Poljska usvojila sporni zakon, Vašington negoduje, Izrael povukao ambasadora

Otežavanje povraćaja imovine koju su u Drugom svetskom ratu oduzeli nacisti, a kasnije komunistički režim, razljutilo je i Izrael, koji zakon smatra antisemitskim

Andžej Duda nije uslišio želje Amerike da učini sve što je u njegovoj moći da zakon o restituciji ne bude izglasan u gornjem domu skupštine ili da stavi veto. Rekavši „da” izmenama zakona o upravnom postupku, poljski predsednik je rekao „ne” i Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji. Otežavanje povraćaja imovine koju su u Drugom svetskom ratu oduzeli nacisti, a kasnije komunistički režim, razljutilo je i Izrael, koji zakon smatra antisemitskim.

Duda, po vokaciji pravnik, misli drukčije. Nakon što je potpisao izmene po kojima, 30 godina nakon donošenja, prvobitne odluke o oduzimanju nije više moguće promeniti i vratiti imovinu u upravnom postupku, već isključivo na sudu, poljski predsednik je rekao da je uveren da je svojim potpisom stavio tačku na epohu pravnog haosa, reprivatizacione mafije, nesigurnosti miliona Poljaka i nepoštovanja elementarnih prava građana.

Naime, predlog o izmenama, u čemu je konzervativnu vladu stranke Pravo i pravda podržala opozicija, podstaknut je time što u upravnom postupku nisu zastarevali zahtevi da se ponište odluke nacističkih i komunističkih vlasti o oduzimanju nekretnina, pa je bilo čestih zloupotreba. Varšava je najreprezentativniji primer. Tamo je maltene armija restitucione mafije advokata tragala za predratnim vlasnicima zgrada. Za sitan novac bi otkupljivali njihovo pravo na povrat. Nekretnine bi zatim lako dobijali u upravnom postupku.

Iako povrat imovine nije potpuno onemogućen, već je samo otežan, jer će se njime baviti sudovi, odluka je duboko uznemirila Vašington. Kada je krajem juna zakon o restituciji ili kompenzaciji za imovinu koja je oduzeta ili opljačkana prošao donji dom parlamenta, američki senatori su sročili pismo u kojem kažu da bi stopiranje ovog pravnog akta bilo najbolji način da Poljska pokaže svoje jasno protivljenje zločinima nacističke Nemačke i poljske vlade koju je podržavala Sovjetska Republika. SAD se zajedno s Poljskom drže teze da su zločini komunista i nacista u istoj ravni, ali se aktuelna poljska vlast odlučno drži i teze da ovaj zakon ne treba povezivati s Holokaustom. Duda s tim u vezi kaže da neće dozvoliti da se Holokaust koristi kao instrument za političke ciljeve. Podsetio je da je tokom rata poginulo šest miliona građana Poljske, da gotovo da nema porodice koja nije izgubila bližnjeg, dok je komunistička nacionalizacija s kraja četrdesetih godina minulog veka pogodila sve građane, nezavisno od njihove narodnosti ili veroispovesti.

Premijer Izraela Naftali Benet rekao je da zakon koji je potpisao Duda Tel Aviv neće prihvatiti jer je to „sramotna odluka kojom se uništavaju sećanja na Holokaust”. Njegov koalicioni partner i ministar spoljnih poslova Jair Lapid smatra da je Poljska prvi put odobrila nemoralni i antisemitski zakon. Da je Dudinim potpisom postala „antidemokratska, neliberalna zemlja, koja ne odaje počast žrtvama najveće tragedije u ljudskoj istoriji”.

Poljska je pre Drugog svetskog rata bila dom jedne od najvećih jevrejskih zajednica na svetu. Nacisti su je gotovo u potpunosti uništili. Većina poljskih građana misli da je za taj zločin, kao i imovinske posledice, kriva nacistička Nemačka. Stoga je država zahtevala da joj Nemačka isplati 850 milijardi dolara odštete za ratne zločine, uništena sela i gradove, te izgubljen demografski potencijal, ali je Berlin dao na znanje da za reparaciju ne postoji pravni osnov. Varšava se trudi i da poništi postojanje sopstvene krivice zbog formiranja zloglasnih koncentracionih logora snažno se protiveći formulacijama da je reč o „poljskim logorima smrti”.

 

Autor Ljiljana Vujić

 

Izvor Politika, 17. avgust 2021.

 

Izrael povukao ambasadora iz Poljske

Izrael je opozvao svog izaslanika iz Poljske u znak protesta zbog novog zakona o restituciji koji otežava Jevrejima da vrate imovinu koju su im nacisti oduzeli tokom Holokausta, a posleratne komunističke vlasti nacionalizovale.

„Poljska je odobrila, ne prvi put, nemoralan, antisemitski zakon“, rekao je ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid u video poruci.

“Naložio sam otpravniku poslova u našoj ambasadi u Varšavi da se odmah vrati na konsultacije u Izrael, na neodređeno vreme“, rekao je Lapid.

Od novoimenovanog ambasadora u Poljskoj Jakova Livna zatraženo je da „zasad ostane u Izraelu“.

Lapid je od poljskog ambasadora, koji je trenutno van Izraela, zatražio da se ne vraća.

Poljski parlament je nedavno usvojio zakon kojim se značajno otežava vraćanje imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata, a predsednik Andžej Duda ga je potpisao, uprkos oštrom protivljenju Izraela i SAD.

“Odlučno sam protiv vezivanja tog zakona za Holokaust. Poljska neće dozvoliti da se Holokaust koristi kao instrument za političke ciljeve. Tokom Drugog svetskog rata poginulo je šest miliona građana Poljske. Skoro svaka poljska porodica izgubila je nekog bliskog a komunistička nacionalizacija s kraja 1940-ih pogodila je sve građane, bez obzira na narodnost ili veroispovest”, izjavio je poljski predsednik.

Predsednik Duda je uveren da se ovim zakonom, donetim na insistiranje vodeće stranke Pravo i pravda „završava epoha pravnog haosa, reprivatizacionih mafija, nesigurnosti miliona Poljaka i nepoštovanja elementarnih prava građana naše zemlje“.

 

Naslovna fotografija: Flickr/Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland, CC BY-ND 2.0

 

Izvor Danas, 15. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u