Председник Србије Александар Вучић (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

Vučić: Priština zahtevima za priznanje KiM odrešila ruke Srbiji

„Video sam poslednje zahteve ministra odbrane u Prištini koji kaže da je tražio od Gruzije, Ukrajine, Azerbejdžana i još nekih priznanje nezavisnog Kosova. Dobro je da su nas obavestili o tom pitanju, hvala im na tome“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Priština od nekih zemalja traži priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, čime krši Vašingtonski sporazum, ali je istakao da su time Srbiji odrešili ruke i ukazali pravac kojim treba da ide.

„Video sam poslednje zahteve ministra odbrane u Prištini koji kaže da je tražio od Gruzije, Ukrajine, Azerbejdžana i još nekih priznanje nezavisnog Kosova. Dobro je da su nas obavestili o tom pitanju, hvala im na tome“, rekao je Vučić novinarima u Brusu.

Kako je dodao, razume da su Albanci nervozni jer im stvari ne idu onako kako su mislili.

Na pitanje novinara kako vidi jedinstvene političke nastupe albanskih stranaka u srpskim sredinama pred lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, Vučić je odgovorio da je njihov posao da se ujedinjavaju.

„Neka se ujedinjavaju, to je njihov posao. Mi izlazimo ujedinjeno, jer oni koji nisu ujedinjeni i nisu iza Srpske liste teško će dobiti poverenje naroda“, rekao je Vučić dodajući da se poverenje dobija na osnovu zajedništva i jedinstva, a ne na osnovu rušenja, kao i da to čuva naš identitet i opstanak na KiM.

„Moramo se navići na pritiske“

Vučić je istakao i da se moramo navići na pritiske, jer će neki raditi na razgradnji i slabljenju Srbije.

„Mislim da je potpuno jasno da će pritisak dolaziti iz zemalja i delova sveta koji su priznali nezavisnost Kosova, mnogih koji žele da pod plaštom stvaranje funkcionalne BiH ukinu RS“, rekao je on.

Ukazao je da u skladu s tim ide što rade mnoge društvene mreže „bustujući“ one koji su za slabiju Srbiju, smanjujući brojeve onih koji su za snažniju Srbiju.

„Na to morate da se naviknete, nema kuknjave. Oni neka rade svoj posao na razgradnji i slabljenju Srbije, a mi ćemo da radimo na jačanju Srbije“, kazao je predsednik Srbije, preneo je Tanjug.

O izbeglicama iz Avganistana

Izbeglice iz Avganistana ne traže da dođu u Srbiju, rekao je Vučić, ali je naveo da nema ništa protiv dolaska bilo koga sa strane u našu zemlju.

On je to izjavio odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to što neke zemlje u okruženju, među kojima i Priština, primaju izbeglice iz Avganistana.

„Nemam ništa protiv bilo kakvih izbeglica… Prosto ne razumem šta se u našim glavama dešava i odakle takva ksenofobija i mržnja. Hoćete da kažete nekom detetu da nećete da ga primite“, kazao je Vučić.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Rade Prelić

 

Izvor Sputnjik, 19. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u