanja, i pogubljenja, i kamenovanja žena, i odsecanja muških ruku. Jedna je stvar zvanična retorika, a sasvim druga – džihad.

Kabul još čeka „noć dugih noževa“, nakon što se strasti stišaju i nova vlada Islamskog emirata Avganistan dobije, makar delimično priznanje.

Međutim, nas više brine kako će poraz SAD i pobeda talibana uticati na bezbednost u Rusiji.

A loše će uticati. Talibani ni pre dve decenije nisu želeli da napadaju našu Aziju, Rusiju, ali su podržavali teroriste koje su ratovali u Čečeniji, obučavali ih u svojim kampovima, lečili, predavali im oružje, davali azil, spuštali naš avion, držali naše pilote u zarobljeništvu.

Sada, Islamski emirat Avganistan teško da će moći odbiti da prihvati momke iz Al kaide ili bivše militante DAEŠ-a koji će odlučiti da promene brend. Ovi džihadisti, mudžahedini, mučenici Idliba i Mosula odavno žele da pokrenu snažnu aktivnost u Tadžikistanu i Uzbekistanu, Kirgiziji, Kazahstanu i Rusiji. A uspeh talibana, ne daj Bože, može ih podstaći na to. Amerikancima će to samo odgovarati. Oni su već i zaboravili sopstvenu tugu, 11. septembar je bio davno. Sada su ponovo sigurni da da je okean veliki i do njih neće stići (teroristi). A stići će do nas i do Evrope. Malo je tamo sirijskih izbeglica, stići će i avganistanske. Neće valjda u SAD bežati.

A šta će biti u samom Avganistanu? Država će se vratiti u Srednji vek, napisao je Podubni u svom postu na Telegramu.

 

Izvor Sputnjik, 15. avgust 2021.

 

Rusija: Planira se evakuacija ambasade u Kabulu

U Avganistanu se trenutno nalazi oko sto zaposlenih u ambasadi Rusije u Kabulu, od kojih će deo biti poslat na odmor i evakuisani, dok za sada nije bilo zahteva za evakuaciju državljana Rusije avganistanskog porekla kojih ima nekoliko stotina, izjavio je specijalni predstavnik predsednika Rusije za Avganistan Zamir Kabulov.

„Situacija je sledeća: imamo ambasadu, ona je relativno velika, ali u svakom slučaju, radi se o stotinak ljudi. Neki naši zaposleni biće poslati na godišnji odmor ili evakuisani na neki drugi način, da ne bi bilo previše ljudi“, rekao je Kabulov za radio „Eho Moskve“.

On je objasnio da postoji i druga kategorija – a to su državljani Rusije avganistanskog porekla kojih ima nekoliko stotina.

„Neki od njih su već evakuisani pod potpuno drugačijim izgovorom kada smo evakuisali naše građane zbog pandemije, mnogi od njih su napustili (zemlju), ko je hteo. Trenutno nemam konkretne podatke o zahtevima imalaca ruskih pasoša za hitnu evakuaciju“, dodao je Kabulov.

Diplomata je preporučio svima koji ostaju u Avganistanu da budu mirni, ali da bez preke potrebe ne izlaze iz kuća i ne skreću pažnju na sebe dok se situacija u potpunosti ne razjasni.

„Talibani su uveli policijski čas u Kabulu, što u ovoj situaciji vidim kao pozitivan korak. To će omogućiti bolju kontrolu grada od mogućih ne-talibanskih bandita i pljačkaša“, naglasio je Kabulov.

Rusija ima „plan be“

Prema njegovim rečima Moskva ima rezervni plan za Avganistan.

„Uvek imamo ‘plan be’ u glavi i u srcu, ali nikada ne trčimo sa jedne na drugu. Trenutno radimo po ‘planu a’, da upotrebim vašu terminologiju“, odgovorio je on na pitanje voditelja.

Rusija, kao ni njeni partneri, nije očekivala tako brz razvoj događaja u ovoj zemlji, iako je predviđala da će tamo talibani igrati vodeću ulogu. Odgovornost za ono što se dogodilo u velikoj meri leži na Vašingtonu, dodao je diplomata.

Takođe je naglasio da Moskva neće žuriti sa priznavanjem novih vlasti i da će sve zavisiti „od njihovog ponašanja“.

Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.

 

Naslovna fotografija: Russian Northern Fleet/TASS

 

Izvor Sputnjik, 16. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u