Ambasada SAD o ustoličenju Joanikija: Bezbednost građana da bude na prvom mestu

SAD, kako navode iz njihove ambasade, široko podržavaju slobodu veroispovesti, uključujući pravo pojedinaca da slobodno praktikuju svoju veru, ali takođe podržavaju slobodu izražavanja

Ambasada SAD u Podgorici pozvala je na smirivanje rastućih tenzija u Crnoj Gori uoči ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, dok su iz Delegacije EU poručili da su izjave koje kreiraju etničke i verske tenzije u suprotnosti s evropskim vrednostima.

Iz Delegacije EU u Podgorici je za Vijesti rečeno da je regulisanje verskih zajednica pitanje iz okvira nacionalne nadležnosti i da nije na EU da komentariše pitanja u vezi sa mestom ustoličenja lidera jedne verske zajednice u Crnoj Gori.

„Bilo kakve izjave ili aktivnosti koje kreiraju etničke i verske tenzije i podele, u suprotnosti su s temeljnim evropskim vrednostima. Integracija Crne Gore u EU je proces koji uključuje čitavo društvo i koristi svim njenim građanima. Crnoj Gori je potrebno da svi delovi društva konstruktivno rade zajedno kako bi napredovala na putu ka EU“, navode iz Delegacije.

SAD, kako navode iz njihove ambasade, široko podržavaju slobodu veroispovesti, uključujući pravo pojedinaca da slobodno praktikuju svoju veru, ali takođe podržavaju slobodu izražavanja, uključujući pravo na mirno okupljanje.

„Ambasada je zabrinuta zbog eskalirajuće retorike čiji smo svedoci povodom ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija. Podstičemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve da blisko sarađuju po pitanju mesta ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, pri čemu bezbednost građana treba da bude na prvom mestu“, naveli su iz američke ambasade u Podgorici.

Ambasada SAD je dodala da je Crna Gora „odavno prepoznata po svojoj raznolikosti i toleranciji, i svi njeni građani treba da učine što je u njihovoj moći da očuvaju tu ponosnu tradiciju“.

 

Izvor Sputnjik, 19. avgust 2021.

 

Gradonačelnik Cetinja se obratio stranim ambasadama

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan uputio je pismo ambasadorima u Crnoj Gori u kojem je zatražio da apeluju na smirivanje tenzija i poštovanje volje dela crnogorske javnosti da ustoličenje mitropolita Joanikija ne bude održano na Cetinju, već u nekom drugom mestu u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz kabineta gradonačelnika, Kašćelan je u pismu ambasadorima ukazao na kompleksnost društveno-političke situacije u zemlji i na porast tenzija usled najavljenog ustoličenja.

„Uvažavam verska prava i slobode svih građana, ali verujem da očuvanje mira u ovom trenutku mora biti prioritet”, napisao je Kašćelan, navodeći da čin ustoličenja ne bi trebalo da bude na Cetinju već da se za to odabere neko drugo mesto u Crnoj Gori.

On je dodao da je kao prvi čovek grada zabrinut trenutnim razvojem situacije i da je u obavezi da učini sve što je u njegovoj moći da se eventualne neželjene posledice spreče, prenosi Beta.

Kašćelan je naveo da posebnu odgovornost u ovom delikatnom trenutku imaju nosioci vlasti na svim nivoima te da je sa najviših državnih adresa neprihvatljiva naklonost prema bilo kojoj verskoj ili etničkoj zajednici, a da je uskraćivanje građanima da misle i osećaju drugačije apsolutno nedopustivo.

Pobjeda je danas objavila da će patrijah srpski Porfirije ustoličiti novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru 5. septembra.

To piše u protokolu-pozivnici koja je upućena gostima, najvećim državnim funkcionerima, ministrima, čelnicima vladajućih političkih partija, diplomatskom koru i predstavnicima sudstva i tužilaštva, navodi Pobjeda.

Mediji su ranije javili, pozivajući se na RTS, da će ustoličenje mitropolita Joanikija biti 4. septembra, ali je to ipak datum kada je predviđen dolazak patrijarha Porfirija u Podgoricu.

 

Naslovna fotografija: Miloš Vujović/mitropolija.com

 

Izvor Politika, 18. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u