Талибански борац на задњем делу возила са митраљезом испред главне капије која води до авганистанске председничке палате, Кабул, 16. август 2021. (Фото: AP Photo/Rahmat Gul)

Dojče vele: Moskva je bila bolje spremna od Zapada za dolazak talibana na vlast

„Nismo zabrinuti“ – rečenica poverenika ruskog predsednika za Avganistan, Samira Kabulova, sažetak je reakcije Rusije na promenu vlasti u Avganistanu

Rusija opušteno reaguje na promenu vlasti u Avganistanu. Moskva je bolje od Zapada bila pripremljena za talibansko preuzimanje vlasti. Priznanje terorističke paravojske ne izgleda nemoguće.

„Nismo zabrinuti“ – rečenica poverenika ruskog predsednika za Avganistan, Samira Kabulova, sažetak je reakcije Rusije na promenu vlasti u Avganistanu. Ovaj diplomata je naglasio da Rusija ima „dobre odnose“ kako sa ranijom avganistanskom vladom tako i sa talibanima. Pri tome je ta teroristička paravojska u Rusiji zabranjena.

Ambasada u Kabulu ostaje

I dok Zapad deluje šokirano i pokušava da hitno evakuiše svoje građane i pomagače iz Kabula, Rusija je naglašeno uzdržana. Ruska ambasada u glavnom gradu Avganistana spada u mali broj onih koje nisu evakuisane. Ambasador Dmitrij Širnov je u intervjuu za radio „Eho Moskve“ pohvalio talibane, rekavši da je u pregovorima o obezbeđenju ambasade njihov stav bio „dobar, pozitivan i poslovan“.

Je li to Moskva bila bolje pripremljena od Zapada za ovo što se dešava? – Da, kaže Andrej Kazancev, stručnjak renomiranog rasadnika diplomatskih kadrova MGIMO: „Rusija se zaista pripremila bolje od drugih“. Moskva je, prema njegovim rečima, jasno stavila do znanja da, poučena sovjetskim iskustvom, neće umarširati. Ona istovremeno pokazuje i spremnost da zaštiti bivše sovjetske republike u Centralnoj Aziji. Neke od njih, poput Tadžikistana, povezane su sa Rusijom kroz Organizaciju Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

„Održavane su vojne vežbe, oprobani su razni scenariji sprečavanja prodora terorističkih grupa preko granice“, kaže Kazancev za DV. U utorak je Rusija počela novu vojnu vežbu u Tadžikistanu gde ima jednu vojnu bazu. To je već treća vežba u regionu u poslednjih nekoliko nedelja u kojoj učestvuje Rusija. Od svih bivših sovjetskih republika, Tadžikistan ima najdužu granicu sa Avganistanom – više od 1.300 kilometara.

Dvoglava strategija Rusije

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova s jedne strane radi na tome da se „upotreba oružja u odbrani Centralne Azije učini suvišnom“, kaže Kazancev. Osim toga, „Rusija je u razgovorima sa važnim regionalnim akterima poput Kine, Irana, Pakistana i Indije“; diplomatski kontakti su važni jer postoji rizik od izbijanja novog građanskog rata u koji bi mogle biti uvučene i Centralna Azija i Rusija.

Volfgang Rihter, stručnjak berlinske Fondacije za nauku i politiku (SWP) opušten stav Rusije objašnjava time što se Moskva nikada nije predala iluziji Zapada da će u Avganistanu biti uspostavljena demokratija i poštovana prava žena. Na Zapadu je nastao utisak da Rusija tretira talibane kao pravu vlast, jer je imala kontakte sa njima na različitim nivoima, a predstavnici talibana su još u julu gostovali u Moskvi.

No Rihter i pored toga ne veruje da je Moskva zaista opuštena. On kaže da Moskva ima „dvoglavu strategiju“: da hoće da postigne dogovor sa talibanima kako oni ne bi pružali podršku ograncima Al kaide u Centralnoj Aziji. Istovremeno Rusija jača centralnoazijske republike za slučaj da dođe do sukoba na granicama. Ključno pitanje za Rusiju bi moglo da bude: hoće li se talibani ograničiti na nacionalni projekat islamskog kalifata ili će, kao pre 20 godina, sarađivati sa islamističko-džihadističim snagama, kaže Rihter.

Kada bi Rusija mogla da prizna talibane?

Za Moskvu neće biti jednostavno da sa talibanima postigne dogovor, smatra moskovski istraživač Avganistana Andrej Serenko. On smatra da su nade ruskih diplomata da će talibani da se bore protiv struktura kao što su Al kaida ili IS – preterane. „Granica između talibana i IS u Avganistanu je fluidna“, kaže Serenko. No, on smatra da će Rusija odluke o tome donositi u dosluhu s Kinom.

Andrej Kazancev iz MGIMO smatra da je to što talibani u Rusiji imaju status terorističke organizacije „anahronizam“ da je „na tehničkom nivou“ taj status odavno trebalo ukinuti. Ali, on dodaje da bi ti moglo da se desi samo uz proces priznanja nove vlade u Kabulu. Rusija bi mogla da zauzvrat zatraži bezbednosne garantije za Centralnu Aziju i eventualno obećanje da talibani neće podržavati terorističke grupe koje delaju protiv Rusije.

A berlinski stručnjak Volfgang Rihter smatra da Rusija neće žuriti s priznanjem, te da će taj korak zavisiti od toga hoće li talibani da se vrate metodama „brutalne srednjovekovne vladavine“. Po njegovom mišljenju, Rusija će ostati ispod praga diplomatskog priznanja. Poverenik ruskog predsednika za Avganistan, Samir Kabulov, za TV „Rosija 24“ je rekao da će Rusija skinuti talibane s liste terorističkih organizacija tek kada to učini Savet bezbednosti. Tako da će talibani najpre morati da pokažu koliko „civilizovano“ postupaju. I ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u utorak bio vrlo uzdržan.

Pomešana osećanja u Moskvi

Pobednički pohod talibana je u Moskvi izazvao pomešana osećanja, jer tamo nije zaboravljena sovjetska trauma sa Avgnistanom. Zapadni mediji poslednje događaje vide kao poraz Zapada, „kao drugi Vijetnam“, kaže Kazancev, ali i u Moskvi postoji zabrinutost jer bi ovo moglo poslužiti kao primer sa islamističke grupe širom sveta. I Andrej Serenko upozorava: moguće je stvaranje tadžikitanskih ili ruskih talibana – nastaje novi mit, protiv kojeg niko nije spreman da se bori.

 

Autor Roman Gončarenko

 

Izvor Dojče vele, 19. avgust 2021.

 

Lavrov: Talibani ne kontrolišu ceo Avganistan

Talibani za sada ne kontrolišu celu teritoriju Avganistana, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Zbog toga se, kako je istakao, Moskva zalaže za što brži start opštenacionalnog dijaloga uz učešće svih strana.

Kako je rekao, Moskva pozdravlja saopštenje talibana da su spremni za dijalog sa drugim političkim snagama u Avganistanu, te insistira na tome da se ti politički procesi realizuju u konkretne rezultate, prenosi Sputnjik.

„Mi ćemo na sve načine pokušavati da se svi ti politički procesi koji budu pokrenuti zapravo i realizuju“, naglasio je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je takođe rekao i da je Rusija spremna da obnovi moskovski format pregovora po pitanju Avganistana budući da, kako je ocenio, taj format ima najveću perspektivu da postigne bilo kakav rezultat.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Rahmat Gul

 

Izvor Sputnjik/B92, 19. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u