Patrušev Kijevu: Amerikanci će vas pustiti niz vodu kao i svoje saveznike u Kabulu

„Kijev poslušno služi interesima svojih stranih pokrovitelja i teži ulasku u NATO. Ali, da li je svrgnuti proamerički režim u Kabulu spasilo to što je Avganistan imao status glavnog saveznika SAD izvan NATO?“

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev ocenio je da Sjedinjene Države mogu ostaviti na cedilu Ukrajinu kao što su to učinile sa Avganistanom.

Naglasio je da je rasplet u zemlji samo potvrdio koliko su nekompetentne špijunske mreže SAD, Velike Britanije i drugih zapanih zemalja. Pa dodao:

„Vašington ćuti o činjenici da je uvodeći vojsku u Avganistan proglasio borbu protiv međunarodnog terorizma, suzbijanje trgovine drogom i obuku avganistanskih snaga bezbednosti, a da je u stvari tokom prisustva američkih trupa broj terorističkih akata u Avganistanu značajno porastao, da Al kaida, Islamska država, Islamski pokret Istočnog Turkestana i druge terorističke grupe avganistansku teritoriju smatraju bazom za prenošenje svojih aktivnosti u države Centralne Azije, u kineski Sinkjjang, u sverni Iran i Indiju“.

Patrušev je posebno ukazao:

„Umesto borbe protiv trgovine drogom tokom dve decenije svoje vojno-političke administracije u Avganistanu, SAD su stvorile globalnu narko-laboratoriju. Proizvodnja opijata porasla je u toj zemlji više od 40 puta“.

U nastavku je rekao: „Ne mogu a da se ne dotaknem Ukrajine, gde je Vašington doveo na vlast i nastavlja da dovodi sebi ljude lojalne. SAD u tu zemlju upumpavaju oružje koje Amerikancima više nije potrebno, a podržavaju jačanje ukrajinskog neonacizma, ekstremizma, kriminala, trgovine drogom, međunacionalne i sektaške sukobe. Kijev poslušno služi interesima svojih stranih pokrovitelja i teži ulasku u NATO. Ali, da li je svrgnuti proamerički režim u Kabulu spasilo to što je Avganistan imao status glavnog saveznika SAD izvan NATO? Nije, a slično čeka pristalice američkog izbora u Ukrajini, gde su neonacisti sposobni da dođu na vlast jer zemlja ide ka raspadu. Bela kuća se u jednom trenutku više neće ni sećati svojih pristalica u Kijevu“.

 

Naslovna fotografija: Mihail Metcelь/TASS

 

Izvor Fakti, 19. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u