Kina uputila zvaničnu notu: Ne priznajemo Šmita za visokog predstavnika u BiH

„S obzirom da nije usvojen nacrt Rezolucije o imenovanju visokog predstavnika koji su predložile Kina i Rusija na SB UN, kineska strana smatra da imenovanje novog visokog predstavnika nije legitimno“

Ambasada NR Kine u BiH zvanično je potvrdila Srni da je uputila diplomatsku notu u kojoj se navodi da vlasti ove zemlje ne prihvataju legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH.

– Ambasada NR Kine u BiH je u noti odgovora OHR iznijela stav da s obzirom da nije usvojen nacrt Rezolucije o imenovanju visokog predstavnika koji su predložile Kina i Rusija na Savjetu bezbjednosti UN, kineska strana smatra da imenovanje novog visokog predstavnika nije legitimno – navodi se u odgovoru Ambasade Kine u BiH na pitanje Srne o diplomatskoj noti.

Kako su ranije prenijeli federalni mediji nota Ambasade NR Kine upućena je na adrese Kancelarije visokog predstavnika u BiH i Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov rekao je ranije da njegova zemlja ne priznaje legalnost i legitimitet Šmitovog izbora i poručio da ne namjerava sarađivati sa Šmitom.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Thomas Peter

 

Izvor Srna/RTRS, 17. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u